Hunting & Zn. (2010)

Regie

Sander Burger

Scenario

Sander Burger, Dragan Bakema, Maria Kraakman

Release

25 februari 2010

Producent

Trent

Duur

93 minuten
Filminformatie

Verhaal

Tako Hunting (Dragan Bakema) en zijn vrouw Sandra (Maria Kraakman) lijken een gelukkig stel. Achter de flinterdunne schijn van geluk gaat echter een moeizaam en wankel huwelijk schuil.De twee geliefden hebben dan ook een merkwaardige geschiedenis samen. Sandra vond Tako toen ze tieners waren al leuk, maar toen vertrok hij naar de grote stad. Pas toen zijn vader overleed kwam de jonge Tako terug naar zijn geboortedorp om de fietsenzaak van zijn vader over te nemen. Sandra zag alsnog haar kans schoon om haar jeugdliefde voor zich te winnen, en de twee besloten te trouwen. Maar Tako en Sandra zijn totaal verschillende mensen, die alleen wat oppervlakkige overeenkomsten met elkaar hebben. Doordat zij beide hard werken wordt het onderling contact er al niet veel beter op. Het gaat pas echt mis nadat Sandra zwanger wordt; tijdens haar zwangerschap ontwikkelt zij een eetstoornis en daarnaast lijkt zij meer en meer door te draaien. Tako wordt er knettergek van en weet niet meer wat hij met Sandra aanmoet. Het stel lijkt met hoge snelheid af te stevenen op een onafwendbare tragedie.

Cast

Dragan Bakema (Tako Hunting), Maria Kraakman (Sandra Hunting), NoŽl Keulen (Patrick), Mirjam Stolwijk (Loes), Hans Hoes (vader Meijer), Rick Nicolet (moeder Meijer), Celia Nufaar (Tine Hunting)

Ontstaan

Budget circa 550.000 euro.

In de film heeft Sandra een eetstoornis, maar his geen film daarover. Het is een onderdeel ervan, maar de film gaat over een relatie die niet werkt omdat er geen wezenlijk contact is.

Opgenomen kriskras door Nederland. Het huis van Taco en Sandra staat in Delft, de winkelstraat met uitzendbureau ligt in Vlaardingen, de kermis was in Volendam en als Taco naar zijn moeder rijdt, is dat in Den Oever, achter de dijk.

Pers

Jos van der Burg in 'de Filmkrant' van februari 2010: "(...) Lange tijd een uitstekend beklemmend psychodrama, maar onstpoort in psychische horror."

Andrť Waardenburg in 'NRC Handelsblad' van 24 februari 2010: "(...) De woordloze shots in Hunting & Zn. zijn het mooiste: Tako die stiekem ookt aan de dijk, Sandra die zich in het zweet werkt op de roeitrainer. Burgers stilistische durf is binnen de Nederlandse filmcultuur heel wat. Met zijn shots die langzaam ronddraaien en zo illustreren dat Tako en Sandra elkaar gevangen houden in een niet door te breken cirkel, neemt hij risico. Het sterke spel van hoofdrolspelers Maria Kraakman en Dragan Bakema sluit thematisch zeer goed aan bij de film: achter de oppervlakte smeult het. Het wordt zelfs een flinke brand als Sandra zwanger blijkt terwijl ze aan anorexia lijdt. Het scenario probeert op bewonderenswaardige wijze niet alles psychologisch te verklaren. Misschien toch nog iets te veel, maar er blijven aan het eind van Hunting & Zn. gelukkig nog vragen over waar de toeschouwer zich in kan vastbijten."

Bor Beekman op Cinema.nl: "(...) Hunting & Zn. is voortreffelijk in sfeer, maar overtuigt niet geheel als psychologisch drama. Dat de gefrustreerde Tako doordraait is best aannemelijk, maar dat hij daarbij plotseling in de huid van een psychopaat schiet, schijnbaar zonder inzicht in het effect van zijn daden, voelt als een te grote breuk met de eerste helft van Hunting & Zn. Alsof je een andere, wat vlakkere film binnenstapt."

Camera

Sal Kroonenberg

Montage

Manuel Rombley

Distributeur

BFD

Kleur

Kleur

Art director

Karijn van Brink