Win / win (2010)

Regie

Jaap van Heusden

Scenario

Jaap van Heusden

Release

20 mei 2010

Producent

Marina Blok, Marc Bary

Duur

83 minuten
Filminformatie

Verhaal

De drieëntwintigjarige Ivan (Oscar van Rompay) werkt als assistent analist bij een Amerikaanse investeringsbank aan de Amsterdamse Zuidas. De zee aan getallen die dagelijks langs stroomt ziet hij als één groot spel. Op een dag wordt hij ontdekt door de doorgewinterde trader Stef (Leon Voorberg), die hem als zijn junior wil lanceren. Terwijl links en rechts banken omvallen, harkt Ivan in de dealing room enorme winsten binnen en maakt een bliksemcarrière. Ineens heeft de receptioniste Deniz (Halina Reijn), die Ivan tot nu toe alleen heimelijk observeerde, oog voor hem. En ineens woont Ivan in een dik appartement op een steenworp van de bank. Van buiten bezien gaat het hem voor de wind. Hij verliest zijn gevoeligheid, maar blijft ondanks dat toch winnen tot de dag dat hij besluit om alles te verliezen.

Cast

Oscar van Rompay (Ivan), Halina Reijn (receptioniste Deniz), Leon Voorberg (Stef), Hans Kesting (Max), Phi Nguyen (Paul), Pepijn Schoneveld (Patrick), Doris Baaten (hostess), Pepijn Cladder (Britse toerist), David Eeles (Britise toerist), Turan Furat (Nazim), Jaap ten Holt (verwarde man), Christiaan Jelsma (Hans), Jessy Love (lapdancer), Duncan Mitchel (trader/broker), Bright O'Richards (pastoor), Anne Prakke (receptioniste), Frank Rigter (Henk), Bob Schrijber (pooier), John Serkei (portier), Jurgen Theunissen (hulp zoekende man), Marilou van Andel (administratieve assistent), Renato Zamboni (trader/broker) ; Stemmen: Jack Luceno, Bob Stoop

Ontstaan

Een goede vriend van de regisseur fungeerde als gids bij het schrijven van het scenario. Op de dag dat regisseur Jaap van Heusden de hort op ging met zijn ideee, ging de grote Amerikaanse bank Lehman Brothers failliet. De geldschieters zagen meteen brood in zijn plannen en voorzagen hem van een bescheiden budget. Het budget bedroeg ongeveer 800.000 euro.

De opnamen vonden plaats in september en oktober 2009 in Amsterdam en Den Haag.

Jaap van Heusden studeerde in 2005 af aan de Filmacademie met EEN INGEWIKKELD VERHAAL, EENVOUDIG VERTELD (met Johnny de Mol & Dragan Bakema). De film stond op de shortlist voor een Oscar / Student Academy Award en werd geselecteerd voor AFI en het Filmfestival van Cannes. De korte film ANDERMAN werd geselecteerd voor het Tribecca Filmfestival en in de bioscoop uitgebracht door Cinema Delicatessen. In 2008 maakte hij de One Night Stand TV film OOIT (met Barry Atsma), die werd genomineerd voor een Gouden Kalf Beste Televisie Drama.

Met zijn hoofdrol maakt de Vlaamse acteur Oscar Van Rompay zijn filmdebuut. Hij is vast verbonden aan Toneelgroep Gent en werd in 2009 genomineerd voor de prestigieuze Nederlandse toneelprijs Arlecchino voor beste mannelijke bijrol. Halina Reijn speelt een koel, gedistingeerd type. Halina Reijn in Sp!ts van donderdag 4 februari 2010: "(...) Ik wilde dit project gewoon steunen, ook al had ik een figurantenrol moeten spelen. De Nederlandse scriptschrijverij vind ik doorgaans niet altijd meteen van een hoog niveau. Ik denk bijna nooit: wauw! Maar dit is zo'n actueel onderwerp, echt te gek. Bovendien kon hij van af het begin heel goed overbrengen wat hij wilde, zonder onzeker te worden van mijn inbreng. (...) Het castingbureau wilde eerst zien hoe ik deze vrouw op camera zou neerzetten. Ze dachten namelijk dat ik alleen maar een soort gillend extravert wezen kon spelen. Ik krijg ook veel reacties van mensen die het zo mooi vinden dat ze nu eens een rustige kant van mij te zien krijgen. Kennelijk ziet iedereen mij als een of andere hysterische gek. Maar weet je, eigenlijk ligt dit personage veel dichter bij mijzelf."

Pers

Persreacties (zeer goed):

In 'De Pers' van vrijdag 14 mei 2010: "(...) Frank den Butter, macro-econoom van de VU, is lovend over de film. De hoogleraar ziet zelden kunstenaars de wereld van het geld verbeelden. 'Nederland is een handelsnatie, maar kunstuitingen zie je niet vaak terug.' (...)"

BS in NL20 van 12 mei 2010: "(...) Laat je door deze vrolijke synopsis niet van de wijs brengen. WIN/WIN verloopt anders dan je wellicht zou verwachten. Met strak regiewerk van Jaap van Heusden, en sterk spel van Oscar van Rompay."

