Grijpstra en De Gier (1979)

Regie

Wim Verstappen

Scenario

Wim Verstappen

Release

20 september 1979

Producent

Rob Houwer

Duur

86 minuten
Filminformatie

Verhaal

Piet Verboom wordt dood (opgehangen) aangetroffen door de rechercheurs Grijpstra en De Gier. Is het moord of zelfmoord? Het onderzoek bestrijkt de wereld van de drugshandelaars, maar ook een vreemde 'Oosterse' sekte heeft de belangstelling van de politie. Verbooms weduwe verschijnt op het toneel, maar haar hulp is minimaal. Uiteindelijk besluiten de rechercheurs om het lijk van Verboom op te graven en te onderwerpen aan een nieuw onderzoek. Naar aanleiding van dit onderzoek wordt Habberdoedas van Meteren, een huisgenoot van Verboom, ondervraagd. Van Meteren ontsnapt op zijn motor. Na een achtervolging weten Grijpstra en De Gier de verdachte op diens boot op het IJsselmeer te arresteren.

Cast

Rijk de Gooyer (adjudant H.F. Grijpstra), Rutger Hauer (brigadier Rinus de Gier), Willeke van Ammelrooy (Constanze), Donald Jones (Habberdoedas van Meteren), Frederik de Groot (agent Cordozo), Marina de Graaf (Helen), Hillly Ruardy (Treesje), Jan Retèl (commissaris), Tom van Beek (hoofdinspecteur), Hans Croiset (De Kater), Jaap Stobbe (Beuzekom), Olaf Wijnants ('Ringetje'), Marjan Berk (mevrouw Grijpstra), Frans Mulder (Bart), Sacco van der Made (Constanzes vader), Connie Renoir (Constanzes moeder), Joekie Broedelet (Miesje Verboom), Paula Cambach (Sientje), Johnny Kraaykamp jr. (jongen met mes), Lex Schoorel, Ellen Röhrman, Hans Klatser, Herman Haijemaije, Edith Rignalda, Monica Strotman, Eveline Caudri, Gé Frankhuizen, Peter Bolhuis, Fer Conrad, Hans Cornelissen, Manfred de Graaf, Johan Hobo, Evert Holtzer, Ingeborg Uyt den Bogaard, Elisabeth Versluys, Remi (Olivier, de kat)

Ontstaan

Scenario: Wim Verstappen, naar 'Het lijk in de Haarlemmerhouttuinen' van Janwillem van de Wetering uit 1975.

Producent Rob Houwers eerste samenwerking met Wim Verstappen. Wim Verstappen vond het zelf geen goede film.

In 1983 was de film (uitgezonden op dinsdag 23 maart 1983 bij de TROS) de meest bekeken film van het jaar met een kijkdichtheid van 58% (ruim 6 miljoen kijkers). Waardering: 6.7. 657.678 bezoekers.

Facts

Bevat een scène waarin een opgewekt homo-paar zich opgeilt door elkaars winden in brand te steken. Deze scène zou aanvankelijk al in SOLDAAT VAN ORANJE terechtkomen.

Pers

Film werd negatief besproken in 'Variety', alleen Willeke van Ammelrooy's bijrol werd beschreven als 'een intrigerende présence die we graag vaker zouden zien'.

FID 1979: "GRIJPSTRA & DE GIER is een nietszeggende film met krachteloze personages geworden. De commerciële ingrediënten (actie, humor en sex) komen nauwelijks uit de verf (waar is Verhoeven?) (...) De regisseur is er niet in geslaagd om Rutger Hauer en Donald Jones ook maar enigszins te voorzien van menselijke eigenschappen en karaktertrekken. Wanneer De Gooyer uit beeld verdwijnt, blijft er slechts een chaotisch en zinloos verhaal over. Technisch is de film van redelijke kwaliteit (...) Laat Wim Verstappen maar snel terugkeren naar zijn vertrouwde thema's en 'stijl. En laat Houwer de verdere avonturen van Grijpstra & de Gier maar zelf regisseren."

Filmuziek

Rogier van Otterloo

Liedjes

Where is the love? / Sergio Mendes & Brasil '88

Camera

Marc Felperlaan

Montage

Jutta Brandstaedter

Kleur

Kleur