Weg naar Cadiz, De (2010)

Alternatieve titel: weg naar Cádiz, De

Regie

Jonathan Herzberg, Shariff Korvers

Scenario

Merel Barends

Release

22 april 2010

Producent

Edwin Goldman, Nanneke Landman, Guusje van Deuren

Duur

80 minuten
Filminformatie

Verhaal

Als Coen een villa erft in het Spaanse Cádiz besluit hij erheen te rijden om het huis te verkopen. De reis neemt een onverwachte wending wanneer zijn ex-geliefde Suzanne besluit met hem mee te gaan. Op de Franse wegen en in hotelletjes onderweg proberen ze uit te vinden wat deze hernieuwde kennismaking - die misschien niet zo spontaan is als het lijkt - voor hen kan betekenen. Ze weten zo veel van elkaar en toch blijven er zo veel vragen onbeantwoord. 'Heb jij nooit het gevoel dat je alles verkeerd hebt aangepakt?' 'Ben ik eigenlijk niet gewoon een saaie zak?' 'Waar word je gelukkig van?' Aarzelende momenten van hoop en verwachting worden al snel weer gesmoord in oude patronen. Het gezelschap van een lifter die wel snapt hoe het zit maakt het er niet beter op in deze emotionele roadmovie over vriendschap, liefde, wroeging en gemiste kansen, waarin de bestemming steeds onzekerder wordt.

Cast

Bart de Vries (Coen), Lidewij Benus (Suzanne), Yann Le Roux (J.J.)

Ontstaan

Film gemaakt door regisseurs Jonathan Herzberg en Shariff Korvers en producent Edwin Goldman, drie derdejaarsstudenten van de Nederlandse Film en Televisie Academie. Kenma Casting hielp met het scouten van het acteurskoppel. Vertoond op het NFF 2009. Zonder subsidie of distributeur op het witte doek in tien bioscoopzalen. Geen enkele distributeur durfde het aan om de film op voorhand uit te brengen. Edwin Goldman heeft zelf alle theaters opgebeld met het verhaal van de jongensdroom die zonder subsidie maar met behulp van vrienden, familie en sponsoren tot stand kwam. Metro van vrijdag 23 april 2010: "Kwestie van goed nadenken over welke mensen je kunnen helpen en daar op afstappen. Zo van hé, wij willen dit heel graag doen. Willen jullie ons misschien helpen? Zo hebben we het maken van de film aangepakt en uiteindelijk ook de distributie. Hoe meer mensen zich bij zo'n club aansluiten, hoe makkelijker het wordt. Je kunt laten zien: wij zijn heel serieus want we werken hier al twee jaar aan en deze en deze mensen hebben ons al geholpen en nu willen we graag de volgende stap zetten. Soms moet je even wachten, omdat de mensen die je willen helpen een betaalde opdracht tussendoor krijgen, maar met doorzettingsvermogen kom je een heel eind."

De film was in de eerste week niet te zien in Amsterdam, wel in Arnhem, Den Bosch, Den Haag, Hilversum en Utrecht.

Pers

Frank van der Laan op Neerlands Filmdoek: "(...) De film werd gemaakt door eerstejaars studenten van de Rietveld Academie en dat lijkt één van redenen van het succes te zijn: onverbloemd gerafelde randjes in script en camerawerk. De personages en hun beweegredenen worden nooit volledig helder. Regisseurs Jonathan Herzberg en Shariff Korver zijn ook niet bang voor lange, statische shots en laten in simpele camera- en lichtopstellingen de acteurs het werk doen. In de donkere scènes in de film is weinig te ontwaren door het minimale gebruik van kunstlicht. Deze ongepolijste aanpak werkt, het houdt samen met het moeilijk te doorgronden script de scènes spannend. De weg naar Cadiz heeft de aankondiging ?eerste film gemaakt door eerstejaars studenten van de filmacademie? niet nodig. Het is een prima uitgewerkte arthousefilm, van een aantal eigenwijze talenten die hopelijk nog vaker van de geplaveide weg af zullen stappen." Eric Koch in 'de Telegraaf' van 22 april 2010: "(...) De wisselende stemmingen worden fijngevoelig overgebracht door de hoofdrolspelers. Hun sterke spel onderstreept de nuchtere regie en het al even afgewogen scenario. (...)"

Pauline Kleijer in 'de Volkskrant' van 22 april 2010: "(...) Dat de twee nog gevoelens voor elkaar koesteren, en een en ander uit te spreken hebben, wordt al snel duidelijk. Maar vooral Coen doet zijn best om de conversatie keer op keer naar veilig gebied te koersen; de gastronomie van de pensionnetjes en hotels bijvoorbeeld, waar ze onderweg overnachten. Dat levert onhandige gesprekjes op, met onderlinge blikken die een verleden van wrijving suggereren. Zo doet De weg naar Cádiz bij vlagen wel wat aan Mijke de Jongs relatiedrama Tussenstand denken, zij het minder scherp en bijtend. Dat zich ergens midden in de reis een vreemdeling aandient - een lifter - die de zaken tussen Coen en Suzanne op scherp zet, is geen grote scenariovondst, maar levert wel de aardigste scènes uit de film op. Met een ontregelaar achter in de auto krijgt ook het spel tussen acteurs Bart de Vries en Lidewij Benus (Coen en Suzanne) even de noodzakelijke lucht. Dat is maar kort, helaas. Te snel zijn de twee tobbers weer tot elkaar veroordeeld, en kabbelt De weg naar Cádiz voort. Niet onaangenaam, maar het is toch wat weinig om de volle lengte van tachtig minuten te rechtvaardigen. Dat het een tikje te brave De weg van Cádiz zich nog niet kan meten met een volwaardige speelfilm is echter geen schande, en doet niet af aan de opmerkelijke prestatie van de jonge makers."

Casting

Kemna Casting

Filmuziek

Lucky Fonz III (Otto Wichers)

Camera

Alex Wuijts

Montage

Patrick Schonewille

Geluid

Lennert Hunfeld

Distributeur

geen

Bioszalen

10 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: http://www.dewegnaarcadiz.nl.

Art director

Kim Verduijn