Dana Linssen in 'de Filmkrant' van mei 2010: "(...) Wie niet onvoorwaardelijk meegaat (al is dat geen opgave!) in het savant-achtige spel van Oscar van Rompay, ontdekt al snel de telefilm-origine van het project: voor televisie is het spannend, onderhoudend en helder genoeg, voor de bioscoop te weinig ambigue. Met name de vriendschap tussen Ivan en Paul, een mysterieuze Koreaanse jongen, krijgt nu te weinig substantie. Van Rompay en Phi Nguyen als Paul kunnen echter hun talent niet verdoezelen en spelen personages die gevaarlijker en gelaagder zijn dan het script ze voorschrijft. Een win/win situatie voor de film." Dana Linssen in ' NRC Handelsblad' van 19 mei 2010: " De grote winnaar van de film Win/Win is debuterend regisseur Jaap van Heusden (1979) zelf, die afgelopen januari al tijdens het Filmfestival Rotterdam de aandacht wist te trekken met ?de eerste film over de kredietcrisis?. Wie zo het momentum pakt, heeft als filmmaker meer dan keepersgeluk. Van Heusden was al langer geïnteresseerd in economie, droomde ooit van een studie aan Nyenrode en ging voor deze film undercover in de Londense City. Dat betaalt zich uit: zijn film voelt tot in de kleinste details authentiek, van het jargon van de traders, hun pakken en kapsels tot hun sektarische manier om de winaars te eren en de verliezers te excommuniceren, zelfs waar verdichting en ellipsen het overnemen van realisme. In de week dat in Cannes de filmpers z?n teleurstelling betoonde over Oliver Stones slappe vervolg op zijn beursfilm Wall Street, maken we in de Nederlandse filmtheaters kennis met de echte opvolgers van Gordon Gekko. (...) Van Heusden verschaft ons inzicht in de kick en de verslaving van succes. Zijn film toont winnaars die verliezen en verliezers die nog meer kwijtraken. Dankzij het beeldend vermogen van Van Heusden en het ingeleefde en intelligente spel van Oscar van Rompay als Ivan en Phi Nguyen als de mysterieuze Paul stijgt Win/Win uit boven z?n soms wat naïeve rechttoe-rechtaan-scenario en productionele oorsprong als telefilm."

Dirk Koppes in 'De Pers' van donderdag 20 mei 2010: " (...) In de week dat het slappe WALLSTREET 2 in premier gaat, bewijst hij met WIN/WIN dat je ook een subtieler vrhaal over beurshandelaren kunt vertellen. (...) de film voelt authentiek aan. Voeg daaraan toe een glansrol van Oscar van Rompay als de soms wereldvreemde, soms verbijsterend handige Ivan en je hebt eindelijk een Nederlandse film die de concurrentie met Hollywood aankan. Jammer dat het scenario in grote lijnen net iets te simpel is (jong held piekt te vroeg en valt dan diep). Gelukkig weet Van Heusden daar met ijsblauwe beelden van de Zuidas en de mysterieuze inbreng van Phi Nguyen als de Koreaanse whizzkid Paul genoeg ontregelende elementen aan toe te voegen." Mark Moorman in 'Het Parool' van 19 mei 2010: Scenarist en regisseur Jaap van Heusden (1979) was pas acht toen Wall Street ('Greed is good') van Oliver Stone werd uitgebracht: de definitieve verbeelding van de hebzucht van de jaren tachtig. Een soort van hebzucht waar we nu alleen maar nostalgisch van kunnen worden. De première van Win/win, de eerste speelfilm van Van Heusden valt samen met de premiere van Wall Street 2 in Cannes. Hebzucht staat nog steeds op de agenda. Toen Win/win, van oorsprong een telefilm over de opkomst en ondergang van een geldhandelaar op de Zuidas, begin dit jaar in première ging op het filmfestival van Rotterdam, werd de film, heel slim, gepresenteerd als 'de eerste Nederlandse film over de kredietcrisis'. Handig voor de publiciteit, die dan ook vlot loskwam, maar niet waar. Win/win zou zich in elk tijdperk de afgelopen decennia hebben kunnen afspelen. Hebzucht is van alle tijden, en hoogmoed komt al een eeuwigheid voor de val. Van Heusden schetst een portret van Ivan, een vreemde snuiter (de uitstekende Oscar van Rompay), die het zeldzame talent heeft om financiele statistieken te lezen en te doorgronden; het is een instinct dat hem binnen de kortste keer een gevierde figuur maakt op de werkvloer, een soort glazen gorillakooi waar winstcijfers het mannetje maken. Maar het is ook meteen duidelijk dat Ivan in deze kooi niet thuis hoort. Van Heusden en cameraman Jan Moeskops maken in de strakke beelden van kantoortuinen en de zielloze architectuur van de Zuidas duidelijk dat er weinig ruimte is voor poëzie. Ivan ziet zichzelf en de wolken weliswaar in duizendvoud weerspiegelt, maar vindt in die reflecties niet de schoonheid van het leven. 'Greed is good', maar vrijheid is beter."

Prijzen

Certificate of Outstanding Achievement voor Oscar Van Rompay als Best Actor op Brooklyn International Film Festival 2010 (New York, 4 tot 13 juni 2010).

Genomineerd voor de PRIX EUROPA 2010, in de categorie TV Fiction.

Filmuziek

Minco Eggersman

Camera

Jan Moeskops

Montage

Jasper Quispels

ProdDesign

Gerard Loomans

Bioszalen

11 bij première

Kleur

Kleur