New kids turbo (2010)

Regie

Flip van der Kuil, Steffen Hans

Scenario

Flip van der Kuil, Steffen Hans

Release

9 december 2010

Producent

Hans de Weers, Reinout Oerlemans, Maarten Swart, Ronald van Wechem

Duur

87 minuten
Filminformatie

Verhaal

De crisis heeft toegeslagen. Ook de hangjongeren Gerrie, Richard, Rikkert, Robbie en Barrie in het Brabantse dorpje Maaskantje zijn door misverstanden hun banen kwijtgeraakt. Zelfs nog erger, hun uitkeringen zijn stopgezet. Met slechts één logische oplossing, nergens meer voor betalen, loopt alles uit de hand.

Cast

Flip van der Kuil (Barrie Butsers), Steffen Hans (Robbie Schuurmans), Huub Smit (Richard Batsbak), Tim Haars (Gerrie van Boven), Wesley van Gaalen (Rikkert Biemans), Daan van Dijsseldonk (Peter Vernhout), Marco Maas (politieagent), Nicole van Nierop (Manuela), Ruud Matthijssen, Bart de Rijk, Rene Eljon, Chung Hwa Chao, Ad van Kempen, Frank Lammers, Hans Teeuwen, Patrick Stoof, Theo Maassen, Jaap Spijkers, Rutger de Bekker, Henry van Loon, Harrie van Rijthoven, DJ Paul Elstak, Jody Bernal, Peter Aerts, Annemieke Aalderink-Bakker, Reinout Oerlemans, Antonie Kamerling

Ontstaan

De New Kids begonnen in 2007 met korte internetfilmpjes over de dagelijkse beslommeringen van de onaangepaste jeugd in het Brabantse Maaskantje. De eerste twee seizoenen zijn uitgezonden door 101.tv, het digitale themakanaal van BNN. Het Nederlandse Comedy Central tekende in 2009 voor seizoen 3.

Maaskantje werd een toeristische trekpleister. Busladingen fans trokken naar snackbar 't Pleintje om zich in New kids-outfit te laten fotograferen. Schultenbräu is bij de snackbar niet te koop. De omzet van de snackbar steeg desondanks flink. Het plaatsnaambord van Maaskantje werd een gewild object, te bestellen op internet. De tien borden die ooit in Maaskantje hingen, zijn allemaal gejat. Dat heeft de gemeente ongeveer 5.000 euro gekost. Nieuwe borden werden daarom in 2010 niet geplaatst.

Er komt een fotoboek bij de film.

Van der Kuil in 'Het Parool' van woensdag 8 december 2010: "Het is best interessant dat nu, achteraf, serieuze aandacht is voor de impact van onze sketches en wat dat maatschappelijk betekent, maar uiteindelijk is het allemaal slap geouwehoer. Gelul in de ruimte, bedoeld om te lachen. Wij hebben helemaal geen boodschap. Dat is voor anderen."

De opnames voor de film zijn begonnen op 29 juni 2010. Budget: 1,5 miljoen euro.

De titelsong Turbo is van New Kids featuring Paul Elstak. In de videoclip zijn beelden uit de film te zien. Het nummer wordt in de film op het einde gespeeld.

In de korte trailer en videoclip voor Turbo is een scène te zien waarin de New Kids een PLUS Supermarkt uitrennen. In de film is de naam PLUS vervanger door Lupus.

Flip van der Kuil in ' Sp!ts' van woensdag 8 december 2010: "De personages zijn ontstaan door observatie. Dat je mensen om je heen ziet en je afvraagt hoe het toch zo ver had kunnen komen. (...) Oh en dat de New Kids Schultenbräu drinken is omdat er bij het schieten van de eerste sketches een Aldi in de buurt was. We moesten gewoon goedkope blikken bier hebben. En trouwens een gouden tip voor je lezers, je moet het wel lauw drinken. Koud is die troep écht niet te zuipen!"

Met gifgroene Opel Manta, compleet met vossestaart aan de spiegel. Opgepimpte van het type B (gemaakt van 1975-1988).

Kijkwijzer: 12 jaar (angst, geweld, grof taalgebruik).

De film bracht de eerste dag 249.500 euro op: het omzetrecord op de premièredag van alle ooit in de bioscoop uitgebracht Nederlandse films. Het record stond op naam van KOMT EEN VROUW BIJ DE DOKTER, die in 2009 na één dag 243.950 euro had opgebracht. NEW KIDS TURBO heeft ook een hogere opbrengst per zaal, want de Brabanders zijn te zien in negentig bioscoopzalen, terwijl de verfilming van Kluun in 118 zalen draaide. Zaterdag 11 december gingen 57.000 bezoekers naar de film. Volgens distributeur Benelux Film keken er nog nooit zoveel mensen naar een Nederlandse film op één dag. De status van Gouden Film werd in drie dagen bereikt, maar dat was geen record: in 2009 had KOMT EEN VROUW BIJ DE DOKTER er twee dagen voor nodig om de Gouden Film-status te halen.

