Loft (2010)

Regie

Antoinette Beumer

Scenario

Bart De Pauw, Saskia Noort

Release

16 december 2010

Producent

Hilde De Laere, Rachel van Bommel, Sander van Meurs

Duur

111 minuten
Filminformatie

Verhaal

LOFT vertelt het verhaal van vijf getrouwde mannen, die in het grootste geheim een loft delen voor hun buitenhuwelijkse activiteiten. Dat verloopt prima tot ze er op een ochtend het lijk vinden van een jonge vrouw. Geen van de vrienden kent de vrouw, weet waar ze vandaan komt en hoe ze terecht is gekomen in hun loft. Noodgedwongen proberen ze uit te zoeken wat er gebeurd is, maar al gauw beginnen de vijf elkaar te wantrouwen en blijkt dat ze veel minder van elkaar weten dan ze dachten?

Cast

Barry Atsma (Matthias), Fedja van Huêt (Bart), Jeroen van Koningsbrugge (Willem), Gijs Naber (Tom), Chico Kenzari (Tom) , Anna Drijver (Ann Marai), Kim van Kooten (Nathalie), Katja Herbers (Marjolein), Sallie Harmsen (Sarah), Charlie Dagelet (Linda), Hadewych Minis (Eva), Carolien Spoor (Kimmy), Jamie Grant (Linda), Lies Visschedijk (Annette)

Ontstaan

Loft van Erik van Looy is met 1.186.000 bezoekers de meest succesvolle Belgische film ooit. De thriller verbrak in 2009 het negentien jaar oude record van de familiefilm Koko Flanel van de Vlaamse humorist Urbanus. Erik van Looy moest voor de Amerikaanse versie van LOFT naar de Verenigde Staten. Zijn vervangster Antoinette Beumer (48) raakte zwaargewond op de set van Loft. Tijdens opnames in een Belgische studio viel de regisseur in juli 2010 met vijf anderen van een stellage naar beneden. Ze liep onder meer een gebroken kaak, twee gebroken armen en diverse zware kneuzingen op. De cameraman verbrijzelde zijn hiel. De opnames van de speelfilm werden tijdelijk stilgelegd. Erik Van Looy verving Beumer.

Eerste keer dat een Vlaamse film bewerkt wordt voor de Nederlandse markt. De Nederlandse remake van de Vlaamse bioscoophit werd geproduceerd door Pupkin Film en Millstreet Films in coproductie met Woestijnvis en BNN. Voor de Nederlandse remake van de Vlaamse film Loft herschreef thrillerauteur Saskia Noort (Terug naar de kust) het scenario. Vooral in de vrouwenrollen wijkt de Nederlandse versie af. Antoinette Beumer in 'de Volkskrant' van donderdag 1 juli 2010: "Hoe de Belgen met hun vrouwen omgaan, dat zou je in Nederland niet geloven. Bij ons zijn de vrouwelijke personages veel mondiger. Bij ons betekent vreemdgaan ook niet per definitie het einde van je huwelijk." In 'Preview' van december 2010/januari 2011: "Ik wilde laten zien dat als het misgaat je ook echt veel verliest en je verliest meer als je het thuis leuk hebt, de belangen zijn dan groter. Als iemand in een slecht huwelijk vreemdgaat, denk ik: ga dan gewoon bij je vrouw weg. Als je het wél leuk hebt, maar het daarnaast toch doet, dan speelt er meer. De belangen zijn groterhet is intrigerender. Gek genoeg vind ik de personages in dat geval sympathieker dan als het thuis helemaal niet tof hebben, maar wel blijven en ondertussen vreemdgaan. Ik heb echt geprobeerd om er geen nare, cynische mensen van te maken, want dat zijn het niet. (...)"

In juni 2010 begonnen de opnames voor de Nederlandse Loft. Opgenomen in o.a. Amsterdam (Muziekgebouw aan 't IJ). De dansscène op de bruiloft was de laatste scène die 's nachts werd gedraaid. Voor de buitenkant van de loft is een pand in Amsterdam Noord gebruikt.

Fedja van Hûet werd gegrepen door het scenario, maar had ook net een rol in tvserie Overspel, maar met passen en meten, kon hij toch meespelen. Over de Nederlandse versie in 'Dagblad De Pers' van woensdag 15 december 2010: "Jammer dat de culturele grens zo groot is. In de toneelwereld werkt iedereen over de grens, bij film gaat dat blijkbaar anders. Maar ja, de Amerikanen maken voortdurend remakes van buitenlandse films, dus waarom wij niet?" Marcel Hensema moest afzien van zijn rol vanwege andere verplichtingen. Zijn rol werd overgenomen door Chico Kenzari.

Gijs Naber en Chico Kenzari zagen de Vlaamse versie expres niet voor hun opnamen.

De Britse band Scouting For Girls verzorgt de titelsong. De heren waren donderdag 18 november 2010 in Amsterdam om de videoclip voor het nummer Take A Chance op te nemen."We zijn vereerd dat we deel uit mogen maken van dit project", reageerde Roy Stride, zanger van Scouting For Girls, voor de camera van Novum Nieuws. "Onze muziek is vaker gebruikt in films, maar dit is de eerste keer dat een nummer echt deel uitmaakt van een film." De titelsong van Loft is een ballad over liefde, vertrouwen en vechten voor een relatie.

