Kan door huid heen (2009)

Regie

Esther Rots

Scenario

Esther Rots

Release

5 februari 2009

Producent

Hugo Rots, Esther Rots & Trent

Duur

94 minuten
Filminformatie

Verhaal

Een geweldsdelict verandert Marieke's leven. Ze besluit de stad te ontvluchten en koopt een afgelegen, vervallen huisje op het Zeeuwse platteland. Door opnieuw te beginnen hoopt ze de ervaringen van zich af te kunnen schudden, maar de eenzaamheid en de kou versterken haar angst en wraakgevoelens. Als de zomer komt en ze een nieuwe vriend krijgt, lijkt Marieke weer sterker worden. Maar langzaam verliest ze de greep op haar leven.

Cast

Rifka Lodeizen (Marieke), Wim Opbrouck (John), Chris Borowski (pizzaman), Elisabeth van Nimwegen (Siska), Tina de Bruin (Aniek), Mattijn Hartemink (Klaas), Roel Goudsmit (Herfst), Anita Donk (vriendin Herfst), Hans Zuijdveld (taxichauffeur), Jeroen van Wijngaarden (Ben), Serafien Rijckaert (Karel)

Ontstaan

De film werd in zeventig draaidagen opgenomen verspreidt over een jaar op diverse locaties in België (Sint-Margriete) en Nederland (Rotterdam en Amsterdam).

Esther Rots over Rifka Lodeizen in de persmap: "Rifka was meer dan een actrice zij was één van de crew. Ze heeft meegebouwd in het huis, ze maakte soep, zorgde voor haar eigen kleding. En ze had geen eigen, verwarmde ruimte om zich voor te bereiden, geen makeupper. Het was echt Spartaans. Ik was erg onder de indruk van haar, want ze had nooit een rotdag. Dat kon ook niet, want dan had de rest niks meer om te filmen."

Rifka Lodeizen op de vraag of dit de rol van haar leven is in ?De Pers? van 29 januari 2009: ?Dit is wel wat ik hoopte ooit te mogen doen. ?Dit is ?m? riep ik ook heel hard toen ik de rol kreeg. Maar het is ook een gek idee om dat dan nu achter me te hebben.?

Songs door Anneke van Giersbergen (Dust, Holes) en Charlie Dee (Near and fear, When).

Vertoond op het IFFR op 24 januari 2009.

Geselecteerd voor het 59e Internationale Filmfestival van Berlijn (Forum-programma).

Kijkwijzer: 12 jaar, geweld, grof taalgebruik.

Facts

Het is geen autobiografisch verhaal van de scenarioschrijfster/regisseur. Maar de krat Grolsch in de kast bij Marieke is wel een eerbetoon aan haar geboorteplaats Groenlo. De film eindigt met 'Voor mijn kleine Siska 3-7 februari 2008'.

Marieke doet haar boodschappen bij supermarkt C1000.

Pers

Dana Linssen in ?de Filmkrant? van februari 2009: ?(?) KAN DOOR HUID HEEN breekt zijn hoofdpersoon helemaal af. Niets blijft Marieke bespaard. (?) tot op het punt dat je aan haar geestelijke gezondheid moet gaan twijfelen. Of aan de onze. Zien wij wel wat er gebeurt? En gebeurt er wel wat wij zien? (?) Je ziet het niet vaak zo?n plastische manier van filmmaken, zodat alle logica, analyse en plot slechts bijzaak lijken bij beelden van stoom en regen, van zaklantaarnlicht in de nacht en een ritselende rat. Je hebt het niet zo vaak, dat je denkt: zo moet het voelen, een paniekaanval, een depressie, een onnoembaar moment van verzoening als de wereld weer zacht wordt. Want eigenlijk wil je deze film niets noemen, omdat woorden afbreuk doen aan de beelden, aan de ervaring dat je ook als toeschouwer deze film kunt zijn.?

Merike Woning in ?Metro? van 29 januari 2009: ?(?) Rifka Lodeizen vertolkt de rol van Marieke met een psychisch gecompliceerd karakter op fantastische wijze. In haar eentje welteverstaan, want tegenspel krijgt ze nauwelijks. Hoe zwaar moet dat geweest zijn. (?)?

Marieke Kremer in ?Sp!ts? van 29 januari 2009: ?(?) film die gedreven wordt door het personage, niet door de plot. (?) Het geduld wordt bovendien beloond, want KAN DOOR DE HUID HEEN is ondanks de verstilde sfeer en het langzame tempo toch merkwaardig meeslepend. Voor een groot deel is dat te denken aan Lodeizen, die geen woorden nodig heeftom een uitdrukking te geven aan de zieloerselen van haar personage, en die van Marieke een vrij nuchter persoon maakt, ondanks de tijdelijke gekte. Daarbij ziet de film er mooi uit, met een sterke combinatie van Zeeuwse vergezichten en benauwende close-ups van Lodeizen. Die kan dat overigens prima hebben. KAN DOOR HUID HEEN is waarschijnlijk geen film die massa?s mensen naar de bioscoop zal trekken, maar Rots heeft zeker een debuut afgeleverd dat indruk maakt.?

M.W. in 'de Telegraaf' van 29 januari 2009: "(...) Rifka Lodeizen speelt in KAN DOOR HUID HEEN haar beste rol uit haar carrière als de stadse dertiger Marieke. (...)"

Bor Beekman op Cinema.nl op 29 januari 2009: "(...) Angst en paranoia worden prachtig invoelbaar gemaakt door de soms bijna letterlijk op de huid filmende Rots. Rifka Lodeizen, die fysiek zeer sterk acteert, speelt een overtuigende rol als Marieke. Een getraumatiseerde vrouw die worstelt voor zelfbehoud. (...) Wat zich precies in of buiten Mariekes hoofd afspeelt, blijft onduidelijk. De subjectieve verteltrant laat ruimte voor meerdere interpretaties, maar daar is het Kan door huid heen niet om te doen. We hoeven Marieke helemaal niet beter te leren kennen. We moeten haar voelen."

Prijzen

FIPRESCI-prijs op het Transilvania International Film Festival in Roemenië in juni 2009.

Gouden Kalf 2009 voor BESTE ACTRICE voor Rifka Lodeizen voor haar rol in KAN DOOR HUID HEEN. Gouden Kalf 2009 voor BESTE MONTAGE voor Esther Rots voor KAN DOOR HUID HEEN. SPECIALE JURYPRIJS Nederlands Film Festival 2009 voor het hele team van KAN DOOR HUID HEEN.

Camera

Lennert Hillige

Montage

Esther Rots

Geluid

Dan Geesin

Bioszalen

7 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: http://www.kandoorhuidheen.nl.

Art director

Marije van der Waard, Vera van de Sandt, Tess Ellis