Kikkerdril (2009)

Alternatieve titel: Frogs & toads

Regie

Simone van Dusseldorp

Scenario

Simone van Dusseldorp

Release

11 februari 2009

Producent

Leontine Petit, Joost de Vries

Studio

Lemming Film

Duur

75 minuten
Filminformatie

Verhaal

KIKKERDRIL vertelt het verhaal van de zesjarige Max, die van huis wegloopt om een belangrijke opdracht te vervullen: hij moet kikkerdril vinden. Max denkt namelijk dat zijn broer nooit meer kan praten en dat alleen kikkerdril hem kan genezen. Samen met zijn buurmeisje Jessie maakt hij een spannende en muzikale speurtocht langs weilanden, boerderijen, landweggetjes en het bos.

Cast

Nino Morris den Brave (Max), Whitney Franker (Jesse), Juul Vrijdag (oma), Thijs Goedknegt (Jannus), Georgina Verbaan (Heleen, moeder van Max), Remko Vrijdag (streekbuschauffeur Arie), Laura Mastwijk (boerenmeisje), Bartek Kowalczyk (Poolse jongen), Wimie Wilhelm (buschauffeuse), Quintis Ristie (vader Jessie)

Ontstaan

Op Max? avontuur door de natuur wordt hij begeleid door vrolijke liedjes. De liedjes werden geschreven door Simone van Dusseldorp met de hulp van een zevental componisten.

De film is ťťn van de twee nieuwe Cinema Junior films, een initiatief van het Filmfonds en de Publieke Omroepen om de productie van kwalitatieve, hedendaagse Nederlandse jeugdspeelfilms te stimuleren. De film komt mede tot stand door het CoBo fonds en het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties.

In juli 2008 startten de opnames.

Debuterende Nino den Brave (14 mei 2001) was 7 jaar tijdens de opnamen en komt uit Oostzaan. Whitney Franker werd geboren op 16 maart 2001 en Thijs Goedknegt op 24 december 1998.

Simone van Dusseldorp over haar dubbelrol in ?Het Parool? van zaterdag 7 februari 2009: ?Dat vind ik heel fijn, mijn eigen schrijfsel regisseren. Je bent veel losser: als iets wat je bedacht hebt op de set niet blijkt te werken, dan gooi je het hup, eruit. Je hebt een grote vrijheid. Als je gaat rommelen in het werk van een ander, moet je je altijd verantwoorden. Als je zelf het scenario hebt geschreven, zoals ik nu met KIKKERDRIL, kun je als regisseur niet beter voorbereid zijn. Het is wel confronterend, je kunt je nergens achter verschuilen als anderen het niet begrijpen. Je moet ook afstand nemen, ertegen kunnen dat acteurs met jouw teksten aan de haal gaan.?

Zowel in DIEP als KIKKERDRIL heeft een belangrijk personage de naam Heleen. Er is geen Heleen in het leven van Van Dusseldorp.

In het weekend van 24 februari 2009 werd de videoclip opgenomen van de titelsong. De track Coole Kikker van Lisa, Amy & Shelley werd gecomponeerd door Rik Vol en Tjeerd Oosterhuis. Lisa, Amy & Shelley werden bekend door het winnen van het Junior Songfestival 2007. De videoclip Coole Kikker was vanaf 8 februari 2009 op televisie te zien.

