Gooische vrouwen: de film (2011)

Regie

Will Koopman

Scenario

Frank Houtappels

Release

10 maart 2011

Duur

105 minuten
Filminformatie

Verhaal

In het Gooi verlopen de levens van de vier vriendinnen alles behalve soepel. Cheryl's man, Martin, wordt weer behoorlijk afgeleid door ander vrouwelijk schoon. Claires dochter en dus ook haar kleinzoon vertrekken naar Burkina Faso voor drie jaar. Roelien is van slag omdat ze een bejaarde heeft geslagen en tot overmaat van ramp besluit Vlinder bij haar vader te gaan wonen, omdat ze haar moeder een slet vindt. De dames zijn hard toe aan een vakantie om weer een beetje tot zichzelf te komen. Ze pakken hun koffers en vertrekken naar Frankrijk. Eenmaal daar realiseren ze zich hoe belangrijk vriendschap eigenlijk is.

Cast

Linda de Mol (Cheryl Morero), Tjitske Reidinga (Claire van Kampen), Susan Visser (Anouk Verschuur), Lies Visschedijk (Roelien Grootheeze), Peter Paul Muller (Martin Morero), Leopold Witte (Evert Lodewijkx), Daniël Boissevain (Tom Blauw), Derek de Lint (dokter Rossi), Alex Klaassen (Yari), Marcel Musters (Dirk Stubbe), Lisa Bouwman (Vlinder Blauw), Tina de Bruin (lerares Vlinder), Jeroen van Koningsbrugge (geestelijke), Mea de Jong (Merel van Kampen), Koen Wauters (Jean-Philippe), Loes Luca (zelfhulpgoeroe Barbara), David Lucieer (Robert), Maike Meijer (Fay), Beppie Melissen (Greet Hogenbrink), Nikkie Plessen (Nikkie Plessen), Gigi Ravelli (Gigi Ravelli), Monic Hendrickx (Sophie), Kees Hulst (Olivier Grootheze), Priscilla Knetemann (Louise Lodewijks), Martin Terpstra (pizzabezorger), Paul Groot, Quinty Trustfull (Quinty Trustfull), Loretta Schrijver (Loretta Schrijver), Marijke Helwegen (Marijke Helwegen), Maik de Boer (Maik de Boer), Natasja Froger (Natasja Froger), René Froger (René Froger), Wilfred Genee (Wilfred Genee), Winston Gerschtanowitz (Winston Gerschtanowitz), Renate Verbaan (Renate Verbaan)

Ontstaan

Voor Linda de Mol is de Gooische Vrouwen-film de laatste keer dat zij in de huid van Cheryl Morero kruipt. Na vijf seizoenen van de serie en een film vond ze het wel genoeg. Een tweede film ziet De Mol ook niet zitten, dat zegt de actrice en tv-maker in De Telegraaf van 23 augustus 2010.

De opnamen startten op 22 augustus 2010. De eerste scene was het aan diggelen slaan van een Mercedes.

Annet Malherbe speelt niet mee in de film. Ze was na twee, drie jaar klaar met haar rol. In de serie was ze al vervangen door Lies Visschedijk.

Reclame voor Quooker en Licor 43.

De serie Gooische Vrouwen zet aan tot overmatig drankmisbruik onder vrouwen. Dat stelde het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) op dinsdag 24 augustus 2010 in een open brief aan RTL Entertainment. De organisatie wilde daarom dat de hoofdpersonages in de Gooische Vrouwenfilm die nu gemaakt wordt, aanzienlijk minder drinken dan zij in de serie deden. ?De vrouwen in Gooische Vrouwen laten het publiek zeer expliciet zien hoe het niet moet?, vindt directeur Wim van Dalen. Hij zegt onder meer klachten te hebben ontvangen over het drinken van zwangere vrouwen en kinderen in de serie. ?Alcoholproducenten hebben in vrouwen een relatief nieuwe doelgroep gevonden?, aldus Van Dalen. ?Dit soort programma?s haakt daar op een heel merkwaardige manier op in en onderschat de impact die dat kan hebben.? Het stuit STAP ook tegen de borst dat de hoofdsponsor van Gooische Vrouwen slijterijketen Gall & Gall is. Regisseur Will Koopman begreep de klachten van STAP niet goed. ?De serie is een persiflage?, legt ze uit. ?Wij vergroten de realiteit van sommige mensen uit. Dat is humor die niet iedereen leuk hoeft te vinden. Maar die vrijheid moet je als maker wel hebben.? Bovendien wordt iedereen in de serie die overmatig drinkt, daar vroeger of later voor gestraft. ?Wij laten wel degelijk zien dat het nooit goed is om ergens te ver in te gaan?, vindt de regisseur. Koopman was niet van plan de film, die op dat moment werd gedraaid, aan te passen, omdat STAP daarom vraagt. ?In de film zitten ook helemaal geen expliciete verhaallijnen die met drank te maken hebben?, stelt ze.

