Anubis en de wraak van Arghus (2009)

Regie

Dennis Bots

Scenario

Anjali Taneja, Alexandra Penrhyn Lowe

Release

16 december 2009

Producent

Studio 100, Nickelodeon

Studio

Studio 100

Duur

84 minuten
Filminformatie

Verhaal

Omdat Appie jarig is, gaan de Anubis bewoners naar een oud landhuis. Tijdens Appie's horrorfeestje slaat de klok twaalf en begint het huis te spoken; de piano speelt uit zichzelf en achter een dichte deur zit een heus spookhuis. Maar als één van hen daarna zoek is, lijkt het even niet meer voor de lol. Maken ze elkaar bang? Of spookt het echt in huis? Nienke denkt dat het te maken heeft met het dagboek dat ze in het huis heeft gevonden. Het is van het eenzame jongetje Arghus dat honderd jaar geleden in het huis woonde. Hij wilde bij een groepje vrienden horen, maar werd door hen verstoten, waarna hij wraak zwoer op hun vriendschap. In en om het huis begint het steeds meer te spoken en geen plek is veilig. De Club van de Oude Wilg gaat op onderzoek uit en komt erachter dat ze het slachtoffer zijn van een duister ritueel. Maar dan raakt Nienke ook de rest van de Club kwijt. Lukt het haar om in haar eentje de anderen te redden? Of gaan ze voor altijd ten onder aan de wraak van Arghus?

Cast

Loek Beernink (Nienke Martens), Lucien van Geffen (Fabian Ruitenburg), Vreneli van Helbergen (Patricia Soeters), Iris Hesseling (Amber Rozenberg), Vincent Banic (Mick Zeelenberg), Kevin Wekker (Appie Tahibi), Marieke Westenenk (Joyce van Bodegraven), Gamze Tazim (Noa van Rijn), Sander Van Amsterdam (Robbie Lodewijks), Claartje Janse (Sofie Rodenmaar), Patrick Wessels (Danny Rodenmaar), Luuk van Dijk (Luuk van Dijk), Teun van Dijk (Teun van Dijk), Marieke Westenenk (Joyce van Bodegraven), Peter van den Begin (Arghus Collodi), Bram van der Vlugt (Manus), Tom Hodgson (jonge Arghus), Julia Batelaan (pestend kind)

Ontstaan

De opnames vonden voornamelijk plaats in de studio?s van Studio 100 in Schelle.

Pers

Mark Moorman in 'Het Parool' van 17 december 2009: "(...) Net als de eerste film sluit Anubis en de wraak van Arghus niet aan bij de plotlijn van de serie, maar gaat het over een uitstapje van de personages - ditmaal een verjaardagfeest voor Appie (Kevin Wekker) in een echt spookhuis. Regisseur Dennis Bots (ook betrokken bij de televisieserie) heeft niet veel meer gedaan dan er een lange aflevering van gemaakt, ditmaal gemodelleerd naar een horrorfilm. Het is een soort House of Wax voor kinderen, inclusief een getraumatiseerde poppenmaker die, verminkt en al (best eng), nu levende kinderen in poppen verandert. Er wordt dus de hele tijd 'oeh!' en 'ah!' geroepen en Bots dikt de schrikeffecten nogal kinderachtig met geluidseffecten aan. Ook in acteren worden geen grenzen verlegd bij de jonge en altijd enthousiaste cast. Na een uurtje hebben we het gevoel dat we al heel lang in hetzelfde low budgetspookhuis rondwaren. En dan hebben we nog een half uur te gaan."

Metro van 17 december 2009: "Alleen Bram van der Vlugt als geestesverschijning van Manus de poppenmaker is al de moeite waard om te aanschouwen. Het hele verhaal kijkt als een sprookje."

Cinema.nl: "Net als Kabouter Plop, Mega Mindy en ander populair jeugdvoer komt ook Het Huis Anubis uit de koker van Studio 100. De tweede speelfilm over de onwaarschijnlijke vriendengroep uit een internaat heeft weer alle trekken van het Vlaamse lopendebandwerk: snel en goedkoop gemaakt, met uitroeptekens geacteerd, rijk aan clichés en volledig voorspelbaar. Er is ongetwijfeld behoefte aan, al lijken de makers dit keer in verwarring over de doelgroep. Het verhaal over het bezoek aan een spookhuis is te eng voor de kleintjes, maar te kinderachtig voor tieners."

Filmuziek

Olaf Janssens

Montage

Jan Goossen

Bioszalen

114 bij première

Kleur

Kleur

Co-productie

Nederlands-Belgische co-productie