Kijkwijzer: 12 jaar (geweld, angst, seks, drugs, grof taalgebruik).

Facts

De Nederlandse poster is gemaakt door het Belgische bedrijf dat ook het origineel heeft ontworpen. De verschillen: op de Nederlandse poster staan portretjes van de sterrencast, de pay off 'liefde leugens lust' en Saskia Noort heeft een credit (scenarioadaptatie) die groter is dan die van de acteurs. Er zijn drie verschillende versies gemaakt.

LOFT passeerde op 11 februari 2011 de grens van 400.000 bezoekers. Het is de eerste keer dan een regisseur binnen een jaar tweemaal de platina status behaalt. Beumers speelfilm DE GELUKKIGE HUISVROUW ging op 24 mei 2010 over de grens van 400.000 bezoekers heen.

Pers

MP in 'NL20' van 8 december 2010: "(...) Wie de Belgische versie van LOFT heeft gezien, kan deze remake met een gerust hart overslaan. De film is inhoudelijk, op een enkele aanpassing na, hetzelfde (...) De Nederlandse versie is in verhouding tot het Vlaamse voorbeeld wat sexyer. (...) Het helpt ook niet dat Van Koningsbrugge als alcoholist de plank behoorlijk misslaat. Hij moet de komische noot van de film zijn, maar werkt eigenlijk vooral op de zenuwen."

Mark Moorman in 'Het Parool' van 15 december 2010: "De personages in de Nederlandse thriller Loft (gebaseerd op de gelijknamige Vlaamse filmhit) zeggen voortdurend dingen als: 'Het is niet wat je denkt, Bart!' Of: 'Wat denk je wel niet, Matthias!' Of: 'Ik weet niet wat ik moet denken, Willem.' Er wordt heel wat afgedacht in Loft, waarvan het oorspronkelijke Vlaamse scenario is bewerkt door schrijfster Saskia Noort. Er lopen nogal wat personages in deze moderne whodunit rond en het kan zijn dat de scenariste ons door het voortdurend noemen van de namen in het juiste spoor wil houden. Het lompe scenario staat een aardige thriller niet in de weg. (...) Mannen zijn hier laf, overspelig en/of ploertig en vrouwen komen in de varianten 'snol' of 'bedrogen'. Als we ons eenmaal bij dit wereldbeeld hebben neergelegd, kunnen we constateren dat Fedja van Huêt een geweldig acteur is, maar dat Jeroen van Koningsbrugge er met de meeste scènes vandoor gaat. Verreweg de spannendste scène in Loft is een dinertje, waarbij de zatlap Willem (Van Koningsbrugge) het geheim van de mannen dreigt te verraden aan de aanwezige vrouwen. Het is juist deze scène die door Kim van Kooten is geschreven, met toevoeging van teksten van Van Koningsbrugge zelf. Het vormt het hoogtepunt van een film, die elders dit niveau niet haalt. Laatste zin (en dan verklappen we niets): 'Heb je zin om een beetje koffie met mij te drinken?' Best wel beetje een slappe bak."

Mario Wisse in Metro van donderdag 16 december 2010: " (...) " Het is namelijk een spannende en erg goed gemaakte film. Een en ander mag voor een groot deel worden toegeschreven aan regisseuse Antoinette Beumer (eer­der dit jaar succesvol met De Gelukkige Huisvrouw), die erg veel tijd stopte in het vormgeven van de karakters. In tegenstelling tot De Eetclub, die andere Nederlandse thriller die onlangs uitkwam, blijft Loft daardoor overzichtelijk, ondanks het grote aantal personages. Ook de vele plotwendingen hadden het niveau van de film makkelijk naar beneden kunnen halen, maar de ma­kers zijn er in geslaagd Loft iets vloeiends mee te geven zodat het nergens geforceerd of ongeloofwaardig wordt. Wat betreft de acteurs: Barry Atsma speelt zijn zoveelste hoofdrol meer dan degelijk; Fedja van Huêt is erg goed als de evenwichtige Bart; Anna Drijver is spannend als de verleidelijke en gekke Ann Ma­rai, maar grootste verrassing is Jeroen van Koningsbrugge, die geloofwaardig gestalte geeft aan de altijd grappenmakende, onzekere drinkebroer Willem."

Prijzen

Rembrandt Award voor beste acteur Jeroen van Koningsbrugge op 28 maart 2011.

Casting

Janusz Gosschalk, Harm van der Sanden

Filmuziek

Wolfram de Marco

Camera

Danny Elsen

Montage

Philippe Ravoet

ProdDesign

Kurt Loyens

Kostuums

Marian van Nieuwenhuyzen

Geluid

Simone Galavazi

Stunts

Marco Maas, Ron Sleeswijk

Bioszalen

105 bioscoopzalen bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: http://www.loftdefilm.nl.