Mijn vader is een detective! - Het geheimzinnige forteiland (2009)

Regie

Will Wissink

Scenario

Zebi Damen

Release

8 april 2009

Producent

Zebi Damen, Wil Wissink

Studio

A'dam Films

Duur

85 minuten
Filminformatie

Verhaal

In de film beleven drie 13 jarige kinderen ? Sam, Sterre en Ortwin ? de spannendste avonturen. Detective Max is helaas niet zo talentvol als ie zelf denkt. Gelukkig is zijn zoon Sam een betere speurder. Samen met zijn buurmeisje Sterre helpt hij zijn pa bij een zoektocht naar een zeldzame, gestolen papegaai. Maar dan wordt Max ontvoerd. Ze belanden op een geheimzinnig forteiland met een duister mysterie...

Cast

Tjeerd Melchers (Sam), Jasmin Pasteuning (buurmeisje Sterre), Rick Mackenbach (Ortwin, zoon van een baron), Cees Geel (detective Max), Tygo Gernandt (Benno), Camilla Siegertsz (Hadewij), Beau van Erven Dorens (baron), Ellen ten Damme (Femke, moeder van Sam en ex van Max), Bas Muijs (Jories), Rebecca Loos (Irwana), Peer Mascini (wetenschapper), Mike Libanon (Enrico, nieuwe liefde van Femke), Peter Faber (winkelier), Frank Awick (butler), Jordan Erat (Farouk), Ferry van Willigen (Trip), Faya Wissink (dochter van Irwana), Gill Sexauer (harpist), Zus (hond)

Ontstaan

Voor de film kon Wissink rekenen op financiŽle steun van een aantal privť-investeerders. Wissink koos voor een kinderfilm, omdat hij zelf vader is en de markt gevoelig is voor kinderfilms.

Mijn vader is een detective! moet het begin zijn van een reeks. Het geheimzinnige Forteiland, zo luidt de ondertitel van het eerste deel.

De start van de opnamen was op 21 juli 2008 en die gingen door tot eind augustus 2008. Opgenomen in o.a. IJmuiden (Forteiland) en Velsen (Landgoed Waterland). Het grootste deel van de film is opgenomen op het met oude bunkers volgebouwde eilandje bij IJmuiden.

Gemaakt met medewerking van Koninklijke Marechaussee en de Kustwacht.

De jonge cast is gekozen uit ruim 2500 aanmeldingen. Na een aantal castingrondes en een intensieve acteerworkshop zijn drie talentvolle jongeren uitgekozen om de hoofdrollen te spelen. Tjeerd Melchers was eerder te zien in de musicals Tarzan, en Beauty and the Beast. Jasmin Pasteuning speelde eerder in twee televisiecommercials. Rick Mackenbach speelde in musicals als Beauty and the Beast, Ciske de rat, Les Miserables en heeft ook een rol gehad in de TV-serie Villa Neuzenrode.

In een interview met Bor Beekman op Cinema.nl op 12 februari 2009: Wissink: "Beau zei: ?je kan me toch niet betalen, maar ik wil wel graag.? Ze moeten het leuk vinden, dat staat voorop. We kunnen normale gages betalen, meer niet. Rebecca had ik ooit een aantal dagen gevolgd voor MTV. Ik wist dat zij de ambitie had om te acteren. In de film speelt ze een akelige, rijke vrouw met smetvrees. Dit is een leuke try-out voor haar." (...) "Misschien kijken volwassenen met een andere blik, maar ik geloof niet dat de doelgroep deze film ziet en denkt: wat is dit voor een armoede?"

Facts

Faya Wissink, de dochter (3) van de regiseur, is te zien als de dochter van Irwana (Rebecca Loos).

Pers

Floortje Smit op Cinema.nl: "Je eigen krachten en zwaktes kennen, dat is het geheim achter een goede lowbudgetfilm. En daar gaat het mis bij de in eigen beheer gemaakte speelfilm van Will Wissink en scenarioschrijfster Zebi Damen. (...) Een aardig idee, dat spaak loopt door geforceerd hippe dialogen ('vet cool') en onnodig uitgebreide verwikkelingen. Gefilmd op een prachtige locatie, wat dan weer teniet wordt gedaan wordt door lullige special effects. Met leuke acteurs die om verschillende redenen niet tot hun recht komen."

Andrť Waardenburg in 'NRC Handelsblad' van 8 april 2009: "(...) redelijk gelukt, in ieder geval vele malen minder oubollig dan de Kameleon-, Kruimeltje- en Pietje Bell-films die de afgelopen jaren voor kindervermaak moesten zorgen. Op details is het een en ander af te dingen ? zo blijkt de papegaai een wel heel armoedig digitaal beestje ? maar de balans is positief. Niet in het minst dankzij het fraaie forteiland."

Bregje Schudel in 'Het Parool' van 8 april 2009: "(...) Ondanks de beperkte financiŽn wisten ze, naast de drie jonge hoofdrolspelers, ook acteurs als Cees Geel en Tygo Gernandt en een aantal BN'ers (waaronder een flitsrol van Beau van Erven Dorens als baron) aan te trekken. Toch kunnen al deze goede intenties niet verhullen dat het eindresultaat zeer matig is. (...) De rest van de film is, helaas, al net zo spannend en inventief als de rasnaam van de gestolen vogel. Bij een 'duister mysterie' verwacht je toch echt meer dan een verwilderde Tygo Gernandt en een pet met een zeeluchtje. En met 'papa's magische sleutelbos' kun je ook bij een dertienjarige echt niet meer aankomen. Het onevenwichtige acteerwerk en de bizarre computergeanimeerde papegaai maken de teleurstelling compleet.De poging is prijzenswaardig. Nu de uitvoering nog."

Prijzen

MovieSquad Junior Award NFF 2009 op 30 september 2009. De jury bestond uit 3 kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 10 jaar. Behalve de winnende film keken zij ook naar Kikkerdril (Simone van Dusseldorp, 2009) en De Indiaan (Ineke Houtman, 2009).

Titelnummer

Je staat er niet alleen voor / Judith & Lange Frans

Distributeur

Bridge Entertainment Group, RCV Entertainment

Bioszalen

43 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Website: http://www.mijnvaderiseendetective.nl.

Budget

1,2 miljoen euro