Indiaan, De (2009)

Regie

Ineke Houtman

Scenario

Nynke Klompmaker

Release

9 augustus 2009

Producent

Kim Klaase

Studio

BosBros.

Duur

80 minuten
Filminformatie

Verhaal

DE INDIAAN vertelt het verhaal van de achtjarige Koos die graag op zijn imposante, oer-Hollandse vader wil lijken. Eenvoudig is dat echter niet, aangezien hij is geadopteerd uit Peru en dus klein en donker is. Dan ziet hij voor de supermarkt een Peruaanse jongen die vreemde muziek staat te maken. Zo komt hij erachter dat ook hij van oorsprong een indiaan is. Vanaf dat moment doet hij er alles aan om, ondanks zijn Hollandse ouders, een waarachtige indiaan te zijn.

Cast

Matthias den Besten (Koos), Bram Zoontjes, Michael Nierse, David Verbaas, Stefan Collier, Junior Brands, Claire Lapadu, Bastiaan Ragas (Jaap, Koos? vader), Angelique de Bruijne (moeder Tjitske), Hans Dagelet (opa Bouwmeester), Jelke van Houten (zwangere vrouw), Kees Boot (badmeester), Han Oldigs (man op rommelmarkt), Elvis Rafael (Peruaan), Arjen Reudink (knakker Goos), Jasper Das (knakker Vleer), Kay Visser (baby Douwe)

Ontstaan

De film is één van de twee nieuwe Cinema Junior films, een initiatief van het Filmfonds en de Publieke Omroepen om de productie van kwalitatieve, hedendaagse Nederlandse jeugdspeelfilms te stimuleren. De film komt mede tot stand door het CoBo fonds en het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties.

In september 2008 startten de opnames.

Matthias den Besten debuteert in deze film als Koos.

Pers

Dana Linssen in ?NRC Handelsblad? van 5 augustus 2009: ?(?) De indiaan is een film in de beste traditie van de opgewekte Nederlandse kwaliteitskinderfilm: problemen zijn er om opgelost te worden, de regel wordt altijd bevestigd door de uitzondering en liefde overwint alles. Matthias den Besten is charmant als Koos die zo graag op zijn roodharige Hollandse vader wil lijken, al heeft Houtman wel eens meer geïnspireerde prestaties uit haar jonge acteurs gehaald. Dat kan ook liggen aan het scenario dat liefdevol, maar ook volkomen schematisch de verschillende stadia uit het adoptieboekje volgt. Er hangt, bij alle opgewektheid, iets volwassen-tobberigs over deze kinderen, en dat terwijl kinderen juist zo fijn zijn als ze, nou ja, kinderen zijn. Bij een indiaan in de polder kun je ook allerlei heerlijke visioenen van vieze voeten, kampvuurtjes en doorweekte boterhammen in je knapzak voorstellen. Stuur de Nederlandse jeugdfilm weer zonder wassen en tandenpoetsen naar bed!?

Merike Woning in ?Metro? van 6 augustus 2009: ?(?) integer gemaakte kinderfilm (?) Af en toe vliegt het verhaal een beetje uit de bocht. Geeft niets, het is tenslotte een kinderfilm. Blijf lekker thuis want: Je vindt het doodirritant dat de vader z?n zoon Koos om de haverklap knakker, knakkertje of knakkie noemt.?

Bor Beekman op Cinema.nl: "(...) De Indiaan komt uit de koker van het gerenommeerde productiehuis BosBros (Minoes, Het Paard van Sinterklaas) en is geregisseerd door Ineke Houtman, die eerder succes boekte met Madelief (1998) en Polleke (2003). Die gebundelde ervaring straalt niet in elk opzicht af op De Indiaan, dat een tikje gelikter had mogen zijn. De apotheose van de film, waarin Koos zijn watervrees moet overwinnen, is rommelig verteld, en weinig effectief gemonteerd. En Matthias den Besten, die behalve over de juiste fysieke kenmerken, ook over de voor de hoofdrol benodigde dromerigheid beschikt, doet net wat te veel zijn best om te klinken als een kind ? en klinkt dan te kinderachtig voor een écht kind. Toch brengen die mankementen de film niet in gevaar. Het charmant-laagdrempelige kinderavontuur in De Indiaan bestaat uit alledaagse, voor elk kind herkenbare situaties, gemengd met indianenrituelen. Dat levert een meeslepend avontuur op. En daartoe hoeft de productie niet het vliegtuig in naar Peru; het avontuur begint gewoon op de hoek van de straat."

Prijzen

Beste film op het Internationale Kinderfilmfestival in Malmö in maart 2010.

Filmuziek

Melcher Meirmans, Merlijn Snitker, Chrisnanne Wiegel

Camera

Sander Snoep

ProdDesign

Vincent de Pater

Kostuums

Margriet Procee

Distributeur

A-Film Entertainment

Bioszalen

71 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: www.de-indiaan.nl.