Foeksia de miniheks (2010)

Alternatieve titel: Foeksia the mini-witch

Regie

Johan Nijenhuis

Scenario

Sander de Regt

Release

7 oktober 2010

Producent

Sabine Brian, Alain De Levita, Johan Nijenhuis

Studio

Nijenhuis & de Levita Film en TV BV, NL Film

Duur

90 minuten
Filminformatie

Verhaal

Foeksia (Rachelle Verdel) is een miniheksje dat wordt opgevoed door tovenaar Kwark. De deugniet bezorgt haar ?vader? en Juf Minuul (Annet Malherbe) van de miniheksenschool zo nu en dan een hoop kopzorgen. Vliegend op haar handvegertje en met haar nog vaak in het honderd lopende toverkunsten, maakt ze het Heksenbos onveilig. Foeksia vraagt zich regelmatig af hoe het er aan toe gaat in de mensenwereld. Ondanks de waarschuwingen van tovenaar Kwark om weg te blijven bij de ?gevaarlijke? mensen, kan ze de verleiding niet weerstaan. Wanneer het miniheksje in het bos de jongen Tommie ziet, besluit ze hem op te zoeken in de mensenstad. Al snel komt Foeksia erachter dat Tommies oom Rogier (Marcel Hensema) het Heksenbos wil platgooien om er een snelweg aan te leggen. Samen met Tommie probeert ze het Heksenbos te redden van de ondergang, maar lang niet alle heksen zijn bereid naar de ongehoorzame Foeksia te luisteren. Mark van den Tempel in 'Preview' van september/oktober 2010: "(...) Johan Nijenhuis maakte een filmversie die er mooi uitziet, al is het inhoudelijk meer Studio 100 dan Annie M.G. De meeste acteurs zijn eerst lasngs de Peppi & Kokki opleiding voor over-acteren gestuurd, maar er zijn uitzonderingen. Porgy Franssen speelt een waardige Kwark, Annet Malherbe is oprecht geestig als moerasheks. De jonge Rachel Verdel kunnen we zelfs een ontdekking noemen."

Cast

Rachelle Verdel (Foeksia), Annet Malherbe (Minuul), Porgy Franssen (Kwark), Lorenso van Sligtenhorst (Tommie), Marcel Hensema (Oom Rogier), Chantal Hildering, Melanie Reindertsen, Valerie Pos, Esra Horuz, Eefje Paddenburg, Lauren Schuitemaker, Leny Breederveld, Elvira Out, Patrick Stoof, Paul van Loon (voorleesvader)

Ontstaan

Om de fantasie van het gelijknamige boek van kinderboekenschrijver Paul van Loon goed tot zijn recht te laten komen werd een voor Nederlandse begrippen groot beroep gedaan op filmmagie: de film telt ongeveer 200 visuele effecten.

Facts

Een distributiedeal die internationale sales agent Delphis Films bijna had gesloten ketste in oktober 2010 af omdat in de film wordt gerookt en omdat een jongetje in de film zonder helm op zijn fiets rijdt. Johan Nijenhuis: "De Amerikanen en Canadezen waren heel enthousiast, maar de film mag niet naar de VS omdat Juf Minuul, het personage dat Annet Malherbe vertolkt, een pijp rookt. Dat is tegenwoordig in Noord-Amerika onacceptabel voor een familiefilm. Het op een fiets rijden zonder helm was echter helemaal funest." De regisseur is bang dat om deze redenen een verkoop aan de Verenigde Staten er helemaal niet in zit. De film is inmiddels wel verkocht aan Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, IndonesiŽ, Rusland en Spanje.

Pers

Coen van Zwol in 'NRC Handelsblad' van 6 oktober 2010: "(...) Foeksia de miniheks is een rommelige film. Hij introduceert het heksenbos ? onze wereld, maar met bezemstelen en heksenketels ? maar slaagt er niet in dat te combineren met een interessant verhaal. Goed genoeg voor kleuters; oudere kinderen storen zich aan de plichtmatige liedjes of aan visuele effecten die meer van het kaliber-Kabouter Plop dan Harry Potter zijn."

