Gelukkige huisvrouw, De (2010)

Regie

Antoinette Beumer

Scenario

Marnie Blok, Karen van Holst Pellekaan

Release

15 april 2010

Producent

Hans de Weers, Reinout Oerlemans, Sim van Veen, Erwin Godschalk

Duur

100 minuten
Filminformatie

Verhaal

Cast

Carice van Houten (Lea), Waldemar Torenstra (Harry), Joke Tjalsma (Moeder Henriette), Maike Meijer (Zus Brigit), Willem De Wolf (Enzo), Eric van der Donk (Meneer Zevenhoven), Jaap Spijkers (Theo), Isis Cabolet (Cynthia), Annemieke Aalderink Bakker (Lidwien), Rene van ?t Hof (verpleger Rene), Myranda Jongeling (Machteld), Marcel Hensema (Beau), Martijn Nieuwerf (Dieter), Lotje van Lunteren (verpleegkundige Anita), Catharina Haverkamp (mevrouw Schreuder), Reinier Bulder (huisarts), Anke Engels (Corine), Rik Launspach (Dr Kallenbach), Dorijn Curvers (kraamhulp Joke), Bert Luppes (Dr Mulder), Menno van Beekum (Rechter), Gijs de Lange (vader), Duuk van Rens (Harry Jr), Matthijs van Nieuwkerk (Matthijs van Nieuwkerk), Leona Philippo (gospelzangeres)

Ontstaan

De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Heleen van Rooyen. ?De gelukkige huisvrouw? was haar debuutroman. Drie keer wees het Filmfonds Van der Oests scenario af. Na vijf jaar vond Paula van der Oest het welletjes en zette ze een streep onder de poging. Het project ging in 2009 door met Antoinette Beumer als regisseur. Budget: ?1.800.000.

Wendy van Dijk, Isa Hoes, Tanja Jess en Heleen van Royen zelf waren in de race om de hoofdrol, maar werden het niet.

Opgenomen in Lelystad (vliegveld). Voor de film werd met echte baby?s gedraaid.

Op donderdag 10 december 2009 werd aan de Plantage Kerklaan 36 in Amsterdam de scène met Matthijs van Nieuwkerk voor De Wereld Draait Door opgenomen.

Na VOX POPULI is het de tweede keer dat Matthijs van Heijningen optreedt in een Nederlandse film.

Waldemar Torenstra: "Het is een film geworden die heel moeilijk in een hokje te plaatsen is: het is geen grote publieksfilm, maar ook geen arthouse. Het is geen komedie, maar ook niet alleen drama. Het is een gewoon een hele rijke film; soms is het bijna slapstick en het volgende moment gaat het verhaal dramatisch de diepte in. Dat maakt De Huisvrouw heel bijzonder, heel uniek. En ik ga niets over mijzelf zeggen. Maar Carice is fantastisch.?

Carice van Houten in 'Het Parool' van woensdag 14 april 2010: "(...) In de scène waarin Van Vliet mij komt halen, moet ik ontzettend snel schakelen. Ik ga van geschrokken naar ad rem en van bang naar verdrietig. Dat is lastig, want het is alleen geloofwaardig als het waar is. Zo'n scène moet ik uit mezelf halen. Dat is zwaar. Ik weet niet of het method acting is, maar ik gebruik wel mijn ervaringen. ik heb gelukkig nooit een psychose meegemaakt, maar ik heb geprobeerd om er zo dicht mogelijk bij te komen door in mezelf op zoek te gaan naar gevoelens als extreme jaloezie of paranoia na het roken van een joint. Natuurlijk heb ik ook een trucendoos, anders is acteren niet te doen."

Facts

Het toneelstuk ?De gelukkige huisvrouw? ging eind 2009 in première. Daarin kroop Isa Hoes in de huid van Lea en Ruben Lürsen was echtgenoot Harry. Marc Klein Essink speelde de psychiater.

