Bollywood hero (2009)

Regie

Diederik van Rooijen

Scenario

Diederik van Rooijen

Release

19 maart 2009

Producent

Anton Smit, Hanneke Niens

Duur

85 minuten
Filminformatie

Verhaal

Bollywood Hero gaat over het verblijf van de jonge Nederlandse acteur Nick in de Indiase hoofdstad Mumbai. Door de lens van de 8mm camera van zijn vader kijkt hij naar de stad waar hij verblijft voor een kleine rol in een Bollywood-film. Tijdens het draaien ontstaat er een hechte vriendschap met zijn tegenspeelster, de Bollywood-ster Sita Singh. Nick helpt haar haar eigen keuzes te maken en niet in een gedwongen huwelijk te stappen. Als Nick ooggetuige is van een fataal verkeersongeluk, besluit hij om niet langer passief ooggetuige te zijn van de ellende om zich heen. Dit blijft niet zonder grote gevolgen voor hemzelf.

Cast

Egbert-Jan Weeber (Nick), Ishwari Bose-Bhattacharya (Sita), Akhilesh Kumar, Vijay Kadam (Aman), Rubina Rafique Qureshi, Jay Pathak (Anil), Rubiana Ali (bedelend meisje), Kanika Dang (moeder van Sita), Akhilesh Kumar (Prem)

Ontstaan

Het idee voor BOLLYWOOD HERO is deels gebaseerd op de ervaringen van hoofdrolspeler Egbert-Jan Weeber, die enkele jaren eerder in India verbleef. De opnames vonden grotendeels in Mumbai (Bombay) plaats. ?Het was een bijzondere ervaring in de hectiek van een stad als Mumbai een film te maken. Dat was niet gelukt zonder hulp van de lokale bevolking?, aldus Egbert-Jan.

Regisseur Diederik van Rooijen is bekend van onder meer de korte films Babyphoned, Dummy, Het Boze Oog en (afleveringen van) de televisieseries Deadline, Parels & Zwijnen, Keyzer en De Boer, Meiden van de Wit. BOLLYWOOD HERO is zijn tweede speelfilm [STELLA?S OORLOG werd later gefilmd, maar eerder uitgebracht]. Eerder regisseerde hij de jeugdfilm Zulaika (2003) die diverse prijzen won op festivals in het buitenland.

Behalve Egbert-Jan Weeber bestaat de gehele cast uit Indiase acteurs. Acht key-crewleden waren Nederlands. De film is verder gemaakt met 70 Indiase crewleden.

De Indiase Rubiana Ali speelde tegelijkertijd mee in de film SLUMDOG MILLIONAIRE (daar is ze Latika).

In première op het International Film Festival Rotterdam op 26 januari 2009.

Bioscoopgigant Pathé besloot, net als bij Van Roojens vorige film STELLA?S OORLOG, om BOLLYWOOD HERO niet in de programmering op te nemen. Van Rooijen daarover in ?Sp!ts? van donderdag 19 maart 2009: ?Deze film is ook vooral leuk voor jonge mensen, die bezig zijn met reizen, avontuur en nog alle begrip hebben voor een hoofdpersoon die denkt dat hij de wereld kan verbeteren. Dat jonge publiek is alleen nauwelijks in arthouse-bioscopen te vinden.?

Facts

Na de draaiperiode heeft de crew van de film besloten geld in te zamelen voor de opvang van straatkinderen in Mumbai. Het geld ging naar de Vatsalya Foundation.

Pers

Jos van der Burg in ?de Filmkrant? van maart 2009: ?(?) Maar BOLLYWOOD HERO is in de eerste plaats de film van Egbert Jan Weeber. De acteur is in bijna elke scène te zien. Hij blijft overeind, maar maakt geen grootse indruk. De film heeft een ander probleem: het bigger than life drama ontspoort in een over te top drama. Diederik van Rooijen heeft lef en ambitie, maar moet zijn liefde voor heftig drama in toom leren houden. Dat bewijst hij niet alleen met BOLLYWOOD HERO, maar ook met STELLA?S OORLOG (?) Beide films zouden effectiever zijn met minder dramatisch smijtwerk. Het cliché is waar: less is more!?

Mario Wisse in ?Metro? van donderdag 19 maart 2009: ?(?) Egbert Jan Weeber bewijst ook in BOLLYWOOD HERO weer dat hij een uitstekende acteur is. Het verhaal ?pakt? niet. Er wordt een reeks thema?s aangesneden, maar niks wordt uitgediept. (?)?

Marieke Kremer in ?Sp!ts? van donderdag 19 maart 2009: ?(?) De vrolijke musicalelementen, die er authentiek uitzien, zorgen daarbij voor genoeg lucht. (?) Helaas worden naar het einde toe alle registers opengetrokken: een tamelijk ingetogen film verandert in een zwaar emotioneel drama. Die hang naar het grote gebaar, naar grootste tragiek, is zowel onnodig als storend. Jammer, maar het laat onverlet dat BOLLYWOOD HERO een originele film van vaderlandse bodem is, plus een must voor elke potentiële backpacker.?

Camera

Lennert Hillege

Montage

Moek de Groot

Distributeur

A-Film Distribution

Bioszalen

8 bij première

Kleur

Kleur

Art director

Yunnus Pathan