Vreemd bloed (2010)

Alternatieve titel: The odd one out

Regie

Johan Timmers

Scenario

Maria Goos

Release

2 september 2010

Producent

Arnold Heslenfeld, Anton Smit, Nicky TŁske, Frans van Gestel

Duur

86 minuten
Filminformatie

Verhaal

VREEMD BLOED is een licht surrealistisch familiedrama over drie generaties slagers en speelt zich af van 1960 tot 1983. De jongste telg van de familie, Jere, wordt geboren op kerstavond 1960, voorbestemd om slager te worden. Zijn vader is slager, zijn grootvader was slager en aan zijn broers Cor, Bolle en Arie wordt van kinds af aan het slagersvak bijgebracht. Maar Jere is anders; hij lacht en hij zingt graag. Moemoe, zijn grootmoeder, besluit Kind, zoals ze hem noemt, in bescherming te nemen tegen zijn vastomlijnde toekomst en de akelige trekken van de andere mannen in de familie. En terwijl vader niet meer zelf mag slachten en zijn dorpse slagerij moet wijken voor de oprukkende nieuwbouw, moet Kind zijn eigen weg gaan. De hulp van Moemoe is daarbij van levensbelang.

Cast

Wim Opbrouck (vader), Viviane de Muynck (Moemoe), Jelle de Jong (Jere/Kind), Pieter Dictus (Kind 8 jaar), Ole Kroes (Kind 3 jaar), Gijs Naber (Cor), Meral Polat (Lina), Heike Wisse (moeder), Toon Kuijpers (Arie 14 en 24 jaar), Fabian Jansen (Bolle), Tijn Borm (Cor 10 en 13 jaar), Luuk Busch (Arie 8 en 11 jaar), Finn Oostveen (Bolle 6 en 9 jaar), Wil van der Meer (dirigent), Arnold Willems (grootvader), Marcel Hensema (chauffeur), Reinier Schimmel (bandparodist)

Ontstaan

Opgenomen in o.a. Westbeemster (Patronaatsgebouw aan de Jisperweg 57), Harderwijk.

Kijkwijzer: 12 (geweld, angst, grof taalgebruik).

Pers

MP in 'NL20' van 1 september 2010: "(...) serieus familiedrama met uitstekende acteerprestaties van met name Opbrouck als de gekwelde vader. Toch is het vooral de vorm die de film zo geslaagd maakt. Het is allemaal net niet echt. De kleuren zijn wat overdreven. Vader is een cartooneske bullebak zonder dat hij plat overkomt. (...) een film zonder bad guys. Onder al het vreemde bloed prijkt vooral een prachtig tijdsbeeld."

Marieke Kremer in 'Sp!ts' van donderdag 2 september2010: "(...) Vreemd Bloed wil zo heel veel dingen zijn: een coming of age-verhaal, een film over knellende familiebanden, over hoe vernieuwing en vooruitgang altijd stuiten op behoudzucht en angst voor verandering. Die overdaad aan thematiek wordt opgediend in een surreŽle, barokke saus van ongegeneerde dramatiek, dik aangezet acteerwerk en overtrokken symboliek. Inclusief donder en bliksem tijdens de gewelddadige finale en volop beelden van bloed, vlees en, als misselijkmakend hoogtepunt, een placenta die lekker gebakken en opgepeuzeld wordt. De acteurs doen het prima, vooral Opbrouck had niet beter gecast kunnen zijn dan als slager. Vreemd Bloed is echter te overdadig, te vet en te vol om nog genietbaar te zijn."

Mario Wisse in 'Metro' van donderdag 2 september 2010: "(...) een bijzonder boeiend, licht surrealistisch drama naar een scenario van de altijd sterke Maria Goos (Oud Geld, Pleidooi, Cloaca) met overtuigend acteerwerk en sfeervolle Hollandse taferelen en landschappen. Er valt iets te weinig te lachen in VREEMD BLOED, terwijl dat voor de - nu en dan - broodnodige lucht zou hebben gezorgd."

Fritz de Jong in 'Het Parool' van woensdag 1 september 2010: "(...) Nee, vegetariŽrs hebben weinig te zoeken bij dit bloederige drama (...) Vreemd bloed is geschreven door Maria Goos die zich met Oud geld, Pleidooi en Familie neerzette als een scherpe chroniqueur van hogere milieus, waar mensen zich tegen het leven wapenen met woorden. In de wereld van Kind speelt taal een ondergeschikte rol: de mensen worden gedreven door wellust, gulzigheid, na-ijver, toorn en een hele zwik andere zonden. Het zwartgallige absurdisme waarmee Goos en de uit de theaterwereld afkomstige regisseur Johan Timmers dit milieu neerzetten, doet sterk denken aan de films van Alex van Warmerdam, maar dan zonder diens bevrijdende gevoel voor ironische humor. Een bruiloftsscŤne waarin Kind wordt vernederd door de hele familie schiet in zijn barokke theatraliteit zelfs volledig uit de bocht. Daar tegenover staan echter een boel geslaagde momenten. Met name de kolossale Wim Opbrouck staat in de rol van de sigaren paffende slagers-patriarch garant voor enkele memorabele scŤnes, zoals een innige omhelzing van een karkas als hij zijn slagerij definitief moet sluiten, en zijn nachtelijke trommelsessies nadat hij uit het plaatselijke harmonieorkest is gezet. Dergelijke fraaie momenten krijgen helaas nauwelijks de kans om te ademen, omdat het volgende vet aangezette tafereel alweer de aandacht opeist. Het voelt alsof de makers hun publiek proberen vol te stoppen met zure zult, bloedworst en balkenbrij. Het verzadigingspunt wordt al snel bereikt."

Filmuziek

Paul M. van Brugge

Camera

Ton Peters

Montage

Peter Alderliesten

ProdDesign

Gert Brinkers

Distributeur

A-Film

Bioszalen

12 bioscoopzalen bij première

Kleur

Kleur

Meer info

OfficiŽle site: http://www.vreemdbloeddefilm.nl/vreemd-bloed/