Dik Trom (2010)

Regie

Arne Toonen

Scenario

Mischa Alexander, Wijo Koek, Luuk van Bemmelen

Release

24 november 2010

Producent

Hans De Weers, Erwin Godschalk, Reinout Oerlemans

Studio

Eyeworks Film & TV Drama

Duur

84 minuten
Filminformatie

Verhaal

Samen met Pa en Ma Trom woont Dik in het knusse Dikkedam, waar iedereen net zo Bourgondisch en uitbundig is als hij. Het is er elke dag feest en de mensen eten hun buik rond aan taart en vettigheid. Dik heeft er veel dikke maatjes en is de koning van het bommetjes maken in het zwembad. Diks gelukkige leventje verandert als de familie gaat verhuizen naar Dunhoven, waar zijn vader een restaurant begint. Afscheid nemen van Fred Banket, Joep Snoep en alle buren valt hen zwaar. In tegenstelling tot Dikkedam is in Dunhoven juist iedereen bezig met het uiterlijk, gezond leven en sport. Ze zitten dan ook helemaal niet te wachten op het nieuwe restaurant van de familie Trom. Het eten zal dan wel lekker zijn maar het zit ook vol calorieën, waar je dik van wordt. De bewoners van Dunhoven zijn er zelfs een beetje bang voor. Niet alleen het restaurant kent een moeilijke start, ook Dik heeft moeite zich aan te passen. Voor het eerst in zijn leven wordt hij zich bewust van zijn omvang. Helemaal als hij verliefd wordt op Lieve, het mooiste meisje van heel Dunhoven. Sonja Slager, de moeder van Lieve is diëtiste en zij weegt haar dochter elke dag. Dik is niet de enige die zijn oog heeft laten vallen op de mooie Lieve. Ook Viktor, de brutale zoon van sportschoolhouder Dolf, vindt haar meer dan aardig. Tot overmaat van ramp bezwijkt Ma Trom voor de charmes van sportschoolhouder Dolf. De strijd tussen Dik Trom en Viktor om Lieve zal beslecht worden tijdens de lokale zomerwedstrijd.

Cast

Michael Nierse (Dik Trom), Marcel Musters (Pa Trom), Eva van der Gucht (Ma Trom), Loes Haverkort (Sonja Slager), Thijs Römer (Dolf sr.), Fiona Livingston (Lieve), Julien van Soest (Sjak), Nils Verkooijen (Viktor, zoon van Dolf), Stephan Evenblij, Birgit Schuurman, Nyncke Beekhuyzen, Nubis Ishtar (hond Atkins), Frans de Wit, Edward Reekers, Sieger Sloot

Ontstaan

Speelfilm regiedebuut van Arne Toonen.

Michael Nierse was eerder te zien in de film DE INDIAAN en als Jacco in de korte film Jacco?s film.

Op 12 augustus 2010 vonden opnamen in Heiloo plaats.

De supermarkt in de film is de C1000, maar voor de film met blauw logo in plaats van rood.

Pers

Fritz de Jong in 'Het Parool' van woensdag 24 november 2010: "Wie in een grijs verleden wel eens een Dik Tromfilm zag in een dorpshuis of een buurtbios, mag die herinnering meteen weer opbergen. De als speelfilmregisseur debuterende Arne Toonen bewerkte de oeroude verhalen van Johan C. Kievit tot een uitbundige familiekomedie die in niets doet denken aan de oubollige jeugdfilms van weleer. (...) De botsing tussen de bourgondische familie Trom en dat dorp vol gezondheidsfreaks is geestig uitgewerkt, waarbij Eva van der Gucht effectief de grenzen van de wansmaak opzoekt als de volumineuze moeder die onder indruk van de viriele sportschoolhouder Thijs Romer fanatiek aan het lijnen slaat. (...) de twaalfjarige Michael Nierse zet weliswaar een olijk-charmante Dik Trom neer, maar over de hele linie zijn de kindacteurs niet geweldig geregisseerd. De scènes waarin Dik gepest wordt, missen bovendien venijn en originaliteit: er moeten toch wel inventievere scheldwoorden voor dikke mensen te verzinnen zijn dan het uitentreuren herhaalde vetklep? Heel wat origineler is de vormgeving, die vooral voortborduurt op het campfestijn Ja Zuster, Nee Zuster. Dik Troms kleurrijke jarenvijftigstadje Dikkedam is mooi afgezet tegen het aangeharkte Dunhoven, met zijn spierwitte Amerikaanse familiehuizen en zijn bevolking die is weggelopen uit een aerobicsvideo uit de jaren tachtig. De filmmakers verdienen een extra ster voor hun tegendraadsheid. Hun liefdevolle portret van de vet van het leven genietende familie Trom neemt een vrolijk loopje met de trend van gezonde voeding, lichaamsbeweging en anti-obesitas-campagnes." M.K. in 'Sp!ts' van donderdag 25 november 2010: "(...) Regisseur Arne Toonen haalde de ouderwetse kinderheld uit de mottenballen, en voegde er een allesbehalve conventionele boodschap aan toe: dik zijn is veel leuker dan dun. (...) Dik Trom is een kinderfilm die zich ook echt op kinderen richt en niet op de volwassenen die hen begeleiden, maar dat betekent niet dat een bezoek voor ouders neerkomt op een vervelende exercitie. Integendeel zelfs, want debutant Toonen wist een wereldje te creeren dat even ouderwets knullig als eigenzinnig is, en waarin je prima anderhalf uur lang kunt vertoeven. En al speelt niet ieder kind even goed, de volwassen rollen zijn allemaal geslaagd. Met Thijs Römer als hilarische uitschieter. Voor gezinnen met jonge kinderen is Dik Trom een prima manier om een koude zondagmiddag door te brengen. Enige probleem: het zal erg moeilijk zijn om het kroost daarna allerlei heerlijkheden te ontzeggen."

Prijzen

Dinsdag 14 december 2010 ontvingen regisseur Arne Toonen en de familie Trom, bestaande uit Eva van der Gucht (Ma Trom), Marcel Musters (Pa Trom) en Michael Nierse (Dik Trom) in Winterland op het Rembrandtplein uit handen van Willemien van Aalst, directeur van het Nederlands Film Festival, de Gouden Film voor meer dan 100.000 bezoekers. Maandag 24 januari 2011 sleepte Dik Trom de eerste platina film van 2011 in de wacht. De familiefilm trok in twee maanden tijd ruim vierhonderdduizend bioscoopbezoekers.

Gouden Kalf Beste Production Design 2011: Gert Brinkers.

Casting

Job Castelijn, Janusz Gosschalk

Filmuziek

Erik Jan Grob

Liedjes

Do You Love Me? / The Contours

Camera

Jeroen de Bruin

Montage

Marc Bechtold, Brian Ent

ProdDesign

Gert Brinkers

Kostuums

Marian van Nieuwenhuyzen

Distributeur

Benelux Film Distributors

Bioszalen

106 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: http://www.diktromdefilm.nl.