Linda de Mol vlak voor de release: "De film zal het redelijk goed, goed of extreem goed doen, maar slecht dat is geen optie." Nog voordat de film in de Nederlandse bioscopen in première was gegaan, liep het al storm voor Gooische Vrouwen. In de voorverkoop waren op woensdag 2 maart 2011 al ruim 50.000 kaarten verkocht. De film heeft met een opbrengst van bijna 1,7 miljoen euro het beste openingsweekend beleefd van een Nederlandse productie ooit. NEW KIDS TURBO! had krap anderhalf euro.

Facts

Gooische Vrouwen kreeg behoorlijk positieve recensies in de landelijke dagbladen: De Telegraaf (4,5 ster), Algemeen Dagblad, Metro en Spits ( vier sterren) zijn het meest positief. Maar ook De Volkskrant, Het Parool (drie sterren) en Trouw vinden het een geslaagde komedie. NRC-recensent Peter de Bruijn is van alle recensenten van de landelijke dagbladen het minst positief. Hij vindt dat de film vol losse eindjes zit en geeft slechts twee sterren.

Voor de film shopten stylisten Sheila Wassington en Ester Klaver 83 jurken en 113 paar pumps bij elkaar. Een artikel over hun werk staat in Volkskrant magazine van 26 maart 2011.

Pers

Fritz de Jong in 'Het Parool' van 9 maart 2011: " (...) Voor harde maatschappijkritiek of nieuwe inzichten hoef je deze Gooische Vrouwen niet te bekijken, maar de film biedt wel talloze momenten van ambachtelijk uitgevoerde komedie. En wees eerlijk: wie zit er te wachten op vernieuwing wanneer Beppie Melissen het aloude stereotype van de schoonmoeder-uit-de-hel zo vlekkeloos beheerst? Haar vertolking van de compleet tactloze Tante Cor is goed voor verscheidene komische hoogtepunten."

Merike Woning in 'Metro' van donderdag 10 maart 2011: "(...) De karakters van de dames uit het Gooi komen, net als in de serie, met veel kleur uit de verf en de humor is zeer geestig. (...) De film is extreem leuk."

Grieteke Meerman in 'Sp!ts' van donderdag 10 maart 2011: "(...) het verhaal klopt als een zwerende vinger: het is niet alleen origineel, maar ook goed op maat gebracht voor een 105 minuten durende bioscoopzit. (...) Je struikelt in de film overigens over de bekende Nederlanders (...) Hoe kort hun screentime soms ook is ze hebben allemaal de lachers op hun hand. (...) ze zouden bij de Gouden Kalveren eigenlijk een speciale categorie in het leven moeten roepen voor de stylist die verantwoordelijk is voor de constant van thema wisselende looks van [Alex] Klaassen. (...) behalve komisch ook 'feel good' (...) Kortom, dit schreeuwt om een sequel."

Prijzen

De film bereikte al na een dag de status van Gouden Film. Het is voor het eerst dat een Nederlandse film zo snel de grens van honderdduizend bezoekers overschrijdt. Dat laat het Nederlands Film Festival vrijdag 11 maart 2011 weten. Binnen acht dagen trekt de film al meer dan 400.000 bezoekers, goed voor de status van platina film en in recordtijd. Het oude record was in handen van KOMT EEN VROUW BIJ DE DOKTER, die er in 2009 tien dagen over deed om datzelfde bezoekersaantal te bereiken. NEW KIDS TURBO deed er elf dagen over.

Na vijftien weken heeft Gooische Vrouwen een box office behaald van ? 14.693.200,-. Hiermee passeert de film The Lord of the rings: The return of the king die in de bioscoop een omzet realiseerde van ? 14.686.000,-. Zo bereikt Gooische Vrouwen de 4e plaats op de lijst van films met de hoogste box office in Nederland aller tijden. Alleen Titanic, Avatar en Harry Potter and the sorcerer?s stone staan hoger op de lijst.

Gouden Kalf Beste Vrouwelijke Bijrol 2011: Beppie Melissen. Gouden Kalf Beste Mannelijke Bijrol 2011: Peter Paul Muller (weigerde de prijs, want hij houdt niet van prijzen).

Rembrandt Beste Nederlandse Film op 12 maart 2012.

Filmuziek

Jeroen Rietbergen

Titelnummer

Foxy Lady / Alain Clark

Liedjes

he Happening / The Supremes, What's Going On / Marvin Gaye, Beggin' / Madcon, Une belle histoire / Michel Fugain

Camera

Tom Erisman

Montage

Joseph Derksen

Bioszalen

140 bij première

Kleur

Kleur