Sinterklaas en het pakjesmysterie (2010)

Regie

Martijn van Nellestijn

Scenario

Martijn van Nellestijn

Release

13 oktober 2010

Duur

75 minuten
Filminformatie

Verhaal

Sinterklaas (Wim Rijken) komt ?s zomers per Pakjes-Boeing alvast naar Nederland, om de stand van zaken van de geheime pakjesopslag te controleren. Vlak voor zijn aankomst gaat er wat mis met het vliegtuig en dreigt zijn geheime bezoek uit te lekken. Het is het begin van een opeenstapeling van pech en mysterieuze brieven en telefoontjes.Elk jaar levert het weer logistieke problemen op om alle pakjes in december per boot van Spanje naar Nederland te krijgen. Daarom heeft Sinterklaas een oplossing bedacht: een geheime pakjesopslag in Nederland. Als Sinterklaas hartje zomer stiekem naar Nederland komt om persoonlijk de geheime pakjesopslag in Nederland te controleren, beginnen de problemen zich langzaam op te stapelen. Na een spectaculaire noodlanding met de Pakjes-Boeing op de snelweg loopt de planning zo in de war dat zelfs de intocht in het water dreigt te vallen en het niet zeker lijkt dat er in december wel voldoende cadeautjes zijn voor alle kinderen. Terwijl Agent de Bok (Erik-Jan Slot) samen met Inspecteur Jankers (Frederik de Groot) de oorzaak van alle problemen onderzoekt en de schuld neerlegt bij Dr. Brein (Pamela Teves), Joris (Martijn van Nellestijn) en Boris (Richard de Ruijter) doet Sinterklaas er alles aan om ervoor te zorgen dat het Sinterklaasfeest ook dit jaar weer weer groter en mooier dan ooit wordt.

Cast

Wim Rijken (Sinterklaas), Harold Verwoert (Coole Piet Diego), Jeffrey Erens (Postpiet), Freek Commandeur (Planpiet), Alex van Bergen (Pakjespiet), Rowdy Wijnands (Pendulepiet), Allan Vos (Pendulepiet), Wim Schluter (Muziekpiet), Beryl van Praag (TestPiet), Oscar Rookhuijzen (PersPiet), Thomas Terstal (Plaatjespiet), Martine van Os (Pieta), Sebastiaan de Graaf (Pakhuispiet 1), Rinze van der Woude (Pakhuispiet 2), Marc Giling (Pakhuispiet 3), Hetty Heyting (Tante Til), Erik-Jan Slot (Agent de Bok), Frederik de Groot (Inspecteur Jankers), Johnny Kraaykamp jr. (Dé Commissaris), Pamela Teves (Dr. Brein), Martijn van Nellestijn (Joris), Richard de Ruijter (Boris), Inge Ipenburg (Diana Dakjes), Christian Nieuwenhuizen (Chrisje Dakjes), Lisa Lumeij (Nathalie), Gerard Joling (Meneer Gerard), Ronnie Tober (Meneer Tober), Johan Vlemmix (minister van feest), Wieteke van Dort (Hare Majesteit), Hugo Metsers (Stylist), Joep Sertons (Govert Glinster), Johnny Kraaijkamp jr. (commissaris), Frans Bauer (Piloot van de Pakjes Boeing), Annick Boer (Moeder), Kimberley Verwoert (Dochter), Rob van de Meeberg (Burgemeester), Kiki Classen (Assistente burgemeester), Bart Ettekoven (Verslaggever), Jan Uriot (Verslaggever PakjesBoeing), Daniel Kroll (fotograaf PakjesBoeing)

Ontstaan

Opgenomen in juni en juli 2010 op Schiermonnikoog, kasteel Doorwerth (Gelderland).

De titelsong "Het Pakjesmysterie" gezongen en geschreven door Harold Verwoert. Andere song: Joris en Boris met het nummer "We blijven voor altijd bij elkaar"; gezongen door Martijn van Nellestijn en Richard de Ruijter

Pers

Bregje Schudel in 'Het Parool' van 13 oktober 2010: "(...) De film springt heen en weer tussen Sint (Wim Rijken) en rechterhand Pieta in zijn Nederlandse pied-à-terre, de bemanning van de gestrande pakjes-Boeing en piet Diego en Gerard Joling op Schiermonnikoog. Ondertussen is er nog een verhaallijntje over de kwaadaardige Dr Brein (Pamela Teves, die haar schurkenlach inmiddels prima onder de knie heeft) die met handlangers Boris en Joris (Nellestijn zelf) eveneens op Schiermonnikoog is neergestreken. Haar duivelse plan? Stinkend rijk worden als hotelier. Mwoehaha! De formule is inmiddels wel bekend: één Sint, een overdaad aan olijke pieten, een blik bekende Nederlanders en een handjevol schurken die zo uit Bassie en Adriaan weggelopen lijken te zijn. Al met al een schrale vangst."

Kevin Toma op Cinema.nl: "(...) Het is een prul van een productie, vol slecht geplaybackte liedjes, kinderachtige scènes, irritante bijrollen en een verschrikkelijk saaie Sinterklaas. Dat Gerard Joling, flink op dreef als zichzelf, steeds weer de hele film naar zich toetrekt, zegt eigenlijk genoeg."

Filmuziek

Maarten Spruijt, Joep Sporck

Camera

Ruben Sluijter

Licht

Roel Ypma

Bioszalen

106 bij première

Kleur

Kleur