Tramontana (2009)

Regie

Ramón Gieling

Scenario

Ramón Gieling

Release

24 september 2009

Producent

Pieter van Huystee, Sylvia Baan

Studio

Pieter van Huystee Film & TV

Duur

98 minuten
Filminformatie

Verhaal

De wind waait bijna altijd aan de rotsachtige kust van Noord-Spanje. Terwijl de legendarische wind spookt, bespreken oude dorpelingen tijdens een potje kaarten de geschiedenis van de scandaleuze relatie tussen Pepet Tremolls en de veel jongere Rosa Campos Del Amor, ten tijde van het dictatorschap van Franco. Tremolls werd op kerstavond dood gevonden. Zelfmoord, zo zei men. Of was het een jaloerse minnaar van Rosa? 'De beste afstand tot een mooie jonge vrouw is de grootste', concludeert de lijkschouwer die destijds Tremolls' lichaam onderzocht. De heren proberen te achterhalen hoe de geliefden elkaar leerden kennen en hoe heftig die stormachtige relatie geweest moet zijn. Met sprongen in de tijd worden de relatie en haar spelers uiteengezet, afgewisseld met beelden van het verstilde dorpje, de wilde natuur en de wind die door bomen raast en stof op landweggetjes doet opwaaien.'Wat moet een oudere man met een jongere vrouw? Bezitten zal hij haar nooit', mijmert Tremolls in de voice-over. De liefde lijkt zo ongrijpbaar als de wind.

Cast

Yohana Cobo (Rosa Campos de Amor), Lluís Soler (Pepet Tremolls), Pepa Lopez (madre Rosa Campos), Blanca Martinez (Celia Sardano), Pep Molina (German Fortuny), Gorka Lasaosa (Frederico Costa), Sebastian Haro (Salvador de la Torre), Frank Feys (Dennis Montherlant), Boris Ruiz (Andres Enseby), Carles Sales (Josep Valls), Hector Claramunt (police), Carlos Lasarte (Angel Vergara), Aimon Ninyerola (policeman); Anastassi Borell, Hector Sintes, Fransesc Ferrer, Joan Martin, Quimeta Fiol, Rosa Gros, Carolina Auger, Dionis Baro, Alex Garrofe, Mijke Bos (vrouw in restaurant), Javier S. Aragues, Danny, Juantxo Grafulla Gonzalez, Eudald Vehi, Carlos Fernandez; Isabel Riera (stem op de radio)

Ontstaan

Mede tot stand gekomen met steun van het Nederlands Fonds voor de Film in het kader van de kunstzinnige film, de Boeddhistische Omroep Stichting, het Thuiskopiefonds, het CoBO Fonds en het Jan Heeremans Fonds.

TRAMONTANA is volledig opgenomen in het Noordspaanse dorp Cadaqués.

Ramón Gieling (1954) studeerde in 1976 af aan de Kunstacademie in Arnhem. Hij maakte vele korte en lange cinematografische werken, zowel fictie als documentaire.

De Spaanse actrice Yohana Cobo maakte haar debuut in een yoghurt-commercial, maar brak in Spanje door met haar rol in EL SÉPTIMO DIA.

De 29e editie van het Nederlands Film Festival werd 23 september 2009 geopend met de première van de speelfilm TRAMONTANA. Tegelijkertijd met de feestelijke première in de Stadsschouwburg van Utrecht presenteerde het Nederlands Film Festival TRAMONTANA ook aan het publiek in meerdere Utrechtse bioscoopzalen.

Pers

Mario Wisse in ?Metro? van 24 september 2009: ?(?) TRAMONTANA ziet er prachtig uit, het verhaal is mysterieus en poëtisch en de acteurs zijn van zeer hoog niveau. Of dat ingrediënten zijn die veel volk naar de bioscoop trekken, is uiterst twijfelachtig. Daar is dit werk waarschijnlijk toch iets te ?highbrow? voor.?

Bor Beekman in 'de Volkskrant' van 24 september 2009: "(...) Aanvankelijk had de Nederlandse filmer Ramón Gieling (bekend van de Johan Cruijff-ode En un momento dado) een documentaire in gedachten toen hij het Spaanse plaatsje Cadaques aandeed, en daar hoorde van de wind en het liefdesdrama. Maar wanneer hij doorvroeg, bleven de lokale bewoners stug zwijgen over het gebeurde, zodat Gieling besloot er zijn fantasie op los te laten. Gieling strikte de perfecte actrice voor de rol van Rosa; de Spaanse Yohana Cobo, in 2006 in Cannes bekroond voor haar rol in Almodóvars Volver. Het goed geacteerde Tramontana is het soort drama dat intrigeert en tegelijk op afstand houdt. De fluïde vertelstructuur, waarbij elke spreker zijn eigen waarheid bezit, maakt het moeilijk om met de personages mee te leven. Ook het ingenieuze spel met flashbacks gaat naar het einde toe wat slepen. Gieling is geen heel subtiel verteller, zijn beeldtaal is mooi en gebalanceerd, maar ook nadrukkelijk; de wind moet veel waaien door de olijfbomen."

Filmuziek

Paul M. van Brugge

Camera

Goert Giltay

Montage

Boris Gerrets

ProdDesign

Guus van Geffen

Kostuums

Bernadette Corstens

Geluid

Eddy de Cloe

Distributeur

Wild Bunch Benelux Distribution

Bioszalen

6 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Website www.pvhfilm.nl/tramontana.