Lover of loser (2009)

Regie

Dave Schram

Scenario

Maria Peters

Release

23 september 2009

Producent

Peter Jan Brouwer, Maria Peters, Hans Pos, Danielle Raaphorst, Sjef Scholte

Duur

106 minuten
Filminformatie

Verhaal

Het zit de 15-jarige Eva (Gaite Jansen) niet mee. Met haar nieuwe stiefvader (Thomas Acda) kan ze absoluut niet opschieten. Waarom doet hij altijd zo klef tegen haar? Haar moeder (Susan Visser) vindt echter dat Eva niet zo moet zeuren. Als bijverdienste ontwerpt Eva T-shirts, die ze zaterdags in de printshop drukt. Ze is verliefd op Mees (Martijn Lakemeier), de leuke jongen die daar werkt. Maar door een misverstand denkt ze dat hij al een vriendin heeft. Ze komt steeds meer alleen te staan, helemaal als haar beste vriendin (Claire Bender) het te druk heeft met haar nieuwe vriendje en steeds minder met Eva wil afspreken. Als bij een optreden van een muziekband de vlotte knappe Ricardo (Ruud Feltkamp) aandacht aan Eva besteedt, is ze al snel verloren. Hij pakt haar helemaal in met leuke kleren en wil haar meenemen naar een beroemde modeontwerper in Parijs. Maar Mees vertrouwt het niet. Hij komt erachter dat Ricardo helemaal niet naar Parijs zal gaan. En dan doet hij alles om Eva te redden.

Cast

Gaite Jansen (Eva), Martijn Lakemeier (Mees), Ruud Feltkamp (Ricardo), Claire Bender (Julia, beste vriendin van Eva), Lucas Hamming (Sem, vriend van Mees), Afra Margeridon (Maritza), Carlien van Dijken (Roos, dochter van Willem), Quinten Schram (Jesse, de vriend van Julia), Manuel Broekman (Max, een vriend van Jesse en Julia), Carlijn van Zijtveld (Sara, vriendin van Max), Erik van Heijningen (Jesse, vriend van Julia), Susan Visser (Katja, eigenaresse van een kapsalon, moeder van Eva), Thomas Acda (Willem, nieuwe vriend van Katja), Damian Hope (Dave), Abbey Hoes (meisje), Philip Ivanov (vriend van Ricardo), Ander Kaffer (Kareltje), Bas Keijzer (portier), Giel Beelen (3FM dj); Rick Nieman (stem nieuwslezer)

Ontstaan

Zaterdag 13 december 2008 lieten ruim 3.000 jongeren het beste van hun acteertalent zien tijdens de grote Lover of Loser-castingdag. Gaite Jansen kreeg de hoofdrol van de 15-jarige Eva. Bij alle grote castingdagen voor de Carry Slee-verfilmingen deed Gaite auditie. Bij Afblijven kwam ze een ronde verder, bij Timboektoe kwam ze twee rondes verder, en bij Radeloos greep ze net naast de hoofdrol.

De opnames voor Lover of Loser gingen medio april 2009 van start en duurden tot half juni 2009. Begin mei 2009 werden opnamen gemaakt op de skatebaan Kadoelenpool aan het Vikingpad in Amsterdam Noord (tweede opnamedag). De school is het Keizer Karel College in Amstelveen. Andere opnamen werden gemaakt in 's-Hertogenbosch.

Lover of loser is de vierde verfilming van een boek van Slee. Eerder verschenen Afblijven (2006), Timboektoe (2007) en Radeloos (2008) al op het witte doek. KRO is net als bij Radeloos, Afblijven en Timboektoe co-producent van de film. In oktober 2009 verscheen bij FMB Uitgevers (imprint Carry Slee) rondom de bioscooprelease een speciale filmeditie van de bestseller Lover of Loser

De film Lover of Loser is een productie van Lover of Loser Film B.V. (Sjef Scholte en Daniëlle Raaphorst) en wordt door hen samen met Shooting Star Filmcompany, de filmproductiemaatschappij van Dave Schram, Maria Peters en Hans Pos, geproduceerd. Bridge Entertainment Group, onderdeel van de entertainmentdivisie van Foreign Media Group, verzorgt in samenwerking met RCV Entertainment de bioscoopdistributie.

