Rabat (uni )

Regie

Jim Taihattu, Victor Ponten

Release

9 juni

Producent

Xian Fei, Julius Ponten, Frantz Richard, Freider Wallis

Duur

105 minuten
Filminformatie

Verhaal

RABAT is een roadmovie die de kijker meeneemt op de reis van de drie vrienden Nadir, Abdel en Zakaria. Als Nadir van de een op de andere dag de oude taxi van zijn vader van Amsterdam naar Rabat moet rijden, nodigen zijn twee beste vrienden zichzelf uit om met hem mee te gaan. De reis voert het drietal door het Europese landschap naar de Marokkaanse hoofdstad. Nieuwe werelden, ontmoetingen onderweg en het geheime reisdoel van Nadir zetten naarmate ze dichter bij Rabat komen de vriendschap steeds verder onder druk.

Cast

Nasrdin Dchar (Nadir), Marwan Chico Kenzari (Zakaria), Achmed Akkabi (Abdel), Slimane Dazi (exporteur), Mohamed Majd (oude man), Stéphane Caillard (Julie), Jacqueline Bir (oude vrouw), Mohamed Benbrahim (monteur), Mohamed Majd, Nadia Kounda, Daniel Caballero, Roger Castro

Ontstaan

De opnames duurden dertig dagen waarin de acteurs werkelijk van Amsterdam naar Marokko trokken. Dchar kocht de taxi na de opnamen. Jim Taihattu is Moluks. Nasrdin Dchar is Marokkaans, Chico Kenzar is Tunesisch.

Met Slimane Dazi uit UN PROPHÈTE, Mohamed Majd uit LE GRAND VOYAGE, en Mohamed Benbrahim (de André van Duin van Marokko). Er was tijdtekort, er werd gewerkt met heel simpele camera's, er was sprake van taalverschillen, en in Marokko was het Ramadan wat het filmen niet makkelijker maakte.

Chico liet de titel van de film op zijn borst tatoeëren. Kenzari in de 'Uitkrant' van juni 2011: "Tatoeage en Arabier gaan meestal niet goed samen. Meestal heb je dan iets op je kerfstok. Als acteur is het ook niet slim, je lijf moet zo neutraal mogelijk zijn. Maar tijdens de opnamen in Barcelona realiseerde ik me dat als ik ooit een tatoeage zou nemen, het toch wel hiervan is. Dit wil ik de rest van mijn leven bij me dragen." Dchar: "Je vergeet nog iets te zeggen..." Kenzari: "Oh, ja sorry! Nasrdin heeft de tatoeage voor met betaald, als bedankje. Dat vond ik zo'n mooi gebaar. Rabat is mijn kind. Ik kan nog dagelijks huilen om deze film. Uit blijdschap maar ook een soort verdriet dat ik deze trip nooit meer zal kunnen maken."

Facts

In Nederland is Liesbeth List te horen met Aan de andere kant van de heuvels. De song in de taxi bij het binnenrijden van Marokko is Khaled met Trigue Lycée. Titelsong (eindtitels): De leven / Sef.

Pers

Mario Wisse in 'Metro' van donderdag 9 juni 2011:"(Aardig) Rabat is een aardige en vaak grappige roadmovie met een zomerse ?feel?. Het acteerspel tussen de vrienden is sterk en geloofwaardig. Vooral de scène op het strand van het Zuid- Spaanse Algeciras, waar ze moeten wachten op de ferry naar Marokko, is knap. Goede en gevarieerde muziek ook, van chanson tot hiphop. Het eerste kwart van de film blinkt uit door matige dialogen en dito spel."

Grieteke Meerman in 'Sp!ts' van donderdag 9 juni 2011: "(...) De rollen hadden niet beter verdeeld kunnen worden. (...) De kosten van RABAT bedroegen ongeveer een appel en een ei. DAt gegeven maakt het sympathieke resultaat des te bewonderenswaardig. Want daarmee blijkt maar weer dat je, om een lekkere roadmovie film te maken, helemaal geen toeters, bellen en een vet budget nodig hebt. Kwestie van de juiste acteurs, goede regie en dito verhaal." Belinda van de Graaf in 'Trouw' van donderdag 9 juni 2011: "(...) Acteurs Achmed Akkabi, Marwan Kenzari en Nasrdin Dchar zijn geweldig als de drie twintigers, grappend en grollend, maar ook serieus gebogen over afkomst en toekomst. Een groot plezier om naar te kijken. Jammer alleen dat het drietal zo'n stroef script heeft en dito dialogen, en dat we hink-stap-sprong van Europa naar Noord-Afrika moeten. 3000 kilometer is toch best ver, ook in goed gezelschap."

Prijzen

Gouden Kalf Beste Acteur 2011: Nasrdin Dchar.

Zilveren Krulstaart in de categorie film van seizoen 2010-2011; prijs voor schrijvers van de beste scenario?s van het jaar, waarbij de winnaars worden gekozen door collega-scenaristen.

RABAT won zaterdag 20 oktober 2012 prijzen voor beste film, beste regisseur en beste acteur op het Euro-Arabische filmfestival Amal in het Spaanse Santiago de Compostela.

Titelnummer

De leven / Sef

Camera

Lennart Verstegen, Alex Wuijts

Montage

Wouter van Luijn

Bioszalen

21 bioscoopzalen bij première

Kleur

Kleur