Storm, De (2009)

Regie

Ben Sombogaart

Scenario

Rik Launspach, Marjolein Beumer

Release

17 september 2009

Producent

Johan Nijenhuis, Alain de Levita, Sabine Brian

Duur

110 minuten
Filminformatie

Verhaal

De Storm gaat over Julia (Sylvia Hoeks), een 18-jarige Zeeuwse boerendochter, die zwanger raakt van haar vriendje Koos, een vissersjongen. Koos schrikt zo van dit nieuws dat hij met de Noorderzon vertrekt. Julia staat er helemaal alleen voor in een vijandig dorp: de zwangerschap en de bevalling worden eerst veroordeeld en later genegeerd door haar familie en dorpsgenoten. Dan breken in de nacht van 31 januari 1953 tijdens een verschrikkelijke februaristorm op meer dan honderd plaatsen in Zeeland de dijken door. Julia komt met haar zoon in het water terecht en wordt ? tegen haar wil ? gered door de jonge luchtmachtsergeant Aldo (Barry Atsma), haar baby in het water achterlatend...

Cast

Sylvia Hoeks (Julia), Barry Atsma (Aldo), Dirk Roofthooft (vader van Julia), Katja Herbers (Krina), Lottie Hellingman (Stientje), Bas Keijzer (Guus), Monic Hendrickx (Julia's moeder), Evert de Jager (burgemeester Haverkamp), Betty Schuurman (mevrouw Haverkamp), Sanne den Hartogh (Koos), Elsa May Averill (Emma), Serge Price (Felix); Marjolein Beumer (minister 1971), Rik Launspach (Majoor Vos), Erik van der Horst (Hennie), Casper Gimbrère (schipper in legersloep), Micha Hulshof (Theo Piloot), Maud Dolsma (Suus), Rense Westra (schipper Roeivlet), Clemens Levert (kadet), Joop Wittermans (Job), Dorijn Curvers (vissersvrouw), Marleen Stolz (vrouw #2), Chava Voor in ?t Holt, Marina Wijn (vrouw op zolder), Kaspar Schellingerhout (Hennie), Debbie Korper (boze vrouw #1), Hans Ligtvoet (Bert), David Goddyn (man op zolder), Pepijn Schoneveld (Marien), Anne Prakke (Kees), Arnoud Bos (dominee), Guusje Eybers (vroedvrouw), Herman van de Wijdeven (buurman), Katrien van Beurden (boze vrouw #2), Jara Lucieer (verpleegster), Roelant Koper (Arie), Luc Broekman (oude man zonder geld), Richard Gonlag (radioman), Ad Knippels (militaire Arts), Mieneke Bakker (vrouw #1), Jasper Boeke (officier in hotel), Daan Colijn (boerenjongen)

Ontstaan

De provincie Zeeland voorzag in een deel van het budget van 6 miljoen euro, omdat de Watersnoodramp een belangrijk, onderbelicht en nog altijd actueel onderwerp is.

De filmopnames startten 22 september 2008. Productiemaatschappij NL Film zag in september 2008 af van het maken van opnames in Stavenisse.De Levita deelde dat besluit donderdagmiddag 25 september 2008 mee aan burgemeester W. Nuis van de gemeente Tholen, waar Stavenisse deel van uitmaakt. Die burgervader was juist voorstander van de opnames, maar de christelijke bevolking roerde zich. Twee politieke partijen in Tholen hadden het college van burgemeester en wethouders om opheldering gevraagd, onder meer omdat tijdens de ramp 10 procent van de inwoners van Stavenisse is verdronken. Voor het grootste en belangrijkste deel van de buitenopnamen, moest worden uitgeweken naar Vlaanderen. De opnamen werden gemaakt in Tielrode nabij Sint-Niklaas. Dit niet omdat het onder water laten lopen van een polder in Zeeland overal gevoelig lag, maar vanwege de woelmuis. Ben Sombogaart op Cinema.nl in december 2008: ?We hadden een dijk gevonden die aan twee kanten door water is omgeven, waar we de dijkdoorbraak wilden filmen. Alle vergunningen waren in orde, iedereen had toestemming gegeven. We zijn er maanden mee bezig geweest. Toen bleek opeens dat er woelmuizen in de dijk woonden. Die zijn beschermd in Nederland. Dus mochten we de dijk niet gebruiken. Gelukkig voor ons stoppen ze woelmuizen in Vlaanderen liever in de stoofpot.?

De overstroming is echt. De grote golven die over de dijken slaan, zijn gemaakt met de computer. Net als de woeste wolken.

Om zich een licht Zeeuws accent aan te meten, hebben de acteurs een tape afgeluisterd die was ingesproken door een acteur met een enorm Zeeuws accent.

Op een auto in de film is een kentekenplaat te zien met de lettercombinatie MX. Verreweg de meeste auto's uit de provincie hadden in die tijd de beginletter K; nergens in Nederland bestonden in 1953 borden met de lettercombinatie MX.

In 1953 hadden koeien nog hoorns, in de film zijn ze abusievelijk onthoornd.

