Carmen van het noorden (2009)

Regie

Jelle Nesna

Scenario

Maarten van Hinte, Jelle Nesna, Karin van der Meer

Release

24 september 2009

Producent

San Fu Maltha, In-Soo Radstake, Wilfried van Baelen, Gitta Kruisbrink

Studio

Fu Works, Mollywood

Duur

85 minuten
Filminformatie

Verhaal

CARMEN VAN HET NOORDEN vertelt het liefdesdrama rond de jonge en onzekere rechercheur Joz, die op het punt staat te trouwen met de Marokkaanse Maryam. Wanneer hij een zaak krijgt toegewezen rond de moord op een prostituee, ontmoet hij echter de mooie en verleidelijke Carmen. Hij kan niet aan Carmen ontkomen en zet zijn toekomst op het spel. Joz zet al zijn principes aan de kant en wordt wie hij niet wil zijn...

Cast

Tygo Gernandt (rechercheur Joz), Sanguita Akkrum (Carmen), Thom Hoffman (rechercheur Simon), Margreet Boersbroek (Lisa), Mounira Hadj Mansour (Maryam, verloofde van Joz), Sergio IJssel (Steve), Duvel (Prosper), Vincent Vianen (Emilio), Kurt Rogiers (Koen), Gery Mendes Borges (Toreador), Timo Ottevanger (Manuel), Hadda Diekman (moeder Maryam), Soumia (Joz' moeder), Ids van der Krieken (Joz? vader), Bouke van Boheemen (kleine Joz), Jeroen Bos (Hans), Cem Yurdakul (crew Emilio), Cealdino Olivieira Goncalves (crew Toreador), Ryan Croes (crew Toreador), Jurgen Bastiek (crew Toreador), Damien Hope (crew Manuel), Ruwendy Abbot (crew Manuel), Sylvana van Haren (viswijf), Rodney Polak (Rodney), Mehmet Önder Dohan (MC Turk), Vincent Patty (MC Jiggy Djé), Solange Dias Da Luz (prostitué 1), Imanuelle Grives (prostitué 2), Nerina Omerovic (Maria), Paul Klaver (schouwarts), Jeremy Moniz (beatboxer)

Ontstaan

CARMEN VAN HET NOORDEN is geproduceerd door Fu Works en de Belgische coproducent Mollywood. De film is mede tot stand gekomen met subsidie uit de regeling lange speelfilm en de suppletieregeling van het Nederlands Fonds voor de Film, het Rotterdams Media Fonds, YourWorld en de Belgische Taxshelter.

CARMEN VAN HET NOORDEN is een eigentijdse, hiphop versie van de opera Carmen van Bizet en is daarbij een remake van de film EEN CARMEN VAN HET NOORDEN uit 1919. Die werd in 2008 opgenomen in de Canon van de Nederlandse Speelfilm. De originele film baseerde zich op het boek Carmen van schrijver Prosper Mérimée over de noodlottige driehoeksverhouding tussen het fabrieksmeisje Carmen en haar twee minnaars. In de versie uit 1919 was het verhaal verplaatst naar het Amsterdam vanbegin twintigste eeuw. De nieuwe Carmen Van Het Noorden speelt zich af in het Nederland van nu.

De film is geregisseerd door Jella Nesna (1955), die met de nieuwe Carmen zijn speelfilmdebuut maakt. Nesna is een kleinzoon van Hans Nesna, een van de twee makers van de film uit 1919. Hans Nesna is al jaren voor de televisie werkzaam. Carmen van het Noorden is zijn debuut als speelfilmregisseur. Soundtrack met daarop rappers GMB, Duvel, Turk en Jiggy Djé. De filmscore is van de hand van Perquisite.

Perquisite in 'Het Parool' van 23 september 2009: "(...) Bij deze film heb ik ook kunnen maken wat ik voor ogen had, maar het was wel de eerste keer dat ik zoveel heb moeten overleggen tijdens het proces. Moeilijk was dat andere betrokkenen soms anders hoorden als Perquisite zelf. Vonden ze bijvoorbeeld een ritme te vrolijk. Terwijl dat voor mij helemaal niet kan, dat een ritme vrolijk is. Dat zit 'm voor mij in de akkoorden. (...)" De muziek is gemaakt in de studio van Perquisite's huis de Amsterdamse De Pijp.

Opgenomen in Rotterdam in 21 draaidagen.

Jelle, Tygo en Sanguita waren op 22 september 2009 te gast bij De Wereld Draait Door.

Pers

Dana Linssen in 'NRC Handelsblad' van 23 september 2009: "Stilletjes is zich in Nederland een nieuw filmgenre aan het ontwikkelen: de multicultimusical. We hadden al Bolletjes Blues (2006) in de Bijlmer. En vorig jaar De Multi Culti Story, een soort West Side Story over de rivaliserende Whites en Multies, in Utrecht-Overvecht. (...) Carmen van het Noorden is een beetje een tweeslachtige film. De straatscènes waarin Tygo Gernandt op zoek gaat naar de moordenaar van Maria en steeds verder verstrikt raakt in een web van kleine leugens en groot bedrog hebben een dreigende sfeer. Rotterdam krijgt werkelijk grootsteedse allure. (...) Maar zo af en toe moet Joz terug naar het bureau en dan lijkt Carmen wel een tweedehands aflevering van Russen, of een andere politieserie. Dat wordt nog versterkt door de barse, bijdehante oneliners die Thom Hoffman in de mond gelegd heeft gekregen als rechercheur Simon. (...)"

Jelle van de Kamp in ?Metro? van 24 september 2009: ?(?) Sanguita Akkrum, uitstekend filmdebuut (?) De gemiddelde bioscoopbezoeker krijgt met CARMEN VAN HET NOORDEN gewoon een vermakelijke thriller voorgeschoteld, waarbij de muziek eens geen begeleiding is, maar de hoofdrolspeler is.?

Prijzen

Gouden Kalf 2009 voor BESTE MUZIEK voor Perquisite voor CARMEN VAN HET NOORDEN.

Filmuziek

Perquisite

Montage

Annelies van Woerden

ProdDesign

Ben Zuydwijk

Distributeur

Benelux Film Distributors

Bioszalen

13 bioscoopzalen bij première

Kleur

Kleur

Co-productie

Nederlands-Belgisch