Alles stroomt (2009)

Regie

Danyael Sugawara

Scenario

Marieke van der Pol

Release

8 oktober 2009

Producent

Frans van Gestel, Anton Smit, Jeroen Beker, Nicky Tüske

Studio

IDTV Film

Duur

100 minuten
Filminformatie

Verhaal

Alles Stroomt gaat over de gevoelens van een moeder en een zoon die op een belangrijk punt in hun leven ieder een andere kant op gaan. Damiaan is geslaagd voor zijn eindexamen en verlaat zijn ouderlijk huis om op kamers te gaan. Zijn moeder die hem na de dood van haar man alleen heeft opgevoed, komt een nieuwe liefde tegen, een binnenschipper. Als zij bij hem gaat wonen verandert alles; er is geen ouderlijk huis meer en moeder en zoon leven meer en meer langs elkaar heen en verliezen elkaar uit het oog. De vraag is of de moeder-zoon liefde dit overwint.

Ontstaan

Eindsong: Damn heart / Thomas Dybdahl.

De opnamen startten op dinsdag 23 september 2008. Alles werd gefilm in en rond Amsterdam Noord. Met vergezichten over het IJ, de veerpont naar Noord, braakliggende stukken havenland en veel stromend water.

Danyael Sugawara (1975) werd geboren in Japan. Hij studeerde na de opleiding Screen Writing van de New York University in 2004 af aan de Nederlandse Film & Televisie Academie in Amsterdam met zijn eindexamenfilm THE QUITE ONE. In 2007 maakte hij in het kader van De Nieuwe Lola?s (VPRO) de film LANDJE, geschreven door Mieke de Jong en regisseerde hij de korte film BLONDJE voor NPS Kort! (2006). In 2008 maakte hij LIEFDE, DANK JE WEL in het kader van het project One Night Stand.

Behalve een hoofdrol voor Anneke Blok, is er een belangrijke rol weggelegd voor Wieger Windhorst (Amsterdam, 7 7 1987), die hiermee zijn filmdebuut maakt nog voor hij zijn opleiding startte aan de Toneelacademie in Maastricht.

In première tijdens het 29e Nederlands Film Festival op vrijdag 25 september 2009 in de Stadsschouwburg Utrecht.

Pers

Merike Woning in ?Metro? van donderdag 8 oktober 2009: ?(?) Van Anneke Blok weten we dat ze goed acteert. Wieger Windhorst is de grote onbekende, maar wel een verrassende.?

Dana Linssen in 'NRC Handelsblad' van 7 oktober 2009: "(...) klein en intiem drama, gedragen door de liefdevolle blikken van acteurs Anneke Blok als de moeder en Wieger Windhorst als de zoon. Nu eens geen trauma, familiecrisis of verwijten, maar liefde. En de pijn van het volwassen worden, het loslaten, de transformatie. De, vaak dramatisch interessante en volgens Herakleitos noodzakelijke strijd tussen tegenpolen, is volkomen geïnternaliseerd. Hier heerst harmonie."

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 7 oktober 2009: "(...) De regisseur heeft veel te danken aan scenarist Marieke van der Pol (Bride flight), want haar script is een fijngevoelig relatiedrama én een coming of age-drama. Geen droomwereld, maar een echte van vallen en opstaan."

Floortje Smit op Cinema.nl: "(...) De verhoudingen in Alles stroomt, publieksfavoriet op het Nederlands Film Festival, zijn prettig complex en realistisch. (...) Toch test het scenario van Marieke van der Pol (Bride Flight, De Tweeling) de grenzen van het geloofwaardige. Zo sociaal onhandig kunnen slimme, communicatief vaardige mensen toch niet zijn? Wie verhuist nu zonder zijn moeder op de hoogte te stellen, als zij een dagje weg is? Wie neemt nu midden in een emotioneel gesprek met haar zoon ? bij hun eerste ontmoeting in tijden ? de telefoon op om een gesprek te gaan voeren over de opslag van meubels? Lastige punten in een karaktergedreven film. Het is te danken aan Anneke Blok en zeker ook aan nieuwkomer Wieger Windhorst dat hier uiteindelijk overheen te stappen valt. Blok is na Tiramisu en Coach, bijna het archetype van de moderne, onhandige moeder, en Windhorst een jongen die volwassen wil zijn, maar kwetsbaar is en als een irrationele puber de kont tegen de krib kan gooien. Naast een uitstekende spelregie heeft Sugawara oog voor kleine gebaren en grapjes die het verhaal luchtig houden en tegelijkertijd de sociale onhandigheid onderstrepen. Hij benadrukt iets te gretig water en tijd, maar vangt de band tussen moeder en zoon ? hoe ver ze ook uit elkaar gedreven lijken ? prachtig door hun gedrag of gebaren te spiegelen. Zonder dat het een voorspelbaar, opvallend trucje wordt."

Prijzen

Gouden Kalf 2009 voor de Film1 Publieksprijs; voor de speelfilm met de hoogste waardering van de festivalbezoekers. De winnaar van de Film1 Publieksprijs ontvangt ook een waardecheque van 10.000 euro te besteden aan een online mediacampagne voor de winnende film of een volgende film.

Filmuziek

Paul M. van Brugge

Camera

Jeroen de Bruin

Montage

Sander Vos

ProdDesign

Vincent de Pater

Geluid

Victor Dekker

Distributeur

A-Film Distribution

Bioszalen

7 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: http://www.allesstroomtdefilm.nl.