Brownian movement (2011)

Regie

Nanouk Leopold

Scenario

Nanouk Leopold

Release

24 maart 2011

Producent

Stieneke Bosklopper

Duur

96 minuten
Filminformatie

Verhaal

Charlotte en Max wonen samen met hun zoontje in Brussel. Het stel raakt in een crisis als Max erachter komt dat Charlotte een aantal van haar mannelijke patiënten heeft meegenomen naar een gehuurd appartement. Charlotte gaat in therapie en moet haar baan als dokter opgeven. Als ze naar India verhuizen, lijken ze aanvankelijk allebei gelukkig. Maar al snel blijkt dat ze het verleden niet achter zich kunnen laten.

Cast

Sandra Hüller (arts-researcher Charlotte von Ribeck), Dragan Bakema (Max Daniloviç), Sabine Timotee, Ryan Brodie, Frieda Pittoors, Nicole Schirer, Kuno Bakker, Toni D'Antonio, Gelijn Molier, Nilofer Raza, Mari Destinova, Simone Tani, Baldev Trehan, Lalit Parasher, Elodie Moreau, Didier Colfs

Ontstaan

De film is een coproductie met VPRO televisie, Bella Cohen Films in Rotterdam, het Duitse COIN Film en Serendipity Film in België. Het project kreeg onder andere steun van het Filmfonds, CoBO, Vlaams Audiovisueel Fonds, Filmförderung NRW, MEDIA en Eurimages. Distributeur in de Benelux is A-Film Distribution. De wereldrechten zijn verkocht aan het Franse Films Distribution.

Medio september 2009 begonnen de opnames van Nanouk Leopold?s Engelstalige film. In de film is een belangrijke rol weggelegd voor de gebouwen van architect Le Corbusier. Max? werk doet het echtpaar belanden in India, waar gefilmd zal worden in wereldberoemde monumenten als de Millowner?s Association Building in Chandigarh en het Palais de l?Assemblée in Ahmedabad. De Duitse actrice Sandra Hüller (1978) groeide op in een toeristisch plaatsje in Oost-Duitsland en deed de toneelschool in Berlijn. Ze won in 2006 een Zilveren Beer voor haar rol in REQUIEM (2006). De hoofdpersoon, een arts, neemt mannen met een imperfectie mee naar appartement. Nanouk Leopold in 'de Filmkrant' van maart 2011: " (...) Zo'n vrouw met haar seksuele experimenten dat is al iets wat heel ver afstaat van mijn eigen leven. (...) Waar het om gaat is dat overspel in alle gevallen een soort horror is. Je kunt het je toch nooit voorstellen. Het is te groot. Je leeft samen met iemand die je heel goed kent en waar je heel veel van houdt en die doet opeens iets waardoor hij of zij een vreemde voor je wordt. Dat is zo levensbedreigend. En dat is waar de film over gaat. Hoe ga je daar mee om? Kom je daar überhaupt nog overheen of niet?"

De film ging in 2 bioscoopzalen in roulement: Lux in Nijmegen en Lantaren/Venster in Rotterdam.

Pers

Grietje de Heer op Movie 2 Movie d.d. 12 maart 2011: "Typisch een geval van moeilijk doen om het moeilijk doen, in de hoop daarmee de illusie van een goede film te wekken."

Niels Bakker op 'de Filmkrant' van 4 maart 2011: "Leopolds aanpak blijft een verademing. En omdat Leopold alle ruimte tot interpretatie biedt, dwingt ze je ook je eigen interpretatie in twijfel te trekken."

Prijzen

Gouden Kalf Beste Scenario 2011: Nanouk Leopold.

Gouden Kalf Beste Regie 2011: Nanouk Leopold.

Camera

Frank van den Eeden

Montage

Katharina Wartena

Distributeur

A-Film Distribution

Bioszalen

2 bioscoopzalen bij première

Kleur

Kleur

Art director

Elsje de Wijn