Sinterklaasjournaal: de meezing moevie, Het (2009)

Regie

Rita Horst

Scenario

Aje Boschhuizen

Release

14 oktober 2009

Producent

Pieter Kuijpers, Sander van Meurs

Duur

63 minuten
Filminformatie

Verhaal

HET SINTERKLAASJOURNAAL: DE MEEZING MOEVIE volgt de avonturen van de enige echte Sinterklaas en natuurlijk de Hoofdpiet, Welles Piet, Rare Piet, Paardenpiet, Pietje Precies en alle andere bekende pieten. Met behulp van het publiek in de bioscoopzaal, weet Dieuwertje Blok contact te leggen met de stoomboot, terwijl deze nog op volle zee vaart vanuit Spanje. Een vaste kijker van het Sinterklaasjournaal wil graag van de Hoofdpiet weten, hoe groot de stoomboot precies is. Om dit goed te kunnen demonstreren, roept de Hoofdpiet alle Pieten bij elkaar om het pakjesruim leeg te halen. Maar als bijna alle pakjes op het dek staan, komt de stoomboot in zwaar weer terecht?

Cast

Bram van der Vlugt (Sinterklaas), Erik van Muiswinkel (Hoofdpiet), Diewertje Blok (verslaggeefster), Jeroen Kramer (vaste reporter), Rob Kamphues, Dries Roelvink

Ontstaan

Leeftijd: 4+.

Het Sinterklaasjournaal was al eerder op televisie te zien, maar de meezing moevie was de bioscooppremière voor Sint, Hoofdpiet, Welles Piet, Rare Piet, Paardenpiet en Pietje Precies.

Onder in beeld staan de teksten van de in de film gezongen Sinterklaasliedjes.

Pers

Bregje Schudel in ?Het Parool? van 14 oktober 2009: ?Sinterklaasliedjes als teleportatiemachine - je moet er maar op komen. (?) Op vernuftige wijze weet Het sinterklaasjournaal zich van 'die andere Sinterklaasfilm' te onderscheiden: ze maakten hun film semi-interactief. Dieuwertje spoort het publiek rechtstreeks aan om mee te zingen, en er lijkt zelfs even een echte piet in de zaal te zijn. De film heeft eigenlijk maar een echte makke: voor een meezingmoevie wordt eigenlijk nog te weinig gezongen. De langere liedjes worden na drie, vier regels al afgekapt. Dat was met VOF de kunst nooit gebeurd. Dus meer zang en in 3D, dan kan straks Het sinterklaasjournaal: de meezing moevie2 niet meer stuk!?

Jan Pieter Ekker op Cinema.nl: "(...) De liedjes worden ingezet door een zingende stratenmaker, gespeeld door Dries Roelvink. Die blikt in de camera alsof hij nog steeds niet helemaal zeker weet of Sinterklaas nu wel of niet bestaat. Het is er gelukkig maar één, in De verdwenen pakjesboot draaft een peloton onbenullige B-sterren op. Een vergelijking tussen beide Sinterklaasfilms valt sowieso ruimschoots in het voordeel uit van Het Sinterklaasjournaal: De Meezing Moevie. Dat het budget hoger is, laat zich zien, en ook de aanwezigheid van de ?echte? tv-Sinterklaas en de ?echte? Hoofdpiet, Welles Piet, Rare Piet, Paardenpiet, Pietje Precies is een belangrijke troef. Regisseur Rita Horst (...) schakelt soepeltjes heen en weer tussen de televisiestudio met Dieuwertje, de pakjesboot vanwaar een enorme reddingsoperatie in gang wordt gezet, en de haven waar reporter Jeroen Kramer de stoomboot al staat op te wachten. Binnen een uur is het vermakelijk niemendalletje weer voorbij. Kort genoeg voor de concentratiespanne en de blaasomvang van de allerkleinsten, precies lang genoeg om het leuk te houden voor hun vader en moeder."

Tamara Evers in ?Metro? van donderdag 15 oktober 2009: ?Ga naar de bioscoop want: Je vindt het leuk om in een bioscoop vol zingende kinderen te zitten. Blijf lekker thuis want: Kleine kinderen hebben waarschijnlijk genoeg aan het verhaal, maar volwassenen zullen blij zijn als de 65 minuten voorbij zijn.? Website: www.hetsinterklaasjournaaldefilm.nl.

Filmuziek

Paleis van Boem

Montage

Ot Louw

Distributeur

Independent Films

Bioszalen

81 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

http://www.sinterklaasjournaaldemeezingmoevie.nl/

Co-productie

NPS