Iep! (2010)

Regie

Ellen Smit

Scenario

Mieke de Jong

Release

17 februari 2010

Producent

Joost de Vries, Leontine Petit

Duur

81 minuten
Filminformatie

Verhaal

Viegeltje is een wel heel apart kind: zij word geboren met vleugels in plaats van armen! En kleine Viegeltje voelt zich dan ook meer vogel dan mens. Het is haar grote wens om, als zij groot genoeg is, met de echte vogels mee te vliegen naar het zuiden. Maar wat vinden haar ouders daarvan?

Cast

Kenadie Jourdin (Viegeltje), Huub Stapel (Warre), Joke Tjalsma (Tine), Madelief Vermeulen (Loetje), Ties Dekker (Bor), Diederik Ebbinge (de redder), Stefan de Walle (vader van Loetje), Hans Somers (reporter), Pieter Tiddens (jager), Ditha van der Linden (bakkersvrouw)

Ontstaan

Scenario: Mieke de Jong, naar het boek van Joke van Leeuwen uit 1996.

De film kostte ongeveer 4 miljoen euro.

Filmregisseur Rita Horst verliest op 16 september 2009 een kort geding tegen producent Lemming Film. Lemming brengt een versie uit die tien minuten korter is dan die van de regisseur. Lemming beroept zich onder meer op een proefvertoning waaruit bleek dat kijkers een lange, ruwe versie van 85 minuten te lang vonden. Horst wilde daarop niet meer op de aftiteling staan. In Amerika gebruikten ze vroeger in dergelijke situaties het pseudoniem Alan Smithee, in Nederland werd dit keer gekozen voor Ellen Smit.

De korte versie werd geselecteerd voor het Generation Kplus-programma van de 60e editie van het internationale filmfestival van Berlijn (Berlinale, 11 tot 21 februari 2010). Generation Kplus is het competitieprogramma voor jeugdfilms.

De volwassen hoofdrolspelers van de speelfilm IEP! boycotten de wereldpremičre van de productie op het Filmfestival van Berlijn. Acteurs als Huub Stapel, Joke Tjalsma, Diederik Ebbinge en Stefan de Walle en een groot deel van de crew namen daarmee stelling tegen het besluit van producent Lemming Film om buiten regisseur Rita Horst om een kwartier uit de film te halen. De acteurs en crew stellen in een brief aan de producent dat met het snijden in de film een ?ongelooflijke blunder? is begaan. In plaats van ?een warme, gelaagde en inhoudelijke film? is IEP! nu een verhaal ?waarbij de poëzie grotendeels is weggesneden en de personages je koud laten?.

Facts

De Canadese Kenadie Jourdin, geboren op 13 februari 2003, lijdt aan primordiale dwerggroei: ze is 76 centimeter en weegt 6,5 kilo. Rita Horst zag een documentaire over haar en kwam daardoor op haar om de hoofdrol te spelen.

Pers

Coen van Zwol in 'NRC Handelsblad' van 17 februari 2010: " (...) Zij [Kenadie] is een fascinerend, bizar middelpunt van een magisch-realistische fabel (...) Het acteren is nadrukkelijk, de computereffecten werken voor dit niet veeleisende publiek en een enkel irritant bijfiguur die de boel ophoudt ten spijt, heeft de film een prettig tempo. (...) Als Rita Horst, die zelf tweemaal een kind verloor, die doodssymboliek sterker had willen aanzetten, was haar jonge publiek met te veel bagage opgezadeld. Dan was Iep! geen kinderfilm geweest. In de Lemming-versie is Iep! een vreemde, originele film. Je zou graag beide versies eens naast elkaar willen zien. Hopelijk komt er ondanks de slechte verhoudingen nog een dvd met de directors cut."

Leo Bankersen in 'de Filmkrant' van februari 2010: " (...) waarna Horst niet meer op de titelrol wilde staan. Hoe betreurenswaardig die kwestie ook is, op de sfeer en toon van deze warme en verbeeldingsrijke vertelling kan die inkorting nauwelijks invloed hebben gehad. De taal- en gedachtespelletjes die het boek zo origineel en uitnodigend maken, spelen in de film noodgedwongen een veel kleinere rol, maar het gevoel van verwondering is gebleven. Dankzij prachtige fotografie en uitgebalanceerde vormgeving speelt de film zich af in een wereld die voortdurend balanceert tussen herkenbaar realisme en een sprookjesachtig soort prentenboek. (...) Dat het verhaal wat anekdotisch is en dat Viegeltje zelf volstrekt ongrijpbaar blijft, kan onbevredigend zijn, maar is ongetwijfeld zo bedoeld. Er is in iep! heel veel om achteraf met kinderen nog uitgebreid over te filosoferen."

Marieke Kremer in 'Sp!ts' van donderdag 18 februari 2010: "(...) Of het nu door de inkorting komt of iets anders: de personages komen niet allemaal goed uit de verf. Het eenzame meisje Loetje en de bange jongen Bor (...) worden bijvoorbeeld wat abrupt het verhaal in- en weer uitgeslingerd. Hoofdrolspelers Tine en Warre zijn echter lief op een onhandige, soms wat horkerige manier en de wijsheid dat ouders kinderen moeten loslaten, komt over, zonder prekerige ondertoon. Grootste troef van IEP! is Kenadie Jourdin (...) ook deze versie is ideaal voor ouders die hun kind op een lieve, wonderlijke film willen trakteren."

Prijzen

Binnen tien dagen na de premičre zagen meer dan 100.000 bezoekers de film; goed voor een Gouden Film.

Prijs voor ?Best Dramatic Feature? op het Taiwan International Children?s Film Festival begin april 2012.

Filmuziek

Tom Pintens

Camera

Theo Bierkens

Montage

Ot Louw

Distributeur

Independent Films

Bioszalen

87 bioscoopzalen bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: http://www.iepdefilm.nl/.

Art director

Erly Brugmans