Terug naar de kust (2009)

Regie

Will Koopman

Scenario

Lex Wertwijn

Release

29 oktober 2009

Producent

Hans de Wolf, Ellen Havenith, Natasja Möhrs, Hanneke Niens, Gijs van de Westelaken

Duur

110 minuten
Filminformatie

Verhaal

De alleenstaande Maria Vos (Linda de Mol) wordt door een onbekende met de dood bedreigd. Zij vlucht met haar kinderen naar haar voormalige ouderlijk huis, waar ze onderduikt bij haar oudere zus Ans (Ariane Schluter). Terwijl het winterse verblijf in de villa aan zee Maria confronteert met traumatische jeugdherinneringen en haar omgeving steeds meer aan haar geestelijke gezondheid begint te twijfelen, komt haar belager steeds dichterbij.

Cast

Linda de Mol (Maria de Vos), Daan Schuurmans (bassist Geert), Ariane Schluter (Ans), Huub Stapel (Victor, psycholoog bevriend met Ans), Pierre Bokma (rechercheur Van Wijk), Koen de Bouw (Harry), Jaap Spijkers (Martin, zwager van Maria), Stefan de Walle (vader van de jonge Maria), Sabrina van Halderen (Resi, beste vriendin van Maria), Ingeborg Ansing (huisarts), Scott Bovelander (Wolf), Bess Dekkers (jonge Maria), Chris Dekkers (Merel), Lianne Hultink (Verpleegster), Roos Netjes (Monique), Esther Scheldwacht (Nelly de Wijn), Kaspar Schellingerhout (Maarten), Jochem Stavenuiter (Henk), Titus Tiel Groenestege (gyneacoloog), Hein van der Heijden (Gerard de Korte), Marike van Weelden (moeder)

Ontstaan

Budget: twee miljoen euro. Regisseuse Will Koopman financierde de film uit eigen zak. De film kwam tot stand in coproductie met de AVRO, in samenwerking met Endemol Nederland en met bijdragen van het Nederlands Fonds voor de Film, het CoBo fonds en Suppletieregeling Filminvesteringen Nederland.

Saskia Noort: "Het is natuurlijk geweldig dat mijn debuutroman als eerste van mijn vijf boeken verfilmd gaat worden. Het voelt wel een beetje alsof je voor het eerst je kind aan een oppas toevertrouwt, maar ik heb er het volste vertrouwen in dat Will Koopman er een geweldige thriller van gaat maken."

Dingen uit het midden van het boek zitten in het begin van de film, uit het begin van het boek pas op driekwart van de film. In het boek zijn veel veel nachtmerries en innerlijke monologen. Die worden vertaald in een enkel beeld of een zinnetje in een dialoog. Personage Steve, de eerste vriend van Maria, is weggelaten.

De opnames startten half februari 2009; 26 draaidagen, 3 draainachten. De slotscène werd als eerste opgenomen. Opgenomen in o.a. Amsterdam. Op dinsdag 17 februari 2009 werd de scène waarin I?ll Stand By You gezongen werd vastgelegd in Panama aan de Piet Heinkade. Op woensdagmiddag 18 februari 2009 werd gefilmd in de voormalige kazerne aan de Sarphatistraat 618.

Facts

Linda de Mol heeft in de film - na decennia blond te zijn geweest - haar natuurlijke bruine haarkleur weer terug. Ook zingt ze weer; o.a. I?ll Stand By You van The Pretenders. De muziek werd opgenomen bij haar vriend, vast bandlid van Marco Borsato.

In de film zit geen seksscène. Dat vond Koopman niet functioneel. Er wordt ook niet gekotst. Linda de Mol in TeleVizier 43-2009: "Dat vond ik wel verfrissend. Er wordt namelijk altijd heel veel gekotst in Nederlandse films."

Pierre Bokma en Daan Schuurmans hadden een scène samen, maar die is eruit geknipt. Wat resteert is Pierre Bokma die over een balustrade hangt en een weglopende Daan Schuurmans.

