Crepuscule (2009)

Regie

Maartje Seyferth, Victor Nieuwenhuijs

Scenario

Maartje Seyferth, Victor Nieuwenhuijs

Release

2 april 2009

Producent

Maartje Seyferth, Victor Nieuwenhuijs

Duur

70 minuten
Filminformatie

Verhaal

Een thuis opgenomen avant-gardefilm waarin een verlegen, stil meisje voor de camera geen schaamte kent. Crepuscule is een oud woord voor schemering; de tijd dat de schemering overgaat in de nacht. Daarom is de film in zwart-wit zijn, omdat volgens de makers alleen zwart-wit toegang lijkt te hebben tot dat wat aan het duister voorafgaat.

Cast

Nellie Benner, Titus Muizelaar, Rietje Janssens, Arie van Dok, Maarten Wijsmuller, Philippe de Voogdt

Ontstaan

De film is zwijgend. Opgenomen in het huis van Seyferth & Nieuwenhuijs.

Maartje Seyferth leerde Nellie Benner kennen toen ze lesgaf op Faaam, de acteursopleiding van Hugo Metsers jr.

Facts

In première op het International Film Festival Rotterdam op 24 januari 2009, maar zelfs in The Daily Tiger was daar niets over terug te lezen. Op 2 april 2009 ging de film in première in Het Ketelhuis in Amsterdam en ?t Hoogt in Utrecht.

De poster van LULU figureert in een scène waarin een visboer een haring bereidt.

Pers

Peter de Bruijn in NRC Handelsblad van 1 april 2009: "(...) Crepuscule duurt slechts zeventig minuten, maar het lijken er minstens twee keer zoveel. We zien het meisje in twee gedaantes: als een onopvallend muisje, die haar geld verdient door auto?s te wassen bij een tankstation en diep wegduikt in haar capuchon als ze een tramrit maakt. Eenmaal thuis verandert ze in een geëxalteerde diva die ? fotogeniek naakt en op hoge pumps ? door haar bouwvallige kamer danst, of het orgeltje bespeelt dat in de hoek staat. (...) de precieze aard van de gebeurtenissen blijft artistiekerig in het midden. Voor een interessante film is toch echt meer nodig. (...)"

Fritz de Jong in 'Het Parool' van 1 april 2009: "Op het filmaffiche van Crepuscule ligt een naakte blondine in bed met een vuurwapen op haar hoofdkussen. Het filmbeeld verwijst opzettelijk naar een bekend citaat van de Franse filmvernieuwer Jean-Luc Godard: ''Alles wat je nodig hebt om een film te maken, is een meisje en een pistool.'' Misschien was dat genoeg voor Godard, maar het Nederlandse regisseursduo Victor Nieuwenhuijs en Maartje Seyferth komt er absoluut niet mee weg. (...) De debuterende hoofdrolspeelster Nellie Benner ziet er (met en zonder kleren) goed uit, maar haar nihilistische poses overtuigen niet. Af en toe wordt al dat geposeer zelfs potsierlijk. Als zij gehuld in naaldhakken plaats neemt achter een harmonium doet dat beeld onbedoeld denken aan de naakte orgelspeler die soms de Monty Pythonsketches onderbrak. Nadat we kennis hebben gemaakt met dit moeizame meisje, introduceren de filmmakers het pistool. Als het wicht slaapt, wordt dit op haar hoofdkussen gelegd door een onbekende vrouwenhand. Ze streelt het wapen en verricht er vage erotische handelingen mee. En dan is er ook nog een mysterieuze man die het meisje volgt. Met een bestudeerde zwart-witfotografie en een jazzy soundtrack imiteren de filmmakers de melancholische sfeer van de nouvelle vaguefilms van Godard en diens geestverwanten - zoals duizenden filmstudenten deze grote voorbeelden al eens geïmiteerd hebben. Inhoudelijk voegt het niets toe. Net als hun hoofdpersoon komen de filmmakers niet verder dan het innemen van een artistiekerige pose."

Jan Pieter Ekker op cinema.nl: "Twee panoramashots in zwart-wit zetten direct de toon van het hoogdravende Crepuscule, de derde speelfilm van het kunstenaarsduo Maartje Seyferth en Victor Nieuwenhuijs. Tergend traag beweegt de camera langs Amsterdamse kerktorens, grachten en treinrails. Op de geluidsband klinkt een monotone combinatie van jazz en industrieel gebrom. (...) Crepuscule is een aaneenschakeling van loze, quasi-diepzinnige scènes."

Filmuziek

Pierre Bastien, Hansko Visser, Plan Kruutntoone

Camera

Victor Nieuwenhuijs

Montage

Vima Kara

Geluid

Sander Schreuders

Bioszalen

2 bij première

Kleur

ZW

Meer info

http://www.mokumfilm.nl/film-verwacht/crepuscule.html