Spangas op survival (2009)

Regie

Diede in 't Veld

Scenario

Anya Koek, Johan Nijenhuis

Release

30 september 2009

Producent

Alain De Levita, Johan Nijenhuis, Remko Peters

Duur

95 minuten
Filminformatie

Verhaal

De leerlingen van het Spangalis College gaan tijdens de werkweek naar de Belgische Ardennen onder leiding van docenten Jochem Damstra en Miss Madge. De leerlingen moeten in teams opdrachten uitvoeren. Aan het einde van de werkweek is er een zware dropping. De onderlinge verhouding staat een soepele samenwerking in de weg en het blijkt dan dat de SpangaS de week iets te rooskleurig hebben voorgesteld. Tijdens een zeer spannende reddingsactie worden de zaken op scherp gezet en ontdekt iedereen wat hij of zij waard zijn. Of de kracht van de natuur uiteindelijk sterker is dan hun vriendschap wordt dan duidelijk.

Cast

Talisia Misiedjan (Avalanche Blokland), Roos Smit (Lana van Hamel), Yamill Jones (Samson Mijaards), Titia Hoogendoorn (Fay Picaroon), Jasper Gottlieb (Flip van Hamel), Mounira Hadj Mansour (Marjana Aslan), Fatma Genç (Irmak Sertkaya), Marius Gottlieb (Tobias van Hamel), Kimberley Klaver (Annabella Vermeulen), Tim Murck (Barry Hartveld), Sebastian Wulff (Luxor de Haan), Steef Hupkes (Jochem Damstra), Gaby Blaaser (Jolé van Haagendoorn), Chemseddine Amar (Nassim Gharbi), Judy Doorman (Madge Jansen)

Ontstaan

De film is afgeleid van de jeugdserie SpangaS die te zien was op Z@PP.

Budget: 1,5 miljoen euro. De opnamen begonnen april 2009. De acteurs verbleven vier weken in een primitief tentenkamp langs de Ourthe in België.

Beau Schneider (Thorsten Veldkamp in de serie) deed niet mee aan de film. Sinds augustus 2008 studereerde hij aan de Kleinkunst Academie in Amsterdam en dat viel niet te combineren met SpangaS. Hij zou te veel lesuren missen. Derk Stenvers deed ook niet mee, want hij moest zijn VWO opleiding afmaken. Jeffrey Hamilton nam zijn rol van Koen over.

Mounira Hadj Mansour speelt een Marokkaanse met een hoofddoekje. Ze is geen Marokkaanse, maar een half-Nederlandse, half Tunesische. Hoewel ze wel moslim is, draagt ze geen hoofddoek in het dagelijkse leven (Sp!ts, vrijdag 25 september 2009).

Titelsong: Morgen / Hind Laroussi. Andere songs: Your heart belongs to me / Hind, en Kampvuurlied.

Facts

Regisseur Diede in 't Veld in 'Het Parool' van woensdag 30 september 2009 over Kimberley Klaver (Annabella): "In de film is zij eigenlijk het enige echte stereotype. Om dan toch een karakter met een bepaalde dimensie neer te zetten, is niet gemakkelijk. Maar ze heeft het wonderbaarlijk goed gedaan."

De tv-serie is voor negen- tot twaalfjarigen, voor de speelfilm werd de leeftijd verder opgeschroefd tot en met zestien jaar.

Opvallende placering voor Bovo Tours, het spel Rolit en het tijdschrift Tam Tam.

Pers

Tamara Evers in Metro van 1 oktober 2009: ?(?) Ga naar de bioscoop want: Actie, avontuur en een draaikolk aan emoties zijn gegarandeerd. Het sterke camerawerk en de spannende raftscène maken de film nog interessanter. Blijf lekker thuis want: Het dramagehalte van de werkweek is zo hoog dat het ongeloofwaradig wordt.?

Bor Beekman op Cinema.nl: "(...) Net als de serie, speelt Spangas de film een sympathiek en effectief spel met vooroordelen, maatschappelijke kwesties én jongerencultuur. Homoseksualiteit, machogedrag en religie ? het komt allemaal voorbij en wordt positief stichtelijk in het verhaal verweven. Dat valt te prijzen, en de (vele) liefhebbers van de tv-serie zal deze bioscoopversie niet teleurstellen. Maar dat maakt Spangas op survival nog geen bijzondere, of ook maar vernuftige bioscoopfilm. Daarvoor is het spel hier en daar te knullig, het verhaaltje te doorzichtig en de aankleding ? ondanks een enkel imponerend kraanshot ? toch wat karig."

M.K. in ?Sp!ts? van 1 oktober 2009: ?Weer wordt een groep scholieren het bos ingestuurd. Precies een jaar geleden mochten de kids van tv-serie Het Huis Anubis de paden op (?) Wie niet tussen de pakweg twaalf en zestien jaar oud is en nooit naar de serie heeft gekeken, zal sowieso geen touw kunnen vastknopen aan SPANGAS OP SURVIVAL. Regisseur Diede In ?t Veld doet geen moeite de hoofdpersonen te introduceren aan eventuele nieuwe kijkers, waardoor die geen idee hebben van de onderlinge verhoudingen. In de eerste scène zien we bijvoorbeeld hoe een jongen een schoolgenoot afkat, hem daarna nog even kort doch hartstochtelijk op de mond zoent, en dat was dan blijkbaar het einde van een gepassioneerde affaire. Wie die gozers zijn en wat er tussen hen is voorgevallen, blijft een raadsel. (?) Soms ligt de politiek correctheid er wat dik op, maar de boodschap is in elk geval positief. Wie geen fan is van SPANGAS heeft niets bij deze film te zoeken, en het lijkt bovendien onwaarschijnlijk dat de jonge acteurs zullen doorbreken vanwege hun talenten voor het vak. (?)?

Fritz de Jong in 'Het Parool' van woensdag 30 september 2009: "(...) Ondanks alle stunts en het ambachtelijke camerawerk blijft SPANGAS echter steken in schematisch uitgewerkte soaptaferelen. De doelgroep verwacht niet anders en levert zijn zakgeld braaf in bij de producenten. Op zichzelf is daar niets mis mee, maar een goede film levert het ook niet op."

Filmuziek

Martijn Schimmer

Titelnummer

Morgen / Hind Laroussi

Montage

Yamal Stitou

Kostuums

Suzanne Eldering

Stunts

Simon van Lammeren

Bioszalen

95 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: http://www.spangasdefilm.nl/.