Bentinck (1995)

Alternatieve titel: Charlotte Sophie Bentinck, Onverenigbaarheid van karakters

Regie

Ben Verbong

Scenario

Hella S. Haasse en Jean van de Velde, naar

Release

22-09-1995

Duur

113
Filminformatie

Verhaal

Vanwege financiŽle problemen huwelijken haar ouders Charlotte Sophie op 18-jarige leeftijd uit aan de vooraanstaande Hollandse politicus Willem Bentinck. Bentinck is een ruimdenkende en vooruitstrevende man, die veel van Charlotte Sophie houdt en gelukkig is als zij samen een kind krijgen. Charlotte voelt zich echter opgesloten in hun huis in Den Haag. Zij houdt van de Duitse graaf Albrecht, een levensgenieter en de echtgenoot van haar nicht Lottgen, en droomt van een toekomst met hen beiden. Haar huwelijk met Bentinck mislukt daardoor, maar ook haar relatie met Albrecht, van wie ze twee kinderen krijgt, eindigt tragisch als hij sterft aan syfillis. Charlotte Sophie heeft zich door haar gedrag inmiddels van haar familie en vele vrienden vervreemd en verliest uiteindelijk door wanbeheer ook de rechten op haar familie-eigendom, kasteel en landgoed Varel.

Cast

Nanette Kuijpers (Charlotte Sophie Bentinck), Dic van Duin (Willem Bentinck), Hiske van der Linden (Lottgen zu Schaumburg Lippe, nichtCharlotte), Tom Jansen (Albrecht zu Schaumburg Lippe), Ellen Vogel (Wilhelmine van Aldenburgh, Charlotte Sophies moeder), Edda Barends (Cordier, Charlotte Sophies bediende), Carol van Herwijnen (Van Boetzelaer), Carl van der Plas (Anton van Aldenburgh), Celia Nufaar (De laCour), Leslie de Gruyter (De Larrey), Ed Bauer (Van Wassenaer), Wim van der Grijn (Van Catwijk), Gerard Thoolen (Willem de Vierde)

Ontstaan

Opnamen gestart half maart 1994 in TsjechiŽ. Bij de AVRO als zesdelige televisie-serie. Kosten serie: zes miljoen gulden.

In de speelfilm komen de kameniersters niet voor, terwijl deze een belangrijke rol spelen in de televisieserie. De meeste bijrollen worden vertolkt door Tsjechische acteurs. Zij spraken de teksten in het Duits, die later door Nederlandse acteurs werden nagesynchroniseerd.

Facts

De filmversie zal buiten vertoning op festivals niet meer in Nederland te zien zijn, daar de AVRO exlusiviteit eist voor haar investering. De film kreeg een eenmalige (gratis) vertoning voor AVRO-leden op zondagochtend 10 maart 1996 in Bellevue Cinerama (Amsterdam) en Rembrandt (Utrecht).

Prijzen

De tv-serie kreeg een zilveren FIPA en Nanette Kuijpers werd uitgeroepen tot beste actrice tijdens dit internationale festival voor de betere televisieprodukties.

Filmuziek

Nicola Piovani

Kostuums

Yan Tax