Het was eigenlijk de bedoeling dat er een stormfilm zou uitkomen in 2003; precies vijftig jaar na de Watersnoodramp. Eerder werd Johan Nijenhuis genoemd als regisseur.

Facts

Alain de Levita, producent: "Dat BLØF de titelsong De Storm (Geef Niet Op) moest gaan maken stond voor mij als een paal boven water. Niet alleen omdat het een Zeeuwse band is. Het geluid en imago van BLØF past perfect bij ?De Storm?. Gevoelig, stevig en rauw. Met veel geduld en overredingskracht is deze samenwerking tot stand gekomen en daar ben ik heel erg blij mee?"

Pers

M.K. in 'Sp!ts' van donderdag 17 september 2009: "(...) In een typisch Sombogaart-climax ? twintig jaar na dato ontmoeten de personages elkaar een laatste keer ? wordt een bevredigende uitkomst gegeven, maar wat er tussen dat meeslepende begin en einde zit, is helaas niet altijd overtuigend. In de zoektocht naar de baby zitten veel herhalingen van zetten, wat de vaart uit het verhaal haalt. Ook wordt er door bijrolspelers nogal eens houterig en gekunsteld geacteerd. Een strakker script en wat meer actie in het middenstuk hadden van De Storm een betere film gemaakt. En toch is een bioscoopbezoek de moeite waard. Sombogaart geeft een realistisch ogend beeld van de grootste ellende die Nederland trof, en laat daarnaast zien dat een film uit de polder best van hoge kwaliteit kan zijn."

Dirk Koppes in 'De Pers' van donderdag 17 september 2009: Vier redenen waarom DE STORM niet overtuigd: (...) De ramp uitstellen (...) De slachtoffers als slachtoffers presenteren (...) De held moet kwetsbaar zijn (...) Met de sixpack van Barry zit het wel goed, nu nog de emoties (...) De climax (...) Vanaf het moment dat het publiek weet wie het kind heeft gestolen, valt de spanning weg. (...) Of de epiloog in de smaak valt, is een kwestie van smaak. Ontroerend of overbodig, dat moet de kijker zelf beslissen."

Mario Wisse in Metro op donderdag 17 september 2009: "(...) Sombogaart koos ervoor om de hoofdrolspelers in een soort mengelmoestaaltje te laten praten. Beetje Brabants, beetje Vlaams en af en toe wat Zeeuws dialect ertussendoor. Natuurlijk, dat is alleen storend voor mensen die de dialecten in het zuidwesten een beetje kennen, maar slordig is het sowieso. (...) De sfeer van hel en verdoemenis evenzeer [voelbaar]. Maar dan begint de wanhopige zoektocht naar de baby. Julia en Aldo sjouwen maar door dat water en daar lijkt werkelijk geen einde aan te komen. En waar komt Julia's vader opeens vandaan? De laatste keer dat we hem zagen stond hij op het punt verzwolgen te worden door een muur van water. Het maakt het verhaal er niet sterker op."

Pauline Kleijer op Cinema.nl: "(...) Zo voortvarend als De Storm begint, zo haperend is het vervolg, waarin Julia met alle mogelijke middelen haar baby probeert te bereiken. Telkens opnieuw duikt de koppige jonge vrouw het ijskoude water in. Behalve Aldo wil niemand haar helpen; Julia?s positie als uitgestotene wordt keer op keer benadrukt. De watersnoodramp, waarmee alles begon, wordt langzaam maar zeker bijzaak in een verhaal dat steeds meer op een soap begint te lijken. Het is een cruciale zwakte in het scenario van Rik Launspach en Marjolein Beumer. In hun poging de ramp terug te brengen tot menselijke proporties delft de geschiedenis het onderspit. De keuze voor één hoofdpersoon is een verkeerde; de zoektocht van Julia, hoe aangrijpend ook, kan niet meeslepend genoeg zijn om een ramp die meer dan 1800 levens eiste, naar het tweede plan te verwijzen. (...) Complexe digitale effecten en maandenlang geploeter in een ondergelopen polder kwamen eraan te pas om de overstroming overtuigend vorm te geven.Dat is gelukt ? het is bijzonder knap wat Sombogaart met het beperkte budget van 6,5 miljoen euro voor elkaar heeft gekregen. Het maakt de missers in het scenario extra schrijnend. Onnodige flashbacks, karikaturale karakters en een plichtmatige epiloog maken De Storm tot een visueel indrukwekkende teleurstelling."

Prijzen

Binnen een week zagen al meer dan 100.000 bezoekers DE STORM. Woensdag 23 september 2009 werd het 100.000ste kaartje verkocht. Goed voor een Gouden Film, die op vrijdag 25 september werd uitgereikt aan Sylvia Hoeks, Ben Sombogaart en Aklain de Levita.

Filmuziek

Fons Merkies

Titelnummer

De storm (Geef niet op) / BLØF

Camera

Piotr Kukla

Montage

Herman P. Koerts

Geluid

Jos ten Klooster

Bioszalen

111 bij première

Kleur

Kleur