Geheim, Het (2010)

Regie

Joram Lürsen

Scenario

Frank Ketelaar

Release

1 december 2010

Producent

Avro, Arnold Heslenfeld, Frank Ketelaar, Joram Lürsen, Frans van Gestel

Duur

100 minuten
Filminformatie

Verhaal

De achtjarige Ben leert goochelen en is gefascineerd door de grote verdwijntruc. Als zijn vriendinnetje Sylvie echter in rook opgegaan lijkt te zijn, ontaardt dit in een landelijk schandaal wat Ben en zijn familie meesleurt in een spannend avontuur. Ben moet erachter komen wat echt is en wat een illusie.

Cast

Thor Braun (Ben Stikker), Theo Maassen (Koos Stikker), Chantal Janzen (Laura Stikker), Daan Schuurmans (Hans Smid), Java Siegertsz (Sylvie), Fred Goessens (Burlage), Caroline de Bruijn (Mylene, moeder van Sylvie), Sanne Lith (Selma Stikker), Nick Buitendijk (Bas Stikker), Roos Buitendijk (Betty Stikker), Margot Ros (Roemeense au pair), Ian Bok, Beppe Costa, Frank Ketelaar, Truus Dekker, Mattijn Hartemink (vader van Sylvie), Hans Klok

Ontstaan

Opgenomen in o.a. de Leidse Schouwburg.

Opvallend in beeld: glacé (roze koek), Van Gilse poedersuiker en stroop, Connexxion bus.

Kijkwijzer: AL.

Pers

Fritz de Jong in 'Het Parool' van woensdag 1 december 2010: "(...) Theo Maassen, die altijd een versie van zichzelf lijkt te spelen. Of je de Eindhovense cabaratier daarom een acteur mag noemen of niet: zijn filmrollen zijn altijd memorabel. (...) een ontwapenend natuurlijke hoofdrol van Thor Braun (...) Het aardige van HET GEHEIM is dat zowel de problemen als de oplossingen voorkomen uit de personages, en niet uit de hoge hoed van scenarist Frank Ketelaar. (...) HET GEHEIM is een intelligente, liefdevol gemaakte, mooi gefotografeerde en weldadig amachtelijk uitgevoerde productie geworden: misschien wel de leukste Nederlandse familiefilm sinds MINOES."

Peter de Bruijn in 'NRC Handelsblad' van 1 december 2010: "Het Geheim is een vriendelijke film voor alle leeftijden, waar geen kwaad bij zit, maar die ook niet echt in de herinnering blijft hangen." Pauline Kleijer in 'de Volkskrant' van 2 december 2010: "(...) Met de familiefilm Het geheim heeft regisseur Joram Lürsen (In Oranje, Alles is liefde) een paar sterke troeven in handen. De goocheltrucs, achter de schermen begeleid door Hans Klok, zien er overtuigend uit en geven de film een aanstekelijk showelement. En met de jonge hoofdrolspeler Thor Braun heeft Lürsen een talent opgespoord: niet veel kinderen weten zo vanzelfsprekend te acteren. Het scenario van Frank Ketelaar kent wel een paar problemen. Hoewel Het geheim in de aankleding en decors tamelijk realistisch oogt, gaat het verhaal geregeld met de logica op de loop. Halverwege de film begint die combinatie te wringen. Ook de acteurs zitten niet op één lijn: waar Chantal Janzen ? als Bens moeder ? uitblinkt in kalme nuchterheid, zet Theo Maassen zijn onbeholpenheid dik aan. Voor jonge kijkers zullen het geen grote bezwaren zijn. Met een geestige finale weet Lürsen de film uiteindelijk ook weer recht te trekken; als een goede goochelaar laat hij het publiek geloven in zijn trucs. Het geheim heeft, behalve een sympathieke boodschap over de liefde tussen ouders en kinderen, ook de juiste optimistische wintersfeer om als kerstfilm een groot publiek te trekken."

MP in 'NL20' van 24 november 2010: "(...) Het is wel jammer dat de uitwerking zeker in het begin wat grotesk is. Films als HET PAARD VAN SINTERKLAAS bewijzen dat kinderen zich ook zonder een overdaad aan practical jokes prima kunnen vermaken. Ook de personages worden soms wat te dik aangezeg. Theo Maassen speelt Koos als een soort kruising tussen André van Duin en Bassie & Adriaan. Naarmate het verhaal vordert, wordt de toon gelukkig iets serieuzer, overigens zonder de doelgroep uit het oog te verliezen, en in de finale komen alle lijntjes netjes bij elkaar. De moraal van het verhaal: zonder een beetje magie in je leven, ben je nergens."

Prijzen

Grand Prix op het jeugdfilmfestival van Montreal in april 2011.

Juryprijs van het Noorse kinderfilmfestival in Kristiansand.

Kinderfilmfest-Publikumspreis in München in juli 2011.

Door de kinderjury bekroond met de prijs voor beste film op het Kinder Film Festival van Chicago (CICFF) in oktober 2011.

Casting

Job Castelijn, Elske Falkena, Janusz Gosschalk

Filmuziek

Fons Merkies

Liedjes

Kerstmis / Marco Borsato, Cheek to cheek / Theo Maassen

Camera

Mark van Aller

Montage

Peter Alderliesten

ProdDesign

Harry Ammerlaan

Kostuums

Monica Petit, Maartje Wevers

Stunts

Marco Maas

Bioszalen

115 bioscoopzalen bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: http://www.hetgeheimfilm.nl/