Pers

Coen van Zwol in 'NRC Handelsblad' van 28 oktober 2009: "(...) Met de atmosfeer zit het wel goed in Terug naar de kust (...) Terug naar de kust is zo?n paranoïde thriller waarin iemand de hoofdpersoon stap voor stap isoleert ? of wordt ze gek? De Mol en Schluter spelen de rivaliteit tussen twee zussen prima uit, goed genoeg om de clichés en gebreken tijdelijk toe te dekken. Zo worden de verplichte ?red herrings?, of dwaalsporen, nogal onhandig uitgeserveerd en daagt bij Maria het besef wie haar treitert wel erg traag. Toch blijft het best spannend dankzij het soepele vertelritme met goede getimede flashbacks en bekwaam acteren ? Pierre Bokma als zuinige rechercheur die voortdurend zijn lippen invet. In de Scandinavische landen maken ze modale thrillers als Terug naar de kust weliswaar bij bosjes, in Nederland zijn ze relatief zeldzaam."

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 29 oktober 2009: "(...) strakke vertelling zonder filmische fratsen gemaakt. Het werkt uitstekend. En voor wie het nog niet wist: Linda de Mol kan acteren. (...) Lezers van Terug naar de kust weten uiteraard hoe de film afloopt. Dat neemt de spanning weg, maar toch zullen ook zij zich amuseren bij Koopmans strakke verfilming, waarmee ze haar speelfilmdebuut maakt. De aan het verhaal dienstbare benadering verraden haar jarenlange regie van tv-series, waaronder Baantjer en Gooise vrouwen. Koopman weet hoe ze een verhaal moet vertellen, maar ook hoe ze het beste in acteurs naar boven haalt. Dat Ariane Schlüter als grijze muis en Pierre Bokma als cynische rechercheur overtuigen, is bij acteurs van dit kaliber geen verrassing, maar dat Daan Schuurmans als op hol geslagen alcoholistisch warhoofd misschien wel de beste rol in zijn carrière speelt, en Linda de Mol overtuigt als in het nauw gedreven, aan zichzelf twijfelende vrouw, laten zien dat Koopman uitstekend met acteurs uit de voeten kan. Het Filmfonds, dat lang twijfelde aan Terug naar de kust en aan Koopmans, ziet dit hopelijk ook. Snel een tweede film!"

Linda de Mol in ?Het Parool? van woensdag 18 februari 2009: ?Ik leg mijn hoofd wel op een hakblok. Kijk maar wat over Marco Borsato (WIT LICHT) en Paul de Leeuw (SPION VAN ORANJE) is geschreven. Maar als je je te veel bezighoudt met hoe de mensen je zien, dan kun je net zo goed helemaal niets meer doen.?

Edwin van Dalen in ?Metro? van 29 oktober 2009: ?(?) Linda doorstaat de oneerlijk zware test (?want ze is toch presentatrice?) met verve. Niet alleen zet een geloofwaardige moeder van twee kinderen neer (?) ook is ze bereid met kort bruin haar en beursgeslagen ten tonele te verschijnen. Hoewel het verhaal in het begin iets te veel spanning mist, is TERUG NAAR DE KUST een film geworden waar mevrouw De Mol trots op mag zijn.?

Marieke Kremer in ?Sp!ts? van 29 oktober 2009: ?(?) niet alleen De Mols uiterlijk heeft een geslaagde transformatie doorgemaakt, ze is ook overtuigend in haar rol. (?) in het laatste halfuur openbaren zich een paar gapende plotgaten, waar je met de beste wil van de wereld niet overheen kunt springen. TERUG NAAR DE KUST is daarmee niet op alle maar wel op veel fronten geslaagd: prima acteerwerk, genoeg spanning, teleurstellende uitkomst. En aan dat laatste kan Linda in elk geval niks doen.?

Prijzen

In anderhalve week trok de film 110.000 bezoekers; goed voor de gouden status.

Casting

Janusz Gosschalk, Martha Mojet, Betty Post

Titelnummer

Still here / Stereo

Camera

Tom Erisman

Montage

Liesbeth Wieggers

Kostuums

Esther Klaver, Sheila Washington

Stunts

Simon van Lammeren

Distributeur

RCV Entertainment

Bioszalen

82 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

http://www.terugnaardekustdefilm.nl/

Art director

Manuelle van den Heuvel