Briefgeheim (2010)

Regie

Simone van Dusseldorp

Scenario

Marco van Geffen, Anna van der Heide

Release

14 oktober 2010

Producent

Lemming Film

Duur

80 minuten
Filminformatie

Verhaal

De 11-jarige Eva heeft genoeg van alle spanningen bij haar thuis en om haar ouders te laten merken hoe ze zich voelt, besluit ze om weg te lopen. Ze vindt onderdak op de zolder van haar beste vrienden Jackie en Thomas. Haar vader (Daan Schuurmans) is verwikkeld in smerige zaakjes en probeert Eva daar vanzelfsprekend uit weg te houden. Maar als Eva op zolder een geheime brief vindt en betrapt wordt door buurman Brandsema, het hoofd van een criminele organisatie, loopt haar plannetje behoorlijk in de soep. In plaats van dat ze haar vader iets wil laten zien, moet ze hem proberen te redden.

Cast

Hanna Obbeek (Eva), Isabelle Stokkel (Jackie), Nils Verkooijen (Thomas), Daan Schuurmans (vader van Eva), Lies Visschedijk (moeder van Eva), Filip Peeters (Brandsema), Eric Scheurs

Ontstaan

Scenario: Marco van Geffen en Anna van der Heide, naar het gelijknamige boek van Jan Terlouw. In de roman was het een verhaal over spionage en de Koude Oorlog, in de film gaat het meer over het criminele circuit. Het gegeven is hetzelfde gebleven, maar het speelt zich meer af in het nu (vastgoedfraude, internet). Jan Terlouw was betrokken bij de voorbereidingen.

Simone van Dusseldorp nam de regie van de film op het allerlaatste moment, tien dagen voor de opnamen, over van Anne van der Heide.

In 1983 was Briefgeheim een miniserie geregisseerd door Christ Stuur.

Hanna Obbeek is de dochter van actrice Johanna ter Steege.

Openingsfilm Cinekid 2010.

Reclame: Van den Akker makelaardij.

Pers

Leo Bankersen in 'de Filmkrant' van oktober 2010: "(...) Het is geen film die veel verrassingen biedt, maar wel een adequate kinderthriller die de jeugdige kijkers na een spannende ontknoping opgelucht naar huis stuurt. Niet meer, maar ook niet minder."

Mark Moorman in 'Het Parool' van 14 oktober 2010: "Godzijdank is er in de herfstvakantie serieuze concurrentie opgedoken voor ondermaatse familiefilms waarin kindervrienden als Ernst, Bobbie en Sinterklaas figureren. (...) Na een voortreffelijk begin, waarin Eva wegloopt om haar ruziënde ouders (Daan Schuurmans en Lies Visschedijk) te straffen, wordt de film in de tweede helft een beetje dunnetjes. Er komen veel varianten langs van de spannende scène waarbij één van de kinderen betrapt kan worden door een volwassene met kwade bedoelingen. Daan Schuurmans kan de show stelen, maar hij speelt hier mooi onderkoeld de vader wiens handelingen, woorden en blikken op meer manieren kunnen worden uitgelegd. Simone van Dusseldorp kwam pas op het laatste moment aan boord van deze film, ter vervanging van een zieke regisseur en had dus niets meer over script en casting te zeggen, maar ze heeft uitstekend werk gedaan met de drie jonge acteurs, waarbij vooral de jonge Hanna Obbeek als Eva overtuigt. Laat de herfststormen maar komen."

Dana Linssen in 'NRC Handelsblad' van 13 oktober 2010: "(...) spannend op meerdere niveaus. In handen van Van Dusseldorp, die in haar eerdere werk al heeft bewezen jonge acteurs uitstekend tot naturel en geloofwaardig spel te kunnen bewegen, is het vooral een kundige avonturen- annex actiefilm geworden. Al blijft het coming-of-age verhaal van het prepuberale meisje dat haar ouders in een nieuw licht leert zien wel degelijk overeind, met name door de charmante rol van Daan Schuurmans als de vader die zowel een good als een bad guy kan zijn. Met krap anderhalf uur is het verhaal bovendien uitermate efficiënt verteld. De sympathie en interesse ligt duidelijk bij de kinderen en niet bij de schurken, die tamelijk eendimensionaal uit de bocht komen, met woeste blikken, dichtgeknepen ogen en vervaarlijk opgetrokken wenkbrauwen als expressiemiddel."

Prijzen

Op 29 oktober 2009 won de film op Cinekid de UPC Beste Nederlandse Kinderfilm Juryprijs.

Op 3 november 2010 werden hoofdrolspelers Hanna Obbeek, Isabelle Stokkel en Nils Verkooijen overvallen in de klas en kregen zij de Gouden Film overhandigd voor 100.000 bezoekers.

Casting

Job Castelijn, Janusz Gosschalk

Filmuziek

Melcher Meirmans, Merlijn Snitker, Chrisnanne Wiegel

Titelnummer

Briefgeheim / Maaike

Montage

Michiel Reichwein

Kostuums

Monica Petit

Bioszalen

100 bioscoopzalen bij première

Kleur

Kleur

Meer info

http://www.briefgeheimdefilm.nl/

Locaties

Vinkeveen, Oud-Loosdrecht (jachthaven Westerwille)