Oogverblindend (2009)

Regie

Cyrus Frisch

Scenario

Cyrus Frisch

Release

3 september 2009

Producent

Cyrus Frisch

Studio

Stichting Filmkracht

Duur

85 minuten
Filminformatie

Verhaal

Een spannend telefoongesprek tussen een meisje (Georgina Verbaan) en een nooit in beeld komende man (Rutger Hauer).

Cast

Georgina Verbaan (Kyra); Rutger Hauer (stem van een Argentijnse arts)

Ontstaan

Verfilming van het gelijknamige toneelstuk. Cyrus Frisch is trots dat de film geen enkel referentiepunt heeft met de bestaande cinema (Metro, 20 januari 2009).

Cyrus Frisch in Dagblad De Pers van 3 september 2009: ?(...) Door de film prettiger te maken, wordt ?ie minder goed. Ik heb prachtige shots gedraaid van Georgina, maar je werd afgeleid door haar immense schoonheid. Ik wil dat mensen focussen op dialogen. Dat je hoofd zegt ?Wat een onzinfilm!?, maar dat je hart het er niet mee eens is. (?) Dit is mijn lichtste film tot nu toe.?

Cyrus Frisch in 'de Filmkrant' van september 2009: "Bij het monteren besloot ik volledig in het hoofd van Georgina te kruipen. Het is dus een heel subjectieve film. Of het gesprek echt plaatsvindt, weet ik niet eens zeker. De beelden bij Rutgers verhalen over ArgentiniŽ zijn haar interpretatie. De film gaat dwars door alle seizoenen, van bladeren aan de bomen tot sneeuw langs de gracht. Dat kan alleen vanuit Georgina's gevoelstoestand, met herinneringen en fantasieŽn. Ze is een hoog-sensitief personage dat die ellende buiten op straat helemaal niet kan handelen. Dat gevoel had ik ook een beetje toen ik daar woonde. (...) Ik kies voor een vorm die je meer ruimte laat. Dan blijft de boodschap beter hangen."

Kyra is vernoemd naar Frisch? dochtertje.

De Engels gesproken film wordt, op verzoek van Frisch, vertoond met en zonder ondertiteling.

In premiŤre op het International Film Festival Rotterdam op 24 januari 2009. Vertoond op het Argentijnse filmfestival Bafici in Buenos Aires.

Facts

Wat Hauer verdient met de film zal hij doneren aan zijn stichting de 'Rutger Hauer Starfish Association' waarmee hij zich inzet voor het lot van met hiv besmette kinderen en zwangere vrouwen.

Pers

GjZ op de site van het International Film Festival Rotterdam 2009: ?(?) De film heeft een gewaagd minimaal uitgangspunt: een vrouw voert een telefoongesprek. Dat is het. Haar gesprekspartner zie je niet. Je moet van goeden huize komen om dat een film lang boeiend te houden. Cyrus Frisch heeft een solide reputatie als het gaat om het nemen van risico?s. Dat hij het waagstuk aanging, is daarom misschien niet zo opmerkelijk. Opmerkelijker is dat hij deze tour de force voor een actrice, toevertrouwde aan Georgina Verbaan, die haar roem in Nederland vergaarde via populaire soapseries en een levensstijl die vooral de tabloids interesseert. Maar Frisch' geloof in Verbaan betaalde zich uit in een ontroerende en breekbare presentatie. De zelfopgelegde beperkingen van de film dwongen de filmmaker tot een visuele virtuositeit. De eenheid van plaats en handeling vroegen om een hoogst creatieve vertaling in film. Aan de andere kant van de lijn is een Argentijnse arts, stem gegeven door de befaamde Rutger Hauer. Een stem die niet alleen overtuigt, maar ook decennia aan Nederlandse en Amerikaanse filmgeschiedenis in de film brengt. Het is overigens bepaald geen luchtig telefoongesprek. Het grote leed van de mens en de wereld wordt aangesneden. De vrouw kan het aanschouwen van al dat leed niet meer aan en probeert dat in een gesprek met een vreemde van zich af te praten. En die grote acteurs weten het zomaar draaglijk te houden.?

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 26 augustus 2009: "(...) Tussen de fragmenten door gaat geregeld het beeld op zwart. Het zorgt voor een licht hypnotiserende sfeer, die aanzet tot reflectie. Nederlandse films die dat don, zijn zeldzaam. OOGVERBLINDEND is niet de spectaculairste, maar wel de relevantste Nederlandse film van het jaar. (...) "

Filmuziek

Jan Kooper

Bioszalen

6 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: www.filmfreaks.nl.