R U there (2010)

Regie

David |Verbeek

Scenario

Roger de Blok

Release

17 juni 2010

Producent

Frans van Gestel

Duur

90 minuten
Filminformatie

Verhaal

'R U There' is het verhaal van de 20-jarige Jitze (Stijn Koomen), een professionele gamer die de hele wereld over reist om toernooien te spelen. De echte wereld interesseert hem niet. Jitze?s werkelijkheid is de virtuele wereld. Daar heeft hij de controle over alles. Tijdens een verblijf in Taipei (Taiwan) is hij getuige van een ongeluk dat sprekend lijkt op de situaties die hij dagelijks meemaakt in zijn videospellen. Deze gebeurtenis confronteert hem met zijn eigen sterfelijkheid en zijn wereld staat ineens op z?n kop door de realiteit. Niet veel later ontmoet Jitze in de lobby van zijn hotel een intrigerende Taiwanese vrouw. Hij is niet zeker of zij een escortdame of masseuse is en probeert steeds dichter bij haar te komen. Dat lukt hem echter alleen in de virtuele wereld van het online spel 'Second Life', die zij ook regelmatig bezoekt.

Cast

Stijn Koomen (Jitze), Huan-Ru Ke (Min Min), Tom de Hoog (coach Luc), Phi Nguyen (Hai Li), Pavio Bilak (Vlad), David Eugene Callegari (John), David Davis (Paulo), Robert Samudion (Braziliaanse jongen)

Ontstaan

VFX artist: Thaumer Rep.

Geselecteerd voor het programma 'Un certain regard' in Cannes 2010.

Pers

Jos Verburg in 'Het Parool' van 16 juni 2010: "(...) onopvallend debuut Stijn Koomen (...) David Verbeek [gaat] verder op de weg die hij insloeg met Beat en Shanghai trance. Ook deze films draaiden om personages die opgesloten zaten in zichzelf. En ook leunden ze, net zoals R U There, stilistisch sterk op het werk van Aziatische filmmakers als Hou Hsou-hsien en Tsai Ming-liang. Ook inhoudelijk zijn er verwijzingen. Zo doet Jitzes stijve arm denken aan de nekpijn van de hoofdpersoon in Tsai Ming-liangs The river. (...) Jitzes vervreemding wordt goed voelbaar, maar de film is ongeloofwaardig in zijn schets van de gevaren van de virtuele wereld. De eenzelvige Jitze zou waarschijnlijk even wereldvreemd zijn geweest als hij in plaats van gamen van dammen had gehouden."

André Waardenburg in 'NRC Handelsblad' van 16 juni 2010: "(...) Stijn Koomen speelt Jitze zonder veel uitdrukking, maar dat past wonderlijk goed bij de rol van iemand aan wie het leven grotendeels voorbijgaat. Ke Huan-ru is goed als de mysterieuze schoonheid wier motieven nooit helemaal helder worden. (...) R U There won geen prijs [in Cannes], maar werd wel aan een aantal landen verkocht, waaronder Frankrijk. (...) R U there is losser geregisseerd dan Shanghai Trance en dat is een positieve ontwikkeling, maar nog iets meer emotie zou de film goed hebben gedaan. De tweede helft van R U There bevat niettemin twee prachtige scènes waaruit onmiskenbaar de behoefte aan aanraking en blootstelling aan een fysieke omgeving blijkt. (...)"

Prijzen

Gouden Kalf 2010 voor Beste Camera: Lennert Hillege. Gouden Kalf 2010 voor Beste Geluid: Peter Warnier.

Filmuziek

Giong Lim

Camera

Lennert Hillige

Montage

Sander Vos

Kostuums

Rita Lee

Bioszalen

7 bioscoopzalen bij première

Kleur

Kleur