Vlees (2010)

Alternatieve titel: Meat

Regie

Maartje Seyferth, Victor Nieuwenhuijs

Scenario

Maartje Seyferth

Release

4 november 2010

Producent

Victor Nieuwenhuijs, Annemiek van Gorp

Studio

Moskito Film, De Productie

Duur

85 minuten
Filminformatie

Verhaal

Vlees speelt zich af in een slagerij, waar het winkelhulpje gefascineerd lijkt door alle uitgestalde waar, maar ook door de slager. Stiekem filmt ze hem als hij in de koelcel een vrouw hard neemt. Daarna fluistert hij geile woordjes in het oor van het hulpje. Tussen hen ontwikkelt zich een seksuele dynamiek van afstoten en aantrekken.

Cast

Titus Muizelaar (slager, politie-inspecteur), Nellie Benner (winkelhulpje Roxy), Hugo Metsers (Jan), Kitty Courbois, Gürkan Küçükstentürk, Wilma Bakker, Elvira Out

Ontstaan

Filmmakers Seyferth en Nieuwenhuijs kozen voor deze vierde gezamenlijke speelfilm opnieuw voor Titus Muizelaar, voor de dubbelrol van slager en rechercheur. Ook slagersmeisje Nellie Benner was in een eerdere filmproductie te zien: Crepuscule.

Première: 30 januari 2010 op het International Film Festival Rotterdam.

Pers

André Waardenburg in 'NRC Handelsblad' van 3 november 2010: "(...) een expliciete plasseksscène. Een unicum in de Nederlandse cinema, maar niet vreemd voor Maartje Seyferth en Victor Nieuwenhuijs. Zij verfilmden eerder Leopold von Sacher-Masochs Venus in Furs (1995), het boek over seksuele onderwerping. Seyferth en Nieuwenhuijs maakten eerder de licht experimentele films Lulu (2005) en Crepuscule (2009). In het lichaam en geest prikkelende Vlees dagen ze de toeschouwer uit om betekenis te zoeken tussen de scènes. Wat is precies de relatie tussen de gefrustreerde slager, zijn jonge lustobject en de inspecteur? Ze onderzoeken in Vlees het verband tussen macht en erotiek, het verschil tussen verlangen en daad, de eeuwige wisselwerking tussen Eros en Thanatos." Pauline Kleijer in 'de Volkskrant' van 4 november 2010: "(...) De dialogen zijn rijk aan clichés, en de scènes waarin de slager het meisje ophitst herinneren aan de slechtste periode van de erotische Nederlandse film. Met veel hompen rauw vlees en smoezelige seks heeft Vlees een bewust onappetijtelijk uiterlijk. Daar is niets mis mee; voor het krappe budget dat de makers hadden, ziet de film er prima uit. Maar het scenario, soms uitleggerig en dan weer verhullend, is te zwak om al die mismoedigheid de moeite waard te maken."

Filmuziek

Willem Cramer

Camera

Victor Nieuwenhuijs

Montage

Vima Kara, Tarek

ProdDesign

Billy Leliveld, Catherine Henegan

Geluid

Sander Schreuders, Marco Vermaas

Distributeur

EYE Film Institute Netherlands

Bioszalen

3 bij première

Kleur

Kleur