De film was een succes in Vlaanderen. De originele cast heeft ook de Duitse versie ingesproken. Die is vertoond in een aantal Nederlandse bioscopen en aangeboden aan Duitse distributiepartners.

Op 12 april 2011 verscheen de film in Nederland op dvd.

De film New Kids Turbo draait vanaf donderdag 22 april 2011 in 186 Duitse bioscopen, een recordaantal. Niet eerder beleefde een Nederlandse film zo'n succesvolle release in Duitsland. De New Kids hebben de Duitse versie zelf nagesynchroniseerd. ''Wij vinden de Duitse versie nog grappiger'', aldus regisseurs Steffen Haars en Flip van der Kuil. Ter promotie van de Duitse versie maakten de New Kids met het Duitse hardcorefenomeen Scooter het nummer Friends Turbo, een speciale remix van het door Scooter uitgebrachte Friends (1995). Scooter is vooral bekend uit de jaren negentig, toen hij hits scoorde als Hyper Hyper en Move Your Ass. In het eerste weekeinde kwam de film met meer dan 200.000 bezoekers gelijk binnen op de eerste plek van best bezochte films in Duitsland.

Facts

Antonie Kamerling, die op 6 oktober 2010 zelfmoord pleegde, speelde zijn allerlaatste scène in New Kids Turbo. In de scène, die zich afspeelt in het Eyeworksgebouw, speelt ook Reinout Oerlemans mee. Na overleg met Kamerlings weduwe Isa Hoes is besloten de scène in de film te laten, mede omdat hun zoon Merlijn een groot fan van de serie is.

Van der Kuil heeft in de film maar één zin tekst. Van der Kuil zou naar eigen zeggen als niet-Brabander in een lange monoloog direct door de mand vallen.

Cafetaria 't Maaskantje ligt in Maaskantje, maar komt in de film niet voor.

Pers

Bart van der Put in 'Het Parool' van 8 december 2010: "(...) Het duo uit Maaskantje schreef en regisseerde eerder drie seizoenen van het sketchprogramma New kids, waarin vijf hangjongeren uit het Noord-Brabantse dorp centraal staan. De derde serie werd uitgezonden door Comedy Central en zorgde voor een doorbraak, zelfs over de landsgrenzen. Maaskantje is al een bedevaartsoord voor Nederlandse fans en mag zich opmaken voor pelgrims uit België, Duitsland en Zweden. (...) De nietsnutten zijn in kleding, gedrag en muzikale voorkeur verbonden met de gabberhousecultuur uit het midden van de jaren negentig. De absurde lofzang op lelijkheid en lomp gedrag wordt ook nu als een aanval op de goede smaak en zeden veroordeeld. Een betere aanbeveling kan een satirische provocatie echter niet krijgen en de ironie ligt er in de film zo dik op dat een serieuze duiding misplaatst lijkt. (...) De escalatie van anarchistisch gedrag wordt aanstekelijk rechtlijnig uitgewerkt en de wisselwerking tussen de helden en andere dorpelingen blijft ook op de lange baan grappig. Niet leuk is het moment waarop producent Reinout Oerlemans de film onderbreekt om het publiek toe te spreken; pijnlijk is het om daarbij de betreurde Antonie Kamerling door het beeld te zien lopen. De film komt de merkwaardige stijlbreuk nauwelijks te boven, waarmee duidelijk is dat kolderieke fictie en een trieste realiteit onverenigbaar zijn."

