Battle of Pareo rock, The (2008)

Alternatieve titel: Zeven van Daran, De : strijd om Pareo rots

Regie

Lourens Blok

Scenario

Bart Juttmann

Release

18 september 2008

Producent

Felice Bakker, Rolf Visser

Duur

86 minuten
Filminformatie

Verhaal

De film gaat over de 11-jarige Jimmy die met zijn moeder, een drukbezette zakenvrouw, in Afrika belandt in verband met een te ontwikkelen golfresort. Inheemse stammen ruziŽn over het gebied. Als Jimmy van de sprekende giraffe Seraf hoort dat hij de stammenstrijd kan voorkomen, gaat hij met het arme meisje Charita op een avontuurlijke reis door de Afrikaanse wildernis.

Cast

Johann Harmse (Jimmy), Ketrice Maitisa (Charita), Caroline Goodall (Lisa Westwoodk, Jimmy's moeder), Eddie Eckstein (Mr. George), Robin Smith (Van Pelt), Hanna Verboom (lerares Mariska Meyers), Devin de Kock (Steve), Keketso Semoko (Mia), Basil Appollis (Omar), Ams Seutloali (Winston), Tsamgno Sebe (Reggie), Shanic Saban (Cesar), Francis Rangoajane (Sibaka), Nthati Moshesh (Sarah), Geoffrey Mbenge (Charles), Sizwe Makapela (Nelson), Dave Brittz (Wladek), Carina de Barros (Jasmin), Sandra de Barros (Lavinia), Macmillian Leshomo (Casper), Lawrence Lichaba (Mleda), Carolyn Barkhuizen (Steve's moeder), David Clatworthy (Lord Maxwell), Yule Masiteng (agent Masekala), Steven Mofokeng (commissaris Lebel), Ivy Nakutha (Mia's moeder), Lulama Masimini Saladir (krijger), Dumisani Dlamini (verkoper), Jonathan Hayes (jongen), Bruce Golinder (rare man)

Ontstaan

DE STRIJD OM PAREO ROTS is gebaseerd op de legende van 'DE ZEVEN VAN DARAN' waarin zeven magische dieren (wit van kleur) al sinds het begin der tijden waken over de balans tussen goed en kwaad op onze aarde. Als deze balans verstoort dreigt te raken vragen ze hulp aan een kind met een 'puur hart'.

Strijd om Pareo Rots is de eerste in een geplande reeks van zeven internationale familiefilms. Het project is geÔnitieerd door ondernemer Rolf Visser, die dit project uitvoert met jonge talentvolle filmmakers. De productie is in handen van Felice Bakker (1981) en David Bijker (1976) en het script is geschreven door Bart Juttmann (1981). Voor regisseur Lourens Blok, (1978) recentelijk winnaar van de Nassenstein Startprijs (een door Endemol Nederland beschikbaar gestelde prijs voor het beste eindexamenproject van de Nederlandse Film en Televisie Academie (NFTA), is dit een unieke kans op een internationaal podium.

AAA-Pictures financiert het project zelfstandig.

Opgenomen in 2006 in Zuid-Afrika (Pretoria, Johannesburg).

De rol van Jimmy's moeder wordt vertolkt door de Britse Caroline Goodall (Schindler's list, The Princess Diaries).

Seven of Daran: The Battle for Pareo Rock werd in het Engels opgenomen, maar draaide in 55 bioscopen in de Nederlands nagesynchroniseerde versie.

Facts

Hanna Verboom over haar deelname aan de film in 'Sp!ts' van 19 september 2008: "Als je even niest, heb je me gemist."

Pers

Bregje Schudel in 'Het Parool': "(...) aan de buitenkant ziet het er allemaal prima uit. De locaties zijn adembenemend - zelfs het verplichte helikoptershot over de eindeloze duintoppen van de Afrikaanse woestijn ontbreekt niet - de muziek weet zelfs van een wegrijdende auto een belevenis te maken en de twee jonge hoofdrolspelers hebben net die juiste dosis naÔviteit en vroegrijpheid die nodig is om zo'n familieavontuur te dragen. Wat dat betreft geen slecht speelfilmdebuut voor de Nederlandse Lourens Blok, die in 2006 aan de Nederlandse Film- en Televisieacademie afstudeerde met Liefde, dood & luchtgitaar. Toch kan dat alles niet maskeren dat het verhaal wel erg stichtelijk is, zonder ook maar een sprankje echte inspiratie of relativering, zoals bij de Zoop-films bijvoorbeeld wel het geval is. Een flauw grapje over de uitstoot van lichaamsgassen kan er nog net van af, maar verder neemt de film zichzelf veel te serieus."

Prijzen

Filmprijs van de Stad Utrecht 2008 voor Lourens Blok.

The Golden Prize tijdens het 19e Cairo International Film Festival for Children in Egypte in maart 2009.

Golden Sprockets Award voor beste speelfilm in de leeftijdscategorie 11 en 12 jaar tijdens de 12e editie (18-24 april 2009) van het Sprockets International Film Festival for Children. De prijs werd uitgereikt door een kinderjury.

Camera

Menno Westendorp

Montage

JP Luijsterburg

Distributeur

Walt Disney Studios Motion Pictures

Bioszalen

55 bij première

Kleur

Kleur