Shocking blue (2010)

Regie

Mark de Cloe

Scenario

Céline Linssen

Release

12 augustus 2010

Producent

Wilant Boekelman, Jan van der Zanden

Duur

82 minuten
Filminformatie

Verhaal

Het ontroerende verhaal van een bijzondere vriendschap van de drie jongemannen Chris, Jacques en Thomas. Het speelt zich af in het kleurrijke Noord-Hollandse landschap met zijn uitgestrekte bollenvelden. Qua karakter verschillende ze enorm van elkaar. Jacques is de versierder van de drie en droomt over een spannende toekomst. Thomas, die op de landbouwschool zit en van tulpen houdt, vindt hem maar een wijsneus. Chris klust het liefst de hele dag aan brommers. Samen hebben ze een gedeelde passie: voetbalclub AZ. De vriendschap krijgt een flinke knauw als, op een mooie lentedag in april, één van de drie iets overkomt. Thomas draagt een gruwelijk schuldgevoel met zich mee en zoekt zijn troost bij zijn grote liefde Manou, die iets te verbergen heeft.

Cast

Lisa Smit (Manou), Ruben van Weelden (Thomas), Jim van der Panne (Chris), Niels Gomperts (Jacques), Dragan Bakema (Wojtek), Caro de Jonge, Nienke Westerhof, Thijs Feenstra, Texas Schiffmacher, Sarah Bannier

Ontstaan

De titel verwijst naar de jongensdroom van één van de drie hoofdpersonages: het scheppen van een blauwe tulp (in 'shocking blue').

Pers

Leo Bankersen in 'de Filmkrant' van juli/augustus 2010: "(...) De kleuren van de tulpenvelden contrasteren met de naderbij sluipende tragiek. De roes van een popfestival of verliefdheid op het strand, cameraman Rob Hodselmans heeft het allemaal gevangen in prachtig strakke totalen of intieme close-ups. (...) Allemaal [de fantastische jonge acteurs] overtuigen ze als pubers die eerder doeners dan praters zijn, maar zeker Lisa Smit gaan we nog veel vaker zien. Hun herkenbaarheid zou er best eens voor kunnen zorgen dat SHOCKING BLUE het bij een jongerenpubliek goed doet."

MP in NL20 van 4 augustus 2010: "(...) De Cloe gebruikt de hele film een extreem korte focus: de personages zijn scherp, maar de omgeving niet. Dat ziet er prachtig uit en past bovendien goed bij de film, want SHOCKING BLUE is een karakterstudie. Wel een gemankeerde, helaas. Zo fraai en teder de liefde tussen Thoma en Manou is is, zo verkrampt is de poging om die liefde te verklaren aan de hand van eerdere gebeurtenissen. Zeker tegen het einde van de film wordt het verhaal een iets té ronde cirkel."

Dirk Koppes in 'De Pers' van donderdag 12 augustus 2010: "(...) Veel tekst krijgen de acteurs niet. De beelden doen het werk (...) De plot van SHOCKING BLUE maakt af en toe onhandige sprongen, maar als tienerliefdesgoeroe van de Nederlandse cinema heeft De Cloe op dit moment geen concurrentie."

Mario Wisse in 'Metro' van donderdag 12 augustus 2010: "(...) Regisseur De Cloe revancheert zich voor zijn mislukte vorige film HET LEVEN UIT EEN DAG. (...) "

Mark Moorman in 'Het Parool' van 11 augustus 2010: "(...) Shocking blue ziet er prachtig uit, met aardige jonge acteurs in de hoofdrollen, maar de thematiek en de verbeelding voelen soms wat dunnetjes en geforceerd aan. Voor een film over de rauwe werkelijkheid wordt er wel heel netjes binnen de lijnen gekleurd. Als Shocking blue een bloem was, dan was het een tulp." Coen van Zwol in 'NRC Handelsblad van 11 augustus 2010: "(...) Deel twee van de film gaat over rouwverwerking. Schoolmeisje Manou (Lisa Smit, goed op dreef) blijkt zwanger van de overledene. Een van diens vrienden was al langer verliefd op haar: die liefde is nu vermengd met schuldgevoel. Deze emotionele complicaties filmt De Cloe met veel visuele barok. Soms is het mooifilmerij, al dat inzoomen op spiegelingen in beregend glas, zandkorrels die tussen vingers glijden, zon die over de huid streelt. Soms forceert hij met manipulatieve soundscapes en songs (?You came and healed this heart of mine?). En toch maakt die overdaad de soms stroeve dialogen en bedachte scènes ? geliefden die elkaar teder insmeren met pootaarde ? ook beter verteerbaar. Het mag nog best een onsje minder, maar De Cloe ontwikkelt zich."

Filmuziek

Lawrence Horn

Camera

Rob Hodselmans

Montage

Marc Bechtold

Distributeur

A-Film

Bioszalen

7 bij première

Kleur

Kleur