Dennis Mons in 'Sp!ts' van 9 december 2010: ""(...) New Kids heeft sowieso wel iets weg van die film van Dick Maas. Maar waar Flodder het voornamelijk moet hebben van het asociale gedrag van het gezin, gaan New Kids-schrijvers Steffen Haars en Flip van der Kuil verder. Naast de welbekende poep- en pieshumor, worden mensen om de haverklap aangereden, door het hoofd geschoten en uitgescholden. Zwangere vrouwen, mensen met Downsyndroom, nazi?s, dieren; niets wordt ontzien. Het is een gevoel voor humor waar je open voor moet staan en zeker niet te lang bij na moet denken. Het is ?slapstick on acid?. Dat het schrijven van korte sketches duidelijk anders is dan het schrijven van een hele film, begin je echter halverwege de film te merken wanneer de slappe-humor-machine begint te haperen en er een vloek- en slapstickmoeheid optreedt. Gelukkig voelden Haars en Van der Kuil (die overigens ook de rollen van Barrie en Robbie spelen) dat ook aan en gelasten letterlijk een zeer grappige pauze in, waarbij filmproducent Reinout Oerlemans de bioscoopbezoekers toespreekt. Dat is zelfs even een mooi moment in de film, want nadat de jongens uit Maaskantje ?Arnieeeee? hebben verwelkomd, krijgt Antonie Kamerling nog even een zwijgende, allerlaatste cameo in zijn beroemde ?Peter Kamer-jasje?. Na de break gaat de film in zijn hoogste versnelling en volgt de ene na de andere absurde, harde, maar wel ontzettend leuke grappen elkaar in hoog tempo op. Daarnaast wordt er een doos met slechte special effects opengetrokken om het geheel nog een beetje te pimpen. De film oogt minstens zo knullig als z?n hoofdpersonen, maar daarin schuilt dan ook de magie. Bij New Kids Turbo kun je gewoon even lekker je verstand op nul zetten."

Dana Linssen in ' NRC Handelsblad' van 8 december 2010: " (...) Vandaag de dag kunnen we gewoon concluderen dat de grappen slap zijn, de timing belabberd en het acteerwerk amateuristisch."

Jann Ruyters in ' Trouw' van 9 december 2010: " (...) Vraag is waarom het Filmfonds geld steekt in deze amateuristische satire van likmevestje. Jammer dat de plicht gebiedt om als criticus wel de rit helemaal uit te zitten. "

Bart Wijlaars in ' de Telegraaf' van 9 december 2010: " (...) In New Kids Turbo krijgt de kijker nogal wat voor zijn kiezen, van ontploffende en aanrijdende aard. De grotere verhaallijn is daar door de debuterende regisseurs/acteurs Steffen Haars en Flip van der Kuip zo knap in verwerkt dat die enorme grapdichtheid zelfs anderhalf uur lang prima te pruimen is. Overdrijven is ook kunst. Voorbehoud: de humor van New Kids moet de jouwe zijn. Zo niet, laten zitten. Zo ja, ?heul? snel gaan zien."

Bor Beekman in 'de Volkskrant' van donderdag 9 december 2010: "(...) Grof en lomp zijn de grappen, vaak ook flauw. (...) Wat de New Kids verheft, en voor een aan aanmerkelijk grote groep volgers leuk maakt, is de cultureel-sociologische laag waarop de humor stoelt. De hoofdpersonages zijn behalve diep in de provincie, ook nogal diep in de jaren negentig blijven hangen. In haardracht (matje), kledingstijl (trainingspak) en muzieksmaak (happy hardcore, nog altijd het ergste wat de Nederlandse muziekscene ooit voortbracht). (...) personages die net niet te karikaturaal zijn en door de acteurs worden voorzien van exact de juiste mimiek en accent. (...) De vele cameo's mogen wat tegenvallen; Hans Teeuwen en Theo Maassen zijn nooit leuker dan de New Kids zelfs, Antonie Kamerling oogt zelfs misplaatst. En misschien hadden sommige scènes en plotwendingen ook iets meer aandacht verdiend, maar het onbenullig anarchisme waarmee de New Kids alles in hun omgeving torpederen, inclusief hun eigen film, is wel aanstekelijk."

Prijzen

In een recordtijd trok de film meer dan een miljoen bezoekers naar de bioscoop. Daarmee verdienden de makers een Diamanten Film. De film van regisseurs Steffen Haars en Flip van der Kuil bereikte sinds de première op 9 december binnen zeven weken de status van Diamanten Film. Daarmee breekt New Kids Turbo het record van Komt een vrouw bij de dokter met een dag. Acteurs Flip van der Kuil, Tim Haars en Huub Smit en producent Reinout Oerlemans ontvingen donderdagmiddag 20 januari 2011 de Diamanten Film uit handen van Willemien van Aalst, directeur van het Nederlands Film Festival.

Rembrandt Award voor beste Nederlandse film op 28 maart 2011. Dj Paul Elstak kreeg een award voor beste filmmuziek.

Casting

Job Castelijn, Janusz Gosschalk

Filmuziek

Junkie XL

Camera

Joris Kerbosch

Montage

Flip Van der Kuil

Kostuums

Minke Lunter

Grime

Radna Berendsen

Stunts

Heidi Alemans, Nicolas de Pruyssenaere

Distributeur

Benelux Film

Bioszalen

87 bioscoopzalen bij première

Kleur

Kleur

Budget

1,5 miljoen euro

Art director

Elza Kroonenberg