Gangsterboys (2010)

Regie

Paul Ruven

Scenario

Orhan Sahin, Paul Ruven

Release

18 februari 2010

Producent

Jean-Pierre Claes, RenÚ Huybrechtse, Emjay Rechsteiner, Paul Ruven, Orhan Sahin

Duur

87 minuten
Filminformatie

Verhaal

Mahmut en Apo zijn twee losers uit de buurt die heel graag een gangster willen zijn. Ze willen graag meedoen aan de grote rap battle Drop Your Demo. Om dit mogelijk te maken, houden ze zich vooral bezig met wat kleine misdaadjes. Als ze tijdens een coca´ne-deal gepakt worden door de politie, worden ze voor een keuze gesteld: of achter de tralies belanden of undercover gaan in een Turkse gangsterbende. Om het vertrouwen van de gangsterbaas te winnen, moeten ze een zeer vernederende ontgroening doorstaan. Hoe langer ze bij de bende zitten, hoe belangrijker de klussen die ze krijgen. Uiteindelijk krijgen ze hun eerste echte belangrijke opdracht, maar deze gaat voor de twee jongens hopeloos mis. Ze zullen al hun straat-wijsheid aan moeten wenden om het er nog levend van af te brengen.

Cast

Índer 'Turk' Dogan (Turk), Yesser 'Yes-R' Roshdy (Apo), Huseyin Cahit Ílmez, Murat Toker, Ergun Simsek, Mimoun Ouled Radi, Fatma Genš, Jeffrey Spalburg, Brader Torun, Sadik Eksi, Georgina Verbaan, Beau van Erven Dorens, Jeroen van Koningsbrugge, Marco Maas (gangster), John Jones, Dirk Zeelenberg, Salah Edin, Soumia Abdalha, Deniz Akkoyun, Winston Krolis, Oren Schrijver, Jack Wouterse, Dikke Dennis (camper man), Ali Cifteci, Ali Car, Gaby Blaaser, Kaltoum Boufangacha, Joy Wielkens, Frank Evenblij, Uzi Ozturk, Yasar ▄stŘner, Irfan Dama (crimineel), Koksal Nurdogan, Sandra Evers, Mareille Labohm, Isolde Haldensleben, Ruben Fernhout, Jeff Enser, Jewah, Sjaak=Mehdi Chafi, Daryll=Darryl van Gonter, Negativ=Maurits Robert Delchot, Caner Tercan (undercoveragent), Deniz Akkoyun, Christiaan Jelsma (blinde man), Soesi B., Partysquad=DJ Jerry en MC Ruby Funkdoobie=Jerry Leembruggen en Ruben Fernhout, Mitch Crown; Gamze Tazim

Ontstaan

GANGSTERBOYS is de allereerste Nederlands-Turkse film.

Dankzij een liedje dat de titeltrack voor Gangsterboys moest worden kwam rapper Índer ?Turk? Dogan aan zijn eerste filmrol: ?Ik werd gevraagd om auditie te doen voor een bijrol. Uiteindelijk moest ik vier keer terugkomen. De vierde keer hoorde ik dat ik in aanmerking kwam voor de hoofdrol. Ik zo ?wooowww, crazy!?.?

De opnamen begonnen in mei 2009.

Opvallende placering van 'Sp!ts'.

Met grap over Joran van der Sloot.

Pers

Jos van der Burg in 'de Filmkrant' van februari 2010: "(...) [Paul Ruven] schreef (...) 'Het gouden filmidee - rijk door 1 zin (...) Wat zou Hollywood hebben overgehad voor de pitch van GANGSTERBOYS? De portemonnees zouden vast dicht zijn gebleven. Een komedie over een paar klungels die in de gangsterwereld verzeild raken? Niet bepaald een breinflits waarop je met 'wauw' reageert als je het hoort. (...) Aan de casting (...) Índer Dogan en rapper Ye-R) mankeert niets, want tussen hen klikt het uitstekend. Daar staat een vermoeiende parade van bekende Nederlandse acteurs tegenover. Maar het grootste probleem is het scenario, dat het Peppie en Kokkie-niveau niet overstijgt. (...) Opvallend is dat er geen gebrek is aan grappen over homo's, maar dat naakt- en vrijscŔnes ontbreken. Heeft dat ook te maken met afstemming op de doelgroep? En moet voor het etnische evenwicht tegenover iedere grap over Turken een grap over Marokkanen staan? GANGSTERBOYS voelt niet als het werk van filmmakers, maar van een marketingafdeling. Het zou allemaal overkomelijk zijn als de film leuk is -de enige maatstaf voor een comedy - maar dat is zelden het geval. Paul Ruven moet zijn eigen boek nog eens lezen. En daarna de lat hoger leggen."

Edwin van Dalen in Metro van donderdag 18 februari 2010: "(...) Een bij vlagen vermakelijke film die vooral jongeren aan zal spreken vanwege de losse snelle stijl en de gedebiteerde straatwijsheid. Fans van films als SHOUF SHOUF HABIBI en HET SCHNITZELPARADIJS zullen zich geen buil vallen aan GANGSTERBOYS. Hard lachen wordt het nergens, tenenkrommend onrealistisch daarentegen... Al zal dat laatste bij velen juist in de smaak vallen."

Grieteke Meerman in 'Sp!ts' van donderdag 18 februari 2010: "(...) De film, die bedoeld is voor jongeren, valt in de categorie over de top. En daar moet je van houden. (...) naarmate de film vordert worden de grappen toch iets minder van kwaliteit - met als dieptepunten de scheten van een Afrikaanse voodoopriester en een garagehouder die vreemde bewegingen maakt met een peniskoker om. En dan is er nog een lange stoet bekende Nederlanders die de film van zijn kennelijk broodnodige sterrenshot moet voorzien. (...) het is vooral de combinatie van de twee rappers Yes-R en Turk die de film zijn derde ster bezorgt. De mannen hebben duidelijk lol in hun gezamenlijk uitstapje naar de filmset, te zien aan hun enthousiaste spel. (...)"

Casting

Job Castelijn, Janusz Gosschalk

Filmuziek

Mitch Crown

Camera

Joost van Herwijnen

Montage

J.P. Luijsterburg

Stunts

Ron Sleeswijk

Distributeur

Independent Films

Bioszalen

39 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: http://www.gangsterboys.nl

Art director

Mares Thomassen