Pers

Stephen van den Hoek op Xi online: "(...) Al in de eerste minuten van de film laat regisseuse Simone van Dusseldorp de obsessie van kinderen voor natuur realistisch zien. Er volgen vele close-ups van verschillende huisdieren, maar ook insecten passeren de revue. De close-ups zijn vol kleur, het gras kan niet groener en ook de kleuren van de kleding van de broertjes zijn felblauw en -rood. Het huisje van Oma is een paradijs voor ieder kind dat van spelen en ravotten houdt. (...) En het duurt niet lang voor het eerste liedje in de film begint. (...) Toch wordt het hier en daar eentonig en staat het verhaal stil. (...) Nino den Brave en Whitney Franker houden het spel fris en overtuigend, en blijven de film door leuk en enthousiast spelen. De twee zijn goed gecast en passen perfect in het plaatje van hun karakters. Helaas vallen ze ten prooi aan het onrealistische scenario. Juul Vrijdag is leuk gecast als enthousiaste Oma, die Max en Jesse met open armen ontvangt. De miscast is duidelijk Georgina Verbaan als moeder van Max en Jannus. Geen cel in het hele lichaam van Verbaan ademt het moederschap uit, en ze lijkt dan ook veel meer een oudere zus dan een moeder. Dit komt door haar naÔviteit en de kledingkeuze (spijkerbroek met jaren-70-spijkerjasje, tatoeage), maar ook door het taalgebruik. Jammer is ook dat we nergens in het verhaal een vader of een opa tegenkomen. Kinderen zullen dit misschien niet merken, maar als ouder heb je toch wat merkwaardige plotgaten. (...) Voor de oudere kijker is Kikkerdril echter onrealistisch, erg oppervlakkig en naÔef. Ach, anders kun je altijd even nostalgisch terugdenken aan hoe het vroeger was. "

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 11 februari 2009: "(...) guitige blonde Nino den Brave (...) grappige Whitney Franker (...) De vrolijke niets-aan-de-handsfeer is in de huidige kinderfilmwereld, waarin het niet ontbreekt aan kinderen met zware problemen, bijna een statement. Doordat regisseur Simone van Dusseldorp, die ook het scenario schreef, consequent vanuit het perspectief van de kinderen filmt, maakt ze de kinderlijke belevingswereld goed voelbaar. Net als in haar intrigerende speelfilmdebuut Diep zit de camera de personages dicht op de huid. Dat het sprookje Kikkerdril, waarin Georgina Verbaan, Remko Vrijdag (Vliegende Panters) en Quintis Ristie (de reporter in Raymann is laat) bijrollen spelen, toch geen grootse film is, komt ook doordat spanning ontbreekt. Een film, ook al duurt hij maar 75 minuten, kan ook te knus zijn."

Jan Pieter Ekker in 'de Volkskrant' van 12 februari 2009: "(...) Simone van Dusseldorp maakte sinds ze in 1994 aan de Rietveld Academie afstudeerde naam met speelfilms (Diep), korte films (Koest) en series (Geheimen van het schoolplein) voor en over jonge kinderen en pubers. Kikkerdril is een voorlopig hoogtepunt in haar rijke oeuvre. De kinderlogica is innemend, Nino den Brave is een ontdekking in de hoofdrol. De begin- en eindtitels zijn fraai vormgegeven, het camerawerk is schitterend, en er zijn leuke muzikale intermezzi (de titelsong Coole kikker wordt gezongen door het razendpopulaire kindertrio Lisa, Amy & Shelley). Kort en goed: Kikkerdril is een absolute aanrader voor (jonge) kinderen. En ze steken er nog wat van op ook."

Prijzen

Na tweeŽnhalve week werd op zaterdag 28 februari 2009 de 100.000ste bezoeker ontvangen. Op zondag 1 maart 2009 ontvingen acteurs Nino den Brave, Whitney Franker, Georgina Verbaan en regisseur Simone van Dusseldorp de Gouden Filmtrofee uit handen van festivaldirecteur Doreen Boonekamp in het Ketelhuis te Amsterdam. ?Ik ben zo blij met de Gouden Film voor Kikkerdril, een film die ik eigenlijk speciaal voor mijn dochter heb gemaakt. Geweldig dat er al 100.000 mensen naartoe zijn gegaan, terwijl ik bij het maken, alleen mijn zesjarige dochter als maatstaf in mijn hoofd had?, aldus Simone van Dusseldorp.

Publieksprijs voor de beste film op het Kristiansand International Children's Film Festival in Noorwegen in mei 2009. Er werden 99 films uit 22 landen vertoond.

Juryprijs en eervolle vermelding van de kinderjury op het filmfestival Mirada in de Argentijnse stad Buenos Aires in september 2009.

Filmuziek

Fay Lovsky

Camera

DaniŽl Bouquet

ProdDesign

Genardo Rosato

Kostuums

Monica Petit

Geluid

Peter Flamman

Distributeur

A-Film Distribution

Bioszalen

87 bij première

Kleur

Kleur

Art director

Edwin Kemper