Sterke verhalen (2010)

Regie

Kees van Nieuwkerk, Teddy Cherim

Scenario

Kees van Nieuwkerk, Teddy Cherim

Release

19 augustus 2010

Producent

Martin Lagestee

Duur

85 minuten
Filminformatie

Verhaal

Een film over jong zijn in Amsterdam en een pingu´n in een vriestas. Dennis van de Molen is een Marokkaanse jongen die gaat studeren in de grote stad. Omdat hij niet direct zijn draai vindt in zijn nieuwe omgeving, laat hij zich door zijn grote rivaal overhalen om een pingu´n uit de dierentuin te stelen. Op deze manier hoopt hij binnen te komen bij een feest dat niemand mag missen. Daarnaast hoopt hij indruk te maken op Sanne, het meisje van zijn dromen. Er zijn natuurlijk niet veel Marokkaanse jongens die zo'n oer-Hollandse naam hebben. Maar dat maakt niet uit, want Dennis vormt onderdeel van een sterk verhaal, vertelt door een van de andere jongens in deze film. Naarmate zijn verhaal vordert, maakt Dennis steeds vreemdere en onwaarschijnlijkere dingen mee.

Cast

Achmed Akkabi (Dennis), Sallie Harmsen (Sanne), Manuel Broekman (Marlon Broekman), GÚza Weisz (Mario), Isis Cabolet (Iris), Gwen Pol (Lotte), Matthijs van de Sande Bakhuyzen (Dennis Verteller), Eline De Munck (Ellektra), Parcival Tiemessen (Peter), Jan Hulst (buurjongen Tatta), Omar Dahmani (buurjongen Nigga), Yahya Gaier (Archie), Nienke van Hofslot (Lisa), Jasper Oldenhof (Klaas), Chloe Leenheer (Rosa), Emma Lesuis (Sophie), Leendert de Ridder (Jonathan), Sven de Wijn (Bassie), Halina Reijn (hostess), Thomas Deelen (ober), Jon Karthaus (growshop master), Olga Zuiderhoek (boze buurvrouw), Gulden Yilmaz (nieuwslezer), Pierre Bokma (bestuurslid Swift), Hans Kesting (barman Swift), Youp van 't Hek (scheidsrechter), Hajo Bruins (visboer), Kees Hulst (meneer in pakkenzaak), DaniŰl Boissevain (politiechef), Nona Buhrs (a squad leader), Tim Coorn (verkeerde verhaal hottie boy), Sergio IJssel (Winston), Chris Comvalius (moeder Winston), Orlando MacBean (dwerg), Berend Rigter (Berend), Teddy Cherim (Teddy), Pieter Hulst (Brier), Sascha Lanshof (pingu´ndief 4), Tomas Abeln (pingu´ndief 5), Sander Kammenga (pingu´ndief 6), Christiaan Faberij de Jonge (Ik ben Kaas), Ricky Cherim (dj 1), Elkan Frank (dj 2), Geraldine Kemper (meisje 1), Alexandra Niesen (meisje 2), Felix van Es (Lekkere Ouwe), Ludwig Bindervoet (Dikke Gekken), Pingu´n (Pingu´n)

Ontstaan

Debuutfilm gemaakt door twee jongens van 22, hun vrienden en hun ouders. De vader van Kees van Nieuwkerk is DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk. De casting werd gedaan door Jan Hulst (zoon van Kees) en GÚza Weisz (zoon van Frans).

Soundtrack: Sterke verhalen / Omar; geproduceerd door Kraak & Smaak.

Gemaakt zonder steun van Filmfonds, omroep of distributeur. A Film wilde alleen meedoen als Pathe de film zou vertonen.

De hoofdrol in de komische jongerenfilm ?Sterke Verhalen? is voor Achmed Akkabi. De Nederlandse acteur van Marokkaanse afkomst is vooral bekend van zijn personage Appie in de jeugdserie ?Het Huis Anubis?. Ook was hij te zien in de multicultikomedie ?Alibi? van Johan Nijenhuis.

