Links (2009)

Alternatieve titel: Left

Regie

Froukje Tan

Scenario

Froukje Tan

Release

22 januari 2009

Producent

Maarten van der Leeden

Duur

83 minuten
Filminformatie

Verhaal

Dexter's geregelde leven wordt verstoord op het moment er een meisje op zijn werk verschijnt dat sprekend lijkt op zijn vriendin Stella. Thuis begrijpt zijn geliefde Stella niet wat er met hem aan de hand is en ze begint zich af te vragen of Dexter haar nog wel ziet zitten. Dexter's leven raakt steeds verder ontregeld; er komen verkeersboetes binnen, hij wordt verdreven van zijn vertrouwde werkplek, Stella maakt het uit en hij wordt door zijn baas met onmiddellijk verlof gestuurd. Als Dexter een aantal auto's heeft geramd wordt hij gearresteerd door de politie en afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar wordt hem verteld dat hij, als gevolg van een beroerte, een hersenbeschadiging heeft opgelopen in zijn rechter hersenhelft. Hierdoor ziet hij geen links meer en is zijn werkelijkheidsbeleving aangetast: hij ziet overal dezelfde mensen. Dexter moet leren leven in een wereld waarin mensen op elkaar lijken. Daar is hij aanvankelijk vrij laconiek onder. Tot hij in het ziekenhuis het zoveelste meisje ontmoet dat op Stella lijkt. Een meisje van weinig woorden en met een minimale eetlust. Zoals zij de smaak voor het leven weer moet oppakken, zo moet Dexter uitvinden dat er tussen alle Stella?s maar eentje is waar hij werkelijk om geeft.

Cast

Jeroen van Koningsbrugge (Dexter), Lotte Verbeek (Esther, Stella, secretaresse, dokter, meisje), Guus Dam (baas, dokter, vader), Nettie Blanken (winkeldame, verpleegster, moeder), Ali Ben Horsting (Henry, revalidatietherapeut), Nasrdin Dchar (politieman 1, 2 & 3)

Ontstaan

Inspiratiebron voor Links was Oliver Sacks' ?De Man Die Zijn Vrouw Voor Een Hoed Hield?. In dit boek schrijft Sacks over zijn patiënten die op een bijzondere manier ?uitval? hebben in een gebied van hun hersenen. Daarbij missen ze vaak het vermogen om hun eigen problemen te zien en te onderkennen.

Opgenomen op o.a. de TU Delft.

De hoofdrol wordt vertolkt door Jeroen van Koningsbrugge, die hiermee zijn debuut maakt als hoofdrolspeler in een lange speelfilm. De tweede hoofdrol wordt gespeeld door Lotte Verbeek, die in LINKS vijf dubbelrollen voor haar rekening neemt; ze speelt alle vrouwen waaruit Dexter uiteindelijk zijn ware liefde moet ontdekken.

De film bevat weinig dialogen.

André van der Hout, Ido Abram, Jean Heijl, Jamel Aattache en Huib Roelvink, koos unaniem voor de film. Lang Rotterdams is een initiatief van het Rotterdams Fonds voor de Film en audiovisuele media dat ervoor moet zorgen dat jonge filmmakers ervaring en kennis opdoen met hun eerste lange speelfilm. Met Lang Rotterdams kunnen producenten hun eerste lange speelfilm maken met een budget van 200.000 euro.

LINKS ging in Nederland in première op het Internationale Film Festival Rotterdam 2008 en was ook te zien op 28-09-2008 om 22:00 uur in City op het Nederlands Film Festival.

Pers

Leo Bankersen in 'de Filmkrant' van januari 2009: (...) Eigenlijk is het een kleine teleurstelling dat zo halverwege dit surrealistisch avontuur toch een logische verklaring voor dexters ongemakkelijke verhouding met de wereld wordt aangedragen. (...) In de details, zowel qua vormgeving als gevoel, is LINKS heel knap en trefzeker. Wat minder bevredigend zijn de capriolen waarmee Dexter de eindstreep moet halen (...) maar de slotscène zelf is weer een juweeltje, gecomponeerd rond een aardbei en een traan. (...) kleine, maar opvallende film waarop je gemakkelijk verliefd kan worden (...)"

Bart van der Put in 'Het Parool' van woensdag 21 januari 2009: "(...) De Rotterdamse locaties worden slim benut om met minimale middelen veel te zeggen, terwijl de muziek van de Easy Aloha's een prettig lichtvoetig tegenwicht biedt. De innemende hoofdrol van Jeroen van Koningsbrugge voorkomt bovendien dat LINKS in het conceptuele karakter blijft hangen. Het is daarom jammer dat Tan met haar scenario een medisch traject neemt en daar niet meer van afwijkt. Iets vergelijkbaars gebeurde in het bizarre John Travoltavehikel Phenomenom dat intrigerend begon, maar na medisch ingrijpen in een larmoyante tranentrekker ontaardde. Zo diep zinkt Tan gelukkig niet, maar haar keuze voor een verklarende diagnose doet afbreuk aan het eigenzinnige karakter, dat LINKS onderscheidt van conventionele poldercinema."

Bor Beekman op Cinema.nl van 22 januari 2009: "(...) Halverwege de film, wanneer Dexter eenmaal opgenomen is in een ziekenhuis, en daar op antwoorden stuit, verliest Links - onvermijdelijk - iets aan kracht. Dan valt op dat de stijlvaste, bijna steriele vorm waarin Tan haar neurologische sprookje giet, ook nadelen kent: de karakters in Links zijn wat te statisch om echt te kunnen ontroeren. Maar haar film zit vol mooie vondsten. Zoals Dexters echte vriendin, die aan de rand van zijn ziekbed zegt: 'sorry, dat ik er niet voor je was'. En Dexter die ongemakkelijk kijkt. Ze was er juist continu."

Marco Weijers in 'de Telegraaf' van donderdag 22 januari 2009: "(...) Zijn beklemming en verwarring zijn begrijpelijk en dringen zich ook steeds meer op aan de kijker. Jammer dat Tan dat gevoel niet tot het einde toe kan vasthouden. (...) Toch heeft Dexter dan al zo veel sympathie gewekt, dat we zijn ervaringen met plezier tot het einde willen delen."

Prijzen

Links won de eerste editie van Lang Rotterdams. De selectiecommissie, met daaronder Doreen Boonekamp,

LINKS wint in oktober 2008 de Zilveren Melies voor de beste fantastische film op het LUND Fantastic Film Festival in Zweden.

Casting

Kemna Casting (Marina Wijn, Marc van Bree, Judith Hulsbosch)

Filmuziek

Easy Aloha's (Bas Albers en Gerard Janssen)

Camera

Harm Griekspoor

Montage

Albert Markus

ProdDesign

Elsje de Bruijn

Grime

Suzanne Pelgrim

Geluid

Diego van Uden

Distributeur

Amstelfilm

Bioszalen

4 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Meer informatie, trailer, downloads en fragmenten: www.linksdefilm.nl.