Multiculti story, De (2009)
Regie
Joost Ranzijn
Scenario
Jane Waltman
Release
15 januari 2009
Producent
Joost Ranzijn, Juri Keuter
Studio
Zig Zag Film
Duur
80 minuten
Filminformatie
Verhaal
Utrecht-Overvecht. Jenny White, die als taakstraf standbeelden moet reinigen omdat ze met een mes heeft geknoeid, wil de haat achter zich laten. Zeker als ze als ze een blok valt voor Mohammed Multi, die ook op slag stapel wordt op haar. Maar hun pogingen de spiraal van geweld te doorbreken worden gesmoord in een reeks noodlottige misverstanden.
Cast
Marrielle Woltring (Jenny), Babette Holtman (Rifka; een van de Whites), Dionne Verwey (Deborah; een van de Multies), Maarten Wansink (Jack, de standbeeldenwasser), Samba Schutte (Mohammed), Rodney Meye (Habib), Fatma Genc (Fatima; een van de Multies), Saskia Kok (Action; een van de Whites), Vera Holland (Cato; een van de Whites), Jonna Voorendt (Kris; een van de Whites), Dagmar Geerlings (Baby Roos; een van de Whites), Astrid Stekelenburg (Gladiool; een van de Whites), Janneke van Grinsven (Sexy Suzan; een van de Whites), Anne van Veen (Parfum; een van de Whites), Kaoutar Louza (Koeskoes; een van de Multies), Meral Yalcinkaya (Fire; een van de Multies), Pia Latoya Vrede, Ebru Göktas (Mami; een van de Multies), Farah Al Tamimi (Baby Tanger; een van de Multies), Ouarda Bouzbib (Samira; een van de Multies), Felicity van Stroe, Henry Nap (agent Jansen), Alex van Bergen (agent Vrijmoedt)
Ontstaan
Scenario: Jane Waltman, naar West Side Story, gebaseerd op Shakespeare's Romeo & Julia, dat weer teruggrijpt op een ouder Italiaans verhaal.
Tot stand gekomen met een bijdrage van de Stichting Thuiskopie.
Opgenomen in Utrecht en Overvecht.
Babette Holtman deed eerder mee aan ?Op zoek naar Evita?. Actrice Marielle Woltring speelt ook in de band Lavalu.
Samba Schutte is half-Nederlands en half-Mauritanisch. Hij studeerde in 2006 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In 2006 won hij het Leids Cabaret Festival.
Première op 29-09-2008 om 19.30 uur in City op het Nederlands Film Festival 2008. Op donderdag 15 januari 2009 ging de film in première in Het Ketelhuis in Amsterdam en het Louis Hartlooper Complex in Utrecht, daarna ging de film het land door.
Pers
Metro d.d. donderdag 15 januari 2009: ?Ga naar de bioscoop want: Geloofwaardig verhaal dat het aanzien zeker waard is. Blijf lekker thuis want: Je vindt een goed verhaal gecombineerd met liedjes niks.?
A.d.J. in ?de Telegraaf? van donderdag 15 januari 2009: ?(?) Reuzesympathiek allemaal, dat jonge talent, maar moet dit echt in de bioscoop? De film is te onvolwassen voor pubers, dus voor wie hij dan wel is bedoeld is een raadsel. Leuk als eindejaarsmusical in de onderbouw van de middelbare school: daar hoort dit project thuis.?
Eveliene Sanders op www.movie2movie.nl: ?Regisseur Joost Ranzijn wilde met ?The Multi Culti Story' een beeld schetsen van de haat en nijd die er heerst tussen multiculturele jongeren in wijken zoals Utrecht Overvecht. Dat de film uiteindelijk een slap aftreksel is geworden van verhalen als ?Romeo and Juliet' en ?West Side Story' kan niet zijn bedoeling geweest zijn. (?) Het verhaal is zo slecht neergezet dat het bijna pijn doet om ernaar te kijken. Er is totaal geen chemie tussen Jenny en Mohammed, die zo plotseling verliefd lijken te zijn geworden dat je dat als kijker echt niet kunt volgen. (?) De kijker krijgt op geen enkele manier enige vorm van sympathie voor één van de hoofdrolspelers en wordt op geen enkele manier betrokken bij het verhaal. Waarom van deze film een musical is gemaakt, is een groot raadsel. De spelers spelen, ondanks het slechte verhaal, niet slecht. Maar zingen kunnen ze geen van allen. En het is toch jammer dat je steeds weer geconfronteerd wordt met de slechte zangers en zangeressen, die de toch al kwalitatief niet zo sterke nummers, ten gehore brengen. Het is jammer dat Ranzijn van deze film niet meer heeft weten te maken. Laat de muziek en het slechte gezang achterwege, trek wat meer tijd uit om de karakters beter neer te zetten en de liefde te laten opbloeien en maak het allemaal net iets minder extreem, dan had de film zeker een succes kunnen worden. Films over multiculturaliteit, racisme met een vleugje romantiek à la Romeo and Juliet, zijn altijd welkom, maar laat het dan niet meer dan een vleugje zijn!?
Bor Beekman op Cinema.nl: ?(?) Regisseur Joost Ranzijn werkt in De multi culti story met jongeren die hij van de straat plukte; budget was amper beschikbaar. Dat hoeft geen bezwaar te zijn. Theo van Gogh boekte met beperkte middelen en onervaren acteurs soms opmerkelijke resultaten, met diezelfde multicultuur als onderwerp. In De multi culti story gaat charme echter ten onder in amateurisme. Verhaal en karakters zijn niet doordacht, de oplees-dialoogjes missen elke overtuiging. Als jongerenproject is De multi culti story ongetwijfeld geslaagd; leuk om aan mee te doen, leuk ook voor ouders en klasgenoten om naar te kijken. Maar van een bioscoopfilm mag men meer verwachten.?
Filmuziek
Bart van de Lisdonk
Liedjes
'Alles is mooier in Nederland' ('I like to be in America') en 'Mohammed' ('Maria')
Camera
Coen Stroeve, Mirco Maassen
Montage
Sjoerd Donker
ProdDesign
Romke Faber
Grime
Rianne Barnard
Geluid
Sander Schreuders
Distributeur
Twin Film
Bioszalen
2 bij première
Kleur
Kleur
Meer info
Site: www.multicultistory.nl.
Productiejaar
2007
Locaties
Utrecht