Limo (2009)

Regie

Scenario

Marc Punt

Release

8 april 2009

Producent

Rachel van Bommel, Guy Goossens, Marc Punt

Duur

95 minuten
Filminformatie

Verhaal

In LIMO reizen Meike, Anouk, Fleur en Monique af naar een ver land omdat Anouk er een oud landhuisje heeft geŰrfd. Op de bestemming aangekomen blijkt dat landhuisje echter een enorm kasteel te zijn waar de vreemdste dingen gebeuren. Het kasteel is via een geheime gang verbonden met een ge´soleerd dorpje waar de tijd 200 jaar stil is blijven staan. De moderne stadsmeiden vallen er totaal uit de toon. De dorpsbewoners, aangevoerd door de dominee en de kruidenierster, zien de nieuwsgierige Meike, Anouk, Fleur en Monique dan ook het liefst zo snel mogelijk weer vertrekken. Als de meiden ontdekken dat alle kinderen uit het dorp zijn verdwenen, gaan ze op onderzoek uit. Maar dat is niet zo makkelijk als het lijkt. Bovendien lijkt het wel alsof iedereen in het dorp altijd maar slaapt. Gelukkig krijgen ze hulp van de slimme, maar vergeetachtige professor Plof en de sympathieke, mysterieuze ruiter Simon.

Cast

Meike Hurts (Meike), Anouk van Schie (Anouk), Monique de Waal (Monique), Fleur Minjon (Fleur/Florina), Jan Decleir (professor Ploffermans), Jack Wouterse (dominee), Inge Ipenburg (kruidenierster Ina), Manuel Broekman (Simon), Maja van den Broecke (Ilsa), Jaap Spijkers, Naomi van Es; Chiel van Berkel (stem van Sloeber de Slak)

Ontstaan

De opnamen vonden plaats op verschillende locaties in Bulgarije en Zuid-Spanje.

De vier meiden van KUS spraken in 2007 de stemmen van HAAIBAAI in en werden vervolgens door Independent Films gevraagd voor een speelfilm. Anouk van Schie heeft de belangrijkste rol. Meike in 'Het Parool' van 8 april 2009: "We zijn een avond uit eten geweest met de scriptschrijver en daarop heeft hij onze karakters gebaseerd. Anouk neemt vaak het voortouw, Monique is een dromertje en Fleur is veel met haar telefoon bezig. Ik was, denk ik, een beetje rustig die avond, want in de film ben ik ook een beetje saai en serieus." Anouk in 'Het Parool' van 8 april 2009: "Ja, ik loop overal voorop. Toen KUS net bestond, was ik vaak degene die mensen opbelde en zo. Waarschijnlijk heb ik daarom ook een voortrekkersrol gekregen."

Meike (gypsy queen), Fleur (bling), Anouk (sporty Spice), Monique (pretty in pink) vormen de formatie KUS. Manuel Broekman speelde eerder in Onderweg Naar Morgen en Voetbalvrouwen.

Er is bewust niet voor gekozen de meiden in een musicalachtige film te laten spelen. Twee keer zingen ze een liedje, maar de focus ligt daar niet op. Liedjes: Apple Jack / KUS (Dolly Parton) en Ik Loop Op De Wolken (een bewerking van Walking On Sunshine van Katrina & The Waves). Andere song: The Rockafeller Skank / Fatboy Slim.

Anouk van Schie of de film antireligieus is in 'Het Parool' van 8 april 2009: "Er zit wel wat maatschappelijke kritiek in de film, ja. Ik zou niet zeggen dat het antireligieus is, maar soms verliezen mensen zich wel helemaal in een religie of sekte. En de verlavende limonade is wel een kleine waarschuwing voor drugsgebruik. Minjon: "Al denk ik niet dat kinderen zoiets er uithalen, hoor. Die vinden het gewoon een leuk verhaal."

Pers

Inge Ipenburg in ?Veronica magazine? 14-2009: ?Ik had geen hoge pet op van zo?n samengesteld groepje en ik kende Kus helemaal niet. Maar de meiden zijn ontzettend getalenteerd en leuk. De film is prachtig. (?)?

Cinema.nl: "(...) Succes verzekerd bij de doelgroep (meisjes vanaf een jaar of 6), een beproeving voor hun ouders. Fleur, Meike, Monique en Anouk articuleren dat het een aard heeft ('Shit, wat krijgen we nou!') en zingen twee nieuwe liedjes. Jan Decleir heeft een leuke rol als verstrooide professor, Jack Wouterse is gekmakend luidruchtig als streng-orthodoxe dominee. Het grotendeels in Bulgarije opgenomen allegaartje is geregisseerd door de Vlaming Guy Goossens (...)"

Bregje Schudel in 'Het Parool' van 8 april 2009: "Je had er op kunnen wachten. Meidengroep KUS, een beetje de Nederlandse versie van K3 maar dan in viervoud, beleeft na twee theatertours en een tv-serie met Limo zijn speelfilmdebuut. En wat blijkt? Anouk (van Schie), Fleur (Minjon), Meike (Hurts) en Monique (de Waal) doen het niet eens slecht. (...) Niemand zal de vier dames - voor wie de middelbare schooltijd in werkelijkheid natuurlijk al best een tijdje geleden is - ervan beschuldigen grote acteertalenten te zijn, maar Oscarmateriaal wordt hier ook niet van hen verlangd. Fris, na´ef optimisme hebben de meiden meer dan genoeg. Het overacteren wordt wijselijk overgelaten aan acteurs als Wouterse en Jan Decleir als Professor Plof, wiens uitvindingen nog wel eens de lucht in willen gaan. De film pretendeert niet meer te zijn dan hij is: fijn entertainment voor tienermeisjes, met een beetje avontuur,een beetje mysterie en een beetje romantiek. En, vooruit, een liedje of twee. Waarschijnlijk lang niet voldoende voor de echte fans, maar voor niet-ingewijden te weinig om je aan te ergeren. Prima middenweg dus."

Filmuziek

Tuomas Kantelinen

Liedjes

Ik Loop Op De Wolken, een bewerking van Walking On Sunshine van Katrina & The Waves

Camera

Gerd Schelfhout

Montage

Alain Dessauvage, Philippe Ravoet

Geluid

Luc Cuveele

Bioszalen

105 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: http://www.limodefilm.nl.

Decors

Sofie Engelen, Kess Bonnett