Opgenomen in Amsterdam. O.a. op het Museumplein en de Dam. Er waren geen vergunningen, maar de makers maakten gebruik van KOMT EEN VROUW BIJ DE DOKTER, die met vergunningen, tegelijkertijd werd opgenomen.

Facts

De film ging op 16 augustus 2010 in premiŔre in Paradiso.

Pers

Mario Wisse in 'Metro' van 19 augustus 2010: "Zeker niet perfect, maar wel erg leuk. (...) De in onbegrijpelijke straattaal pratende buurjongens Tatta en Nigga zijn reden genoeg [om naar de bioscoop te gaan]. Tip: laat de volgende film rond die twee draaien. (...)" Mike Peek in ' NL20' van 18 augustus 2010: " (...) Technisch gezien is hun debuut in orde. Jammer alleen dat het verhaal niet echt, eh, sterk is. (...) zonder moraal en levenslessen. Dat is op zich verfrissend, ware het niet dat er helaas ook niemand was om een beetje te snoeien in de brei van halfhippe ideetjes. En er was ook niemand die de jongelui durfde te vrtellen dat ze nu ook weer niet zˇ cool en interessant zijn als ze zelf misschien dachten. En dat is het 'm: Cherim en Van Nieuwkerk lijken hun generatie te willen typeren, maar het is de vraag of er buiten hun vriendengroep veel mensen ge´nteresseerd zijn in dit sterke verhaal. Een verhaal dat duidelijk valt in de categorie 'Je had er bij moeten zijn.'" Jos van der Burg in 'Het Parool' van woensdag 18 augustus 2010: "(...) De romantische tienerkomedie is niet perfect, maar de energie en lol spatten ervan af. (...) Sterke verhalen zoekt het niet in subtiele, maar in kluchtige humor. Voor fijnzinnige dialogen hoeven we hier ook niet aan te kloppen. Wel voor maffe oneliners als: ''Een joint met xtc is echt alsof je wordt overreden door een tram met teddyberen.'' Mario's opmerking dat het Rembrandtplein 'een soort enclave van Gelderland' is, mag er ook zijn. Aardig is ook dat de karakters van de personages in de aankleding zijn terug te vinden: in Dennis' slaapkamer hangt een koeienschilderij aan de muur en naast zijn bed staat een strontschep, in het appartement van Mario en Marlon hangt een affiche van de in drugs gedrenkte Italiaanse cultfilm Delirio dei sensi uit 1968. De makers kennen hun klassiekers. En half acterend Amsterdam, want behalve de tieneracteurs duiken onder anderen Olga Zuiderhoek, Pierre Bokma, Halina Reijn, Hans Kesting en Kees Hulst op. Het maakt Sterke verhalen tot een vrolijk incrowdfeestje." Dana Linssen in 'NRC Handelsblad' van 18 augustus 2010: "Heerlijk, die bravoure waarmee Sterke Verhalen tot stand is gekomen. (...) Het duo wilde gewoon iets maken wat het zelf leuk vindt. Dat werd een bijdehante, zelfbewuste, soms wat ijdele mix van filmcitaten, coming-of-age, ontgroening en sex ?n? drugs ?n? rock ?n? roll. Dat alles maakt de film nog niet goed: het acteren is belabberd, plot en structuur verliezen focus. Heel veel slechter dan de eerste films van Eddy Terstall, waarmee het duo z?n prijzenswaardige doe het zelf-mentaliteit deelt, of zelfs een hitwonder als Costa!, is hij echter ook niet. Het probleem is dat je dit de makers nauwelijks kunt aanrekenen, maar dat je wel de vraag moet opwerpen in hoeverre de het niveau van de Nederlandse film erbij gebaat is als dit in 32 zalen in de bioscopen komt."

Casting

Jan Hulst, GÚza Weisz

Filmuziek

Fons Merkies

Camera

Daan Nieuwenhuijs

Montage

Dieter Allaerts

Kostuums

Nola van Timmeren

Distributeur

A-Film

Bioszalen

25 bioscoopzalen bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: http://www.sterkeverhalendefilm.nl.

Locaties

Amsterdam

Art director

Anna van 't Hek, Roddia Ruhmaloine, Teresa van Dongen, RenÚ Klap