Pizzamaffia (2011)

Regie

Tim Oliehoek

Scenario

Simon de Waal, Luuk van Bemmelen

Release

17 februari 2011

Producent

Arnold Heslenfeld, Frans van Gestel

Duur

85 minuten
Filminformatie

Verhaal

Pizzamaffia vertelt het verhaal van Ibrahim en zijn neef Illias. Iedereen kent ze als Bram en Haas, de twee snelste koeriers van pizzeria Novara. De twee jongens zijn onafscheidelijk. Elke avond racen ze op hun scooter door de stad en halen de bruutste stunts uit om als eerste bij de klant te zijn. De pizzeria is eigendom van Brams vader, maar sinds hij met een hernia thuis zit, runt oom Faris de tent. Faris, de vader van Haas, is een geboren pizzabakker en de bestellingen vliegen dan ook de deur uit. Toch blijken de inkomsten tegen te vallen. De vader van Bram verdenkt zijn broer ervan dat hij geld achterhoudt. Als hij hem hiermee confronteert, ontstaat er een heftige ruzie en Faris vertrekt. Tot op het bot gekrenkt begint de trotse Faris vervolgens zijn eigen pizzeria, aan de overkant van het plein. Binnen no time breekt er tussen de twee pizzeria?s een ware pizzza-oorlog uit, waarin alles en iedereen wordt meegesleept. Ook de neven Bram en Haas komen tegenover elkaar te staan in deze strijd om leven, dood, trots en een heleboel pizza?s.

Cast

Ilias Ojja (Bram), Mamoun Elyounoussi (Haas), Sabri Saad El-Hamus, Hakim Traidia, Sallie Harmsen (Alice), Loek Peters (agent), Nelleke Zitman, Michael John Fedun (man bij begrafenis), Jeroen Mourmans, Torsten Colijn

Ontstaan

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Khalid Boudou, wiens debuutroman Het schnitzelparadijs eerder met succes door Martin Koolhoven werd verfilmd.

Opgenomen in Den Haag en Amsterdam. Pizzeria Fuoco Vovi op De Clercqstraat werd omgebouwd tot Novara en de Indonesische toko aan de overkant werd pizzeria Melodia.

Sabri Saad El Hamus komt uit Egypte, Hakim is Algerijns. Voor de film ging de karakteristieke kop krullen van Hakim uit Sesamstraat eraf.

90% van de scooterstunts werd door de acteurs zelf gedaan, dat ging een keer mis bij Mamoum Elyounoussi.

Reclame: New York Pizza.

Genre: actie, drama, komedie.

Kijkwijzer: 12 jaar en ouder (geweld, grof taalgebruik).

Facts

Op de set was een kakkerlakken-handler aanwezig met twintig kakkerlakken. De opnames duurden lang, want kakkerlakken zijn traag. In de postproductie zijn de bewegingen versneld.

Pers

Dennis Mons in 'Sp!ts' van donderdag 17 februari 2011: "(...) overduidelijk een niet te ingewikkelde actiefilm voor tieners en jonge twintigers. Maar hoewel Oliehoek tracht de film wat meer diepgang te geven door vooral Bram en zijn strubbelingen te belichten, komt dat na een aantal overdreven, niet al te serieuze actiescènes soms toch weer uit de lucht vallen. (...) desalniettemin een vermakelijke film. Vooral Ojja en Traïdia zetten innemende personages neer en Elyounoussi is als Haas (al dan niet bedoeld) irritant genoeg om hem niet te mogen. (...)"

Bart van der Put in 'Het Parool' van 16 februari 2011: "(...) Pizzamaffia begint met een actierijke koeriersrace met dramatische afloop, waarna de film de voorgeschiedenis uit de doeken doet. Het is een gangbare Amerikaanse scenariotruc. Een film komt zo knallend uit de startblokken, maar wanneer de plot later weer bij het spektakel is aanbeland, is het zaak om daar een nieuwe draai aan te geven, en dat gebeurt hier niet. Dat Pizzamaffia door de scenariotruc als een nachtkaars uitgaat, is jammer, maar er zijn meer problemen. Oliehoek slaagt er niet in de familievetes genoeg dramatisch gewicht mee te geven, en de opzetjes naar generatie- en relatieconflicten zijn te doorzichtig of te summier onderbouwd om spanning op te roepen. Op weg naar de bekende afloop wisselen drama, actie en wat milde humor elkaar voortdurend af, waardoor de film van alles wat en van niets genoeg te bieden heeft. Een multicultifilm zonder scherpe randjes maakt in het PVV-tijdperk bovendien een belegen indruk, en dat laatste geldt ook voor de incidentele mopjes. Voor de jonge doelgroep die massaal met New Kids turbo wegliep, kachelt de Pizzamaffia vermoedelijk hopeloos achter de feiten aan."

André Waardenburg in 'NRC Handelsblad' van 17 februari 2011: "(...) De zinloze vete tussen familieleden die elkaar beconcurreren met pizzeria?s heeft niets om het lijf. Daardoor vallen de stereotypen des te meer op."

Casting

Job Castelijn, Janusz Gosschalk

Titelnummer

Stiekem van Brahim & Mootje Fouradi

Camera

Rolf Dekens

ProdDesign

Harry Ammerlaan

Stunts

Willem de Beukelaer

Bioszalen

67 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

http://www.pizzamaffia.nl/de-film