Suske en Wiske - De Texas Rangers (2009)

Regie

Mark Mertens, Wim Bien

Scenario

Guy Mortier, Dirk Nielandt, Eric Wirix

Release

23 juli 2009

Studio

Skyline Entertainment, Bos Bros

Duur

80 minuten
Filminformatie

Verhaal

In de plaats Dark City, in het broeierige Texas in Zuid-Amerika, heeft de gemaskerde boef Jim Parasijt, die tevens een illegale whisky-stokerij runt, het plan opgevat om de hele wereldbevolking te verkleinen met een magisch Indiaans verkleinpoeder. Zo kan hij zelf de grootste worden. De Texas Rangers onder leiding van Ranger Tom, die de orde moeten handhaven, zijn inmiddels in een hinderlaag gelokt. Verkleind door het magische poeder heeft Parasijt hen in lege whiskyflessen gestopt. Maar Ranger Tom is niet voor niets de leider. Hij slaagt erin zijn fles uit evenwicht te brengen en in een houtenkist te laten tuimelen die voor Europa bestemd is. Bij toeval komt de fles bij Lambik terecht, die raar opkijkt wanneer hij de piepkleine Texas Ranger ontdekt. Als hij zijn verhaal hoort, weet hij dat er werk aan de winkel is. Boef Parasijt en zijn dwaze ideeën moeten gestopt worden. Samen met Suske en Wiske, Tante Sidonia en Jerommeke reist hij af om in Texas orde op zaken te stellen. De superverstandige Professor Barabas trekt intussen terug in zijn laboratorium om een tegengif uit te vinden, waarmee hij de verkleining ongedaan kan maken. In Dark City blijkt al snel dat onze vrienden niet welkom zijn. De macht van Parasijt en zijn bende reikt ver. Iedereen gedraagt zich uiterst verdacht. Sheriff Cooper is totaal niet gemotiveerd. En is de beeldschone Miss Missy alleen een voortreffelijke barzangeres of zit ze ook in het complot?

Cast

met de Nederlandse stemmen van: Marijn Klaver (Suske), Nanette Drazic (Wiske), Javier Guzman (bandiet Manuel), Daniel Boissevain (bandiet Rik), Dennis van der Geest (Bill Buster), Jennifer Hofman (Miss Missy), Frank Lammers (Lambiek), Kees Boot (Jerommeke), Jeroen van Koningsbrugge (Theofiel, Theodore), Raymonde de Kuyper(tante Sidonia), Pierre Bokma (professor Barabas), Xander de Buisonjé (ranger Tom, leider van de Texas Rangers)

met de Vlaamse stemmen van: Staf Coppens (Suske), Evelien Verhegge (Wiske), Stany Crets (Manuel), Axel Daeseleire (ranger Tom), Sien Eggers (Tante Sidonia), Guy Mortier (Jules), Filip Peeters (Jerom), Lien Van De Kelder (Miss Missy), Peter Van Den Begin (Rik), Bruno Vanden Broucke (sheriff Cooper), Chris Van Den Durpel (Theofiel, Theodore), Lucas Van Den Eijnde (Lambik), Peter Van Gucht (Bill Buster), Alex Wilequet (Professor Barabas)

Ontstaan

Belgisch-Nederlandse coproductie. Voor de Nederlandse versie heeft Coot van Doesburgh het oorspronkelijke Vlaamse scenario hertaald.

Animatiefilm, naar het stripverhaal van Willy Vandersteen uit 1959.

Een coproductie van Bos Bros en Skyline Entertainment met steun van o.a. het CoBo-fonds en in nauwe samenwerking met de AVRO, Bridge Entertainment Group, Studio Vandersteen en Standaard Uitgeverij. De film is gemaakt in de Belgische animatiestudio CoToon en LuxAnimation in Luxemburg. Bridge Entertainment Group, onderdeel van de entertainmentdivisie van Foreign Media Group, verzorgt in samenwerking met RCV Entertainment de bioscoopdistributie.

Tussen 23 februari en 6 maart 2009 vonden de Nederlandse stemopnames plaats in Cinemeta, Hettenheuvelweg 26, 1101 BN Amsterdam.

De première werd uitgesteld van 17 juni 2009 tot 23 juli 2009.

Jim Bakkum zingt de titelsong van de animatiefilm SUSKE EN WISKE ? De Texas Rakkers, naar het gelijknamige stripboek van Willy Vandersteen. Het nummer Dat Ben Jij is speciaal voor de film geschreven door Han Kooreneef (Marco Borsato, Guus Meeuwis, Jeroen van der Boom).

Pers

Dennis Van Dessel op Digg.be op 23 juli 2009: "(...) De enige scène die me uit ?De Texas Rakkers' zal bijblijven is wellicht de introductie van Miss Missy. In het originele stripverhaal was ze een brave schooljuffrouw die onze helden helpt om Jim Parasijt te vangen, maar hier werd ze omgetoverd tot een saloonzangeres die wordt geïntroduceerd terwijl ze een liedje zingt, gekleed in een Jessica Rabbit-jurk met een decolleté waar je in kunt bungeejumpen. Zo hebben ze tóch weer even drie minuten aan de volwassenen in de zaal gedacht, stel je voor. Voor de rest is dit een gemiste kans. Als Pixar ons de voorbije tien jaar iets heeft geleerd, dan is het wel dat een goede familiefilm volwassenen niet in de kou hoeft te laten staan. Dat kindvriendelijk en kinderachtig niet hetzelfde zijn. En dat product placement ook subtiel kan gebeuren. Goede raad die blijkbaar in dovemansoren is gevallen. Of zoals Lambik het zou zeggen: miljaar, verhip en drommels tegelijk."

Kees Driessen in 'Vrij Nederland' van 25 juli 2009: "(...) wat bezielde de makers om de platte striphelden te verfilmen met ruimtelijke computeranimatie? Het gevolg is gedrochtelijk. De eihoofden van Suske en Wiske worden door de schaduwwerking vreemd benadrukt, wat nog wordt versterkt doordat de figuren juist iets realistischer zijn gemaakt, met huid, lippen en echte knokkels op de vingers. Dat de animatie ondermaats blijft, met figuren die rennen alsof ze aan touwtjes hangen, staat daar nog los van. Net als het gebrek aan goede grappen. Computeranimaties behoren al jaren tot de bestverdienende filmproducties. Waarschijnlijk wil de Suske en Wiske-film (de eerste in een beoogde reeks) daarvan een graantje meepikken. Een tekenfilm in een beetje losse tekenstijl had veel dichter bij het gezellige, soms absurde origineel kunnen blijven."

Titelnummer

Dat Ben Jij / Jim Bakkum

Bioszalen

87 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

www.suskeenwiskefilm.com en www.bobetbobettefilm.com

Soort film

Animatie

Boxoffice

De film kwam binnen op de achtste plaats van best bezochte films (bijna 23.000 bezoekers). Na de eerste week in België was de film daar goed voor meer dan 25.000 bezoekers.