Fritz de Jong in 'Het Parool' van 6 oktober 2010: "Voor kinderen die van heksen en tovenaars houden, maar die nog te jong - of te bang - zijn voor Harry Potter is er nu Foeksia de Miniheks. De in populaire kost als Costa! en Spangas gespecialiseerde producent-regisseur Johan Nijenhuis bewerkte een boek van de al even populaire jeugdschrijver Paul van Loon tot een film die vooral overtuigt door de vormgeving en de trucages. Geslaagd is bijvoorbeeld de scŤne waarin het piepkleine heksje Foeksia uit haar ei kruipt, om vervolgens door de kamer te vliegen op de tandenborstel van de zonderlinge tovenaar Kwark. (...) Kwark en Foeksia vormen een mooi stel met de struise moerasheks Minuul, die met zichtbaar plezier wordt gespeeld door Annette Malherbe. Je zou hopen dat dit kleurrijke trio een echt magisch avontuur zou beleven - de fraaie aankleding geeft daar alle aanleiding voor. Maar helaas is het verhaal wel erg een stoplap: het Heksenbos dreigt te worden platgewalst door Marcel Hensema als kluchterig gemene aannemer. Foeksia overtreedt de heksenwet die omgang met mensen verbiedt en steekt samen met een vriendelijk neefje van de aannemer een stokje voor de aanleg van de weg. De plot stelt dus weinig voor, maar toch is er voor kinderen en hun begeleiders genoeg leuks te zien. In enkele vlot geŽnsceneerde musicalnummers mag Rachelle Verdel demonstreren dat ze niet alleen prima kan acteren, maar dat ze ook voortreffelijk kan dansen en zingen."

Robbert Blokland in 'Sp!ts' van donderdag 7 oktober 2010: "(...) Natuurlijk is het verhaaltje heel eenvoudig gehouden zodat ook de doelgroep alles kan volgen: alle problemen lossen zichzelf uiteindelijk wel weer op met een toverdrank of een rake spreuk. Maar de speciale effecten overtuigen, al zullen ouders doorzien dat Nijenhuis veel tovertrucs geloofwaardig heeft gemaakt dankzij zijn inventieve montage. Vooral tijdens een paar (gelukkig niet te veel) zang- en dansscenes pakt de regisseur flink uit. Veel belangrijker is echter dat Foeksia een film is geworden met een hart, een ziel en personages waar je ? ondanks hun groteske uiterlijk ? om gaat geven. Dit is vooral te danken aan de hoofdrolspelers die zich met zichtbaar plezier aan het materiaal hebben overgegeven. De 14-jarige Rachelle Verdel verrast op alle fronten in de titelrol en doet geen moment onder voor zwaargewichten als Annet Malherbe (als de verstrooide juf Minuul) en Porgy Franssen (als overbezorgde vader Kwark). Waar onder jonge kids populaire producties als Kabouter Plop of Piet Piraat voor ouders een martelgang zijn om uitte zitten, weet Nijenhuis zijn doelgroepfilms te verheffen tot familiefilms door er genoeg knipogen en kwinkslagen in te stoppen die de verhalen voor volwassenen even onderhoudend maken. Vooral de naar hartelust schmierende Marcel Hensema (?de weg moet niet linksom, niet rechtsom, maar rechtdůůr!?) maakt op een aangenaam vette manier een vrolijke karikatuur van alle op geld en macht beluste mensen in deze wereld."

Prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers) op 26 oktober 2010.

Op Cinekid won de film op 29 oktober zowel de Z@PP Cinekidleeuw publieksprijs als de publieksprijs voor de Beste Nederlandse Kinderfilm.

Casting

Job Castelijn, Janusz Gosschalk

Filmuziek

Martijn Schimmer

Camera

Maarten van Keller

Montage

Job ter Burg

ProdDesign

Harry Ammerlaan

Kostuums

Yan Tax

Grime

Erik Hillenbrink, Rob Hillenbrink, Saskia Verreycken

Stunts

Willem de Beukelaer, Nicolas de Pruyssenaere

Distributeur

Walt Disney Studios Motion Pictures

Bioszalen

91 bioscoopzalen bij première

Kleur

Kleur

Co-productie

KRO TV