Pers

Ronald Rovers in 'de Filmkrant' van april 2010: "(...) Er hapert wel het een en ander. Zoals de dodelijke openingsscore die een totaal verkeerde toon zet. En het geforceerde clichéshot waarin Lea's bed onder water loopt. En laten we verder vriendelijk adviseren dat Waldemar Torenstra als acteur niet alleen aan zijn imposante fysiek moet denken maar ook aan zijn emotionele palet moet werken. De film had ook flink wat gelaagder gemogen. De venijnige ondertoon komt door de platte dialogen en het platte spel van vrijwel iedereen behalve Van Houten en Marcel Hensema niet meteen bovendrijven, maar die is er wel degelijk. (...) omdat gemikt wordt op een groot publiek zijn compromissen gesloten en dat zie je aan de film af. Zo had Lea's 'genezing' best wat meer in het ongewisse mogen blijven. Kinderen krijgen is geen sprookje - de portee van het verhaal - en het keurige slot haalt die strekking feitelijk weer onderuit. Maart toch, ondanks alle beperkingen een aardig speelfilmdebuut voor Beumer, met veel dank dus aan Van Houten. En door die scène in De Wereld Draait Door erin te stoppen wordt de film daar alvast lovend ontbvangen. Kan nooit kwaad." Mark Moorman in ? Het Parool? van woensdag 14 april 2010: ? (?) Maar De gelukkig huisvrouw (het speelfilmdebuut van televisieregisseur Antoinette Beumer) schakelt razendsnel: Lea wil een kind en voor je met je ogen kan knipperen zitten we in een brute bevallingsscene, die de toeschouwers niet alleen heel ongemakkelijk laat voelen, maar ons ook moet voorbereiden op de post-natale depressie, uitlopend in een gedwongen opname in een psychiatrische inrichting. De gelukkige huisvrouw (scenario van Marnie Blok en Karen van Holst) is geen film over de complexiteit van de menselijke geest, hoewel het gaat over psychische stoornissen. Geen rafelranden hier, maar een met hobbylijm in elkaar geplakte psychose, die zich keurig laat duiden - en oplossen. De gelukkige huisvrouw is het soort drama dat niet van aanstellen houdt: misschien is daar de term 'ironisch drama' voor bedacht. Van de toerschouwers wordt kennelijk niet al te veel verwacht: emoties worden tamelijk doorzichtig gestuurd met violen, ballads en een regenbui die zich met tranen vermengt; de klassieke kunstgrepen. (?) De film blijft overeind door de rol van Carice van Houten, die haar mentale instorting en opkrabbelen overtuigend en genuanceerd brengt; ondanks het scenario zou je kunnen zeggen. Ze bewijst weer dat ze momenteel de beste filmactrice in Nederland is. Het sterkste uit De gelukkige huisvrouw zijn de scenes van Van Houten met Marcel Hensema (als psychiater) en Jaap Spijkers (als mede-patient). Minder geslaagd is de chemie met Torenstra, als een wat al te naïeve echtgenoot en Joke Tjalsma, als de ongevoelige moeder. Het zegt iets over de kracht van de verschillende acteurs, maar ook over de onevenwichtigheid van het scenario dat ergens tussen 'ironie' en 'drama' in een spagaat is blijven hangen.?

Mario Wisse in 'Metro' van donderdag 15 april 2010: "Carice van Houten kent in Nederland haar gelijke niet. Met haar talent, overtuigingskracht en uitstraling weet ze iets goeds op te tillen tot iets prachtigs. Natuurlijk het scenario (...) is prima. (...) Debuterend (!) regisseuse Antoinette Beumer (de zus van Hollywoodster Famke Janssen) verdient ook een pluim. (...) tragikomedie met veel vaart. (...) Tegenvaller is Torenstra. Geen enkel moment weet hij meer van Harry te maken dan een oppervlakkig en voorspelbaar persoon."

Mike Peek in 'NL20' van 14 april 2010: "(...) Carice van Houten is dus echt heel goed. (...) De film zelf is minder geslaagd: de toon zwalkt te vaak van inktzwart naar misplaats komisch en het einde is na al dat leed, wel erg kort door de bocht. Maar Villa Overgooi van Jan des Bouvries is een mooi decor. Dirk Koppes in 'De Pers' van 15 april 2010: "(...) Na Kluuns besteller Komt Een Vrouw Bij De Dokter is nu Heleen van Royens kaskraker De Gelukkige Huisvrouw aan de beurt. Met hetzelfde productieteam onder leiding van Reinout Oerlemans. Never change a winning team. Alleen Barry Atsma als inadequate echtgenoot is vervangen door Waldemar Torenstra. Vervang borstkanker door een zware bevalling, en de films beginnen steeds meer op elkaar te lijken. (...) Buitenkansje voor regisseur Beumer om ONE FLEW OVER THE CUCKOO'S NEST nog eens even fijntjes over te doen. Het geeft Eric van der Donk wel de mogelijkheid een fijn en achtaardige patiënt, meneer Zevenhoven, neer te zetten. De film dendert voort naar een voorspelbaar slot, maar heeft genoeg vaart en emoties om de beoogde vrouwelijke doelgroep bijna twee uur naar de zakdoeken te laten grijpen. Zwelgen in andervrouws zwangerschapsellende was zelden zo fijn." Marieke Kremer in ' Sp!ts' van 15 april 2010: " (...) Het is zware kost, die op een lichte manier is bereid. (...) Waldemar Torenstra blijft daarbij prima overeind als onhandige Harry (...) De scènes in de inrichting zijn minder origineel dan wat er aan vooraf gaat (...) dit debuut barst van het zelfvertrouwen. Al blijft het natuurlij Carice van Houten die - het wordt bijna voorspelbaar - de show steelt."

Prijzen

Op 25 mei 2010 kregen Carice, Waldemar en Antoinette de Platina Film uitgereikt (400.000 bezoekers).

Gouden Kalf 2010 voor Beste Actrice Carice van Houten.

Rembrandt Award voor beste actrice Carice van Houten op 28 maart 2011.

Onderscheiding voor Best European Independent Dramatic Feature op het European Independent Film Festival in Parijs in april 2011.

Casting

Harm van der Sanden

Filmuziek

Tom Holkenborg [Junkie XL]

Titelnummer

For bitter or worse / Anouk

Liedjes

Hallelujah

Camera

Bert Pot

Montage

Annelien van Wijnbergen

Distributeur

Benelux Film Distributors

Bioszalen

122 bioscoopzalen bij première

Kleur

Kleur

Art director

Hubert Pouille

Genre

Drama