De acteurs Martijn Lakemeier en Lucas Hamming, die respectievelijk Mees en Sem in de film LOVER OF LOSER spelen, zingen samen de titelsong Eva. Het liedje is speciaal voor de film geschreven door Acda en de Munnik met als muzikanten Paul de Munnik (piano), Charlie Chan Dagelet (cello) en David Middelhoff (gitaar). Door de hele film is het liedje Eva te horen. Bovendien is de speciaal gemaakte videoclip bij de aftiteling te zien. Op het nieuwe in oktober te verschijnen album van Acda en de Munnik zal Eva in hun eigen versie te horen zijn. De nieuwe formatie Niet van Hier, bestaande uit het Utrechtse producers-duo Desmond Drenthe en Dwight Bane, heeft zich met het lied Rockster laten inspireren door de film. De track Rockster is gratis downloadable vanaf nietvanhiermusic.hyves.nl. Tevens kun je daarop de video bekijken. Die is ook te zien via http://www.youtube.com/watch?v=Ax5uRqncK08 De songs karakteriseren de elementen die ook in de film zitten; het nummer Eva laat de romantische kant van de film zien, terwijl Rockster voor de stoere aspecten van de film staat.

Kijkwijzer: 9 jaar.

Facts

In de film zijn fragmenten uit de film DOOD EIND van Erwin van den Eshof (2006) te zien.

Pers

André Waardenburg in 'NRC Handelsblad' van 23 september 2009: "Lover of Loser is de vierde verfilming van een jeugdboek van Carry Slee. Zoals bekend hangt Slee haar verhalen op aan maatschappelijke kwesties: drugs (Afblijven), anorexia (Radeloos), pesten (Spijt). In Lover of Loser draait het om een loverboy. (...) Lover of Loser is een van de beste Slee-verfilmingen tot nog toe. Dat is vooral op het conto te schrijven van de jonge acteurs, onder wie de aandoenlijke Gaite Jansen (Eva) en Martijn Lakemeier (Mees) (...) Regisseur Dave Schram bouwt het geheel ook alleraardigst op. Eerst speels, daarna steeds serieuzer, om grimmig te eindigen met aangrijpende scènes in de seksclub, waar bont en blauw geslagen meisjes angstig hun lot afwachten. Het eind is warempel ontroerend. Jammer van de slordigheden. Zo belt een eerder slachtoffer van Ricardo met Mees? telefoon naar de loverboy. Toch herkent zijn telefoon haar nummer. Vreemd."

W.S. in ?Sp!ts? van donderdag 24 september 2009: ?(?) Schram zet zijn kijkers direct neer in de belevingswereld van zijn held, door hem die aandoenlijke ontmoeting met de dame van zijn dromen zes keer opnieuw te laten beleven. (?) Drugsgebruik, alcoholisme en rouwverwerking, stevige thema?s kwamen al voorbij in eerdere Slee-verfilmingen. LOVER OF LOSER voegt daar loverboys en incestsuggesties aan toe. Schram is er evenwel in geslaagd een film te maken die nooit wordt overheerst door die heftige onderwerpen. De film is spannend, maar raakt ook richting de climax, als Eva zich zwaar in de nesten werkt, nooit zijn onschuld kwijt. De finale, met daarin een confrontatie tussen Mees en Ricardo in een surrealistische omgeving, is niet te geraffineerd geacteerd. Maar Schram houdt er het hart van zijn film wel stevig op de juiste plaats.?

Prijzen

Binnen tien dagen zagen meer dan 100.000 bezoekers de film in de bioscoop. Zondag 4 oktober 2009 ontvingen hoofdrolspelers Gaite Jansen en Martijn Lakemeier, regisseur Dave Schram, scenarioschrijfster Maria Peters en Carry Slee voor een uitverkochte bioscoopzaal in Pathé Spuimarkt Den Haag de Gouden Filmtrofee.

Filmuziek

Maarten Spruijt

Titelnummer

Eva / Martijn Lakemeijer, Lucas Hamming

Montage

Ot Louw

ProdDesign

Jan Rutgers

Kostuums

Fanny Kieft

Bioszalen

100 bioscoopzalen bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: www.loverorloserdefilm.nl.