Lang en gelukkig (2010)

Alternatieve titel: Happily ever after

Regie

Pieter Kramer

Scenario

Don Duyns

Release

14 oktober 2010

Studio

NL Film

Duur

94 minuten
Filminformatie

Verhaal

Drie sprookjes worden op geheel eigen wijze verteld, eigenzinnig, en humoristisch over moderne thema?s als vrouwenemancipatie en homoseksualiteit. Assepoester is ietwat muizig, Roodkapje is al wat ouder en Prins Roderick is zo onzeker als wat. Eigenlijk hebben ze alle drie (twee woorden) last van de normale levensloopproblemen: verlangens, familieproblemen en onzekerheid. Assepoester moet verplicht met haar nieuwe stiefmoeder en haar dochters onder een dak wonen. Ze sleept zich door de dag en droomt heimelijk over haar grote, onbereikbare liefde. Roodkapje valt in katzwijm voor een hongerige wolf. De moeder van prins Roderick wil dat haar zoon eens met een vrouw thuiskomt, maar hij speelt veel liever met zijn trouwe lakei Willy. We zien Alex Klaasen en Gijs Naber als de lelijke zusjes Paris en Hilton, en Arjan Ederveen als Irma Zonderboezem. Vele scènes zijn muzikaal, met nieuwe teksten op oude en nieuwe bekende hits.

Cast

Arjan Ederveen (o.a. Irma Zonderboezem en Hofpsycholoog), Jack Wouterse (o.a. Baron en Jagerman), Hanna van Lunteren (Assepoester en Verpleegster), Alex Klaasen (Paris), Gijs Naber (Hilton), Hans Leendertse (Prins Roderick en Fee), Dick van den Toorn (Knoop), Sylvia Poorta (Roodkapje), Rogier Philipoom, Astrid Mulder (Bambi)

Ontstaan

Scenario: Don Duyns, naar de succesvolle theatershow van het RO Theater, die geïnspireerd was op het Christmas Pantomine theater. De verhaallijnen en dialogen uit de theatershow bleven redelijk intact, wel werden alle scènes flink ingekort. Klein Duimpje kwam wel in het toneelstuk voor, maar niet in de film. Reden: de grappen over klein zijn werkten wel in het theater, maar waren niet grappig genoeg voor de film.

De film hing aan een zijden draadje, omdat de suppletiekas leeg was en het budget van 2009 op was. Vanwege de druk bezette agenda?s van de acteurs was uitstel niet mogelijk. De film werd toen in plaats voor 3 miljoen euro gemaakt voor 2 miljoen euro.

De hele film werd opgenomen in de studio. De begroting voor production design moest worden teruggebracht van 700.000 naar 288.000 euro. Het Filmfonds deed er nog een ton bij. Er moesten 11 draaidagen geschrapt worden.

Vele scènes zijn muzikaal, met nieuwe teksten op oude en nieuwe bekende hits: Smells Like Teen Spirit, That's What Friends Are For, Lovin' You, Zij Gelooft In Mij, Samen Zijn.

Bij de testscreening in Ede vond het publiek het een homofilm. Vrouwen zouden hun vriendinnen er voor geen goud naar toe sturen. Kramer in 'Het Parool' van woensdag 25 augustus 2010: "Als het braaf wordt, vind ik het niet leuk. Dan kan ik beter bij Joop van den Ende gaan werken."

Pers

Leo Bankersen in 'de Filmkrant' van oktober 2010: "(...) De malle vondsten volgen elkaar in hoog tempo op, en of dat hilarisch is of eigenlijk een beetje te veel van het goede, is een kwestie van smaak. In ieder geval heeft het er alle schijn van dat deze omzetting van theater naar film nogal gemakkelijk is opgevat. (...) heel nadrukkelijk Ederveen. (...) Een gemiste kans is ook dat er ondanks een aantal heerlijke liedjes geen echte musicalsfeer ontstaat, zoals dat destijds wel het geval was met Kramers meesterwerk JA ZUSTER, NEE ZUSTER. Dat was briljant. LANG & GELUKKIG komt niet veel verder dan vermakelijk."

Peter de Bruijn in 'NRC Handelsblad' van 13 oktober 2010: "(...) Wat wellicht als kindervoorstelling ? met de nodige participatie van het publiek ? goed werkt valt op het filmdoek vaak plat. De film is kort, gelukkig, maar lijkt aanzienlijk langer dan tachtig minuten, omdat er weinig verband zit tussen de sketches en liedjes. Het contingent als vrouw verklede mannen op hoge hakken is hoog en daar moet je maar net zin in hebben. Toch was Lang & Gelukkig goed voor de publieksprijs van het Nederlands Filmfestival in Utrecht en voor de speciale juryprijs."

Mark Moorman in 'Het Parool' van 13 oktober 2010: "(...) De acteurs hebben ongelofelijke lol in hun vele dubbelrollen, waarbij Alex Klaassen als wolf en boze stiefdochter en Sylvia Poorta als Roodkapje en koningin eruit springen. En Arjan Ederveen als stiefmoeder Irma Zonderboezem (schiet u hierbij in de lach, dan zit u helemaal goed bij deze film) schiet natuurlijk helemaal uit de bocht. Klaassen schreef een aantal liedteksten die worden gezongen op de wijs van bekende nummers. Je kunt je alles bij het toneelstuk voorstellen, de stemming die naar de zaal overslaat, de vette knipogen (heel vet: de stiefdochters heten Paris en Hilton) die achter in de zaal nog aankomen en de liedjes die kunnen worden meegehumd. Als film werkt dit allemaal minder, overigens. Het is een gevalletje van 'Je had erbij moeten zijn'."

Phil van Tongeren in 'Preview' van september/oktober 2010: "(...) Dat houtje-touwtje-karakter geeft de film de ongedwongen sfeer van een bonte avond, waarop de losse sketches belangrijker zijn dan het geheel. Leuk zolang het duurt. Erg leuk zelfs."

Prijzen

Gouden Kalf 2010 voor Beste Production Design Vincent de Pater. Speciale Juryprijs NFF 2010 voor de cast. Door het festivalpubliek uitgeroepen tot beste film van het festival en dat was goed voor de Film1 Publieksprijs.

Filmuziek

Fons Merkies

Camera

Piotr Kukla

Montage

Elja de Lange

ProdDesign

Vincent de Pater

Geluid

Kees de Groot

Distributeur

Independent Films

Bioszalen

47 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

http://www.langengelukkigdefilm.nl