Vox populi (2008)

Alternatieve titel: Vox populi : Over gepeupel en zakkenvullers

Regie

Eddy Terstall

Scenario

Eddy Terstall

Release

23 oktober 2008

Producent

Lianne Alink, Sandra Basso, Imko Nieuwenhuijs

Duur

100 minuten
Filminformatie

Verhaal

Jos is een ervaren politicus van een extreem politiek correcte partij die er slecht voor staat. Als zijn dochter Zoë een relatie krijgt met Sjef, een jonge marechaussee, komt Jos in aanraking met de volkse logica van zijn nieuwe schoonfamilie.Sjef's vader Nico, Jordanees, is autohandelaar en haat politici. Hij heeft een groot hart, maar ook zijn eigen gevoel voor rechtvaardigheid en logica. Als hij al stemt, is het op een van de mopperpartijen.Jos begint de standpunten van de schoonfamilie te gebruiken in zijn politieke optreden, wat hem snel doet stijgen in de peilingen. Het ego van deze ijdele, maar ook charmante man in midlife crisis, al gestreeld door zijn relatie met de jonge stagiaire Nina, begint steeds grotere vormen aan te nemen. Ook weet Jos niet waar volks ophoudt en rechts begint. Zal hij de balans in zijn politieke en privéleven op tijd weten te hervinden?

Cast

Tom Jansen (Jos Fransen), Johnny de Mol (Sjef, Zoë's vriend), Esmarel Gasman (Nina), Tara Elders (Zoë, Jos' dochter), Bata Miodrag Milojevic (Savo), Femke Lakerveld (Mira), Ton Kas (Nico, Sjefs vader), Marion van Thijn (Geesje), Beppie Melissen (Gees), Hilde Van Mieghem (Peggy), Hakim Traidia (Cassie, collega van Sjef), Daniël Afful (Officier Afrikaans vliegveld), Yoeri Albrecht (Yoeri Albrecht), Dragan Bakema (Milan), Marlies Bark (Actrice in pak), Dieuwertje Blok (Dieuwertje Blok), Anne Cavadino (Weervrouw), Charlie Dagelet (Ineke), Freek de Jonge (Freek de Jonge), Siobhan de Jong (Fractiegenote 3), Giorgi Devdariani (Russische piloot), Frans de Wit (Pedofiel), Eva Duijvestein (Aimee), Diederik Ebbinge (Fractiegenoot 2), Farhane El Hamchaoui (Ali), Fadi El Lawand (Lijfwacht 3), Sherlo Esajas (Gewapende soldaat), Turan Furat (Bodyguard), Cees Grimbergen (Cees Grimbergen), Maurice de Hond (Maurice de Hond), Jaspar Jansen (Jos 35 jaar), Edwin Jonker (Hipoliet), Jacob Kurc (Lijfwacht 1), Fahd Larzaoui (Said), Natasja Loturco (Tineke), Fouad Mourigh (Omar), Marcel Musters (minister-president Bram Leeflang), Ada Nwosu (Jonge Afrikaanse vrouw), Tes Op den Dries (Brenda), Boadi Owusu (Grote Afrikaan), Neda Pallas (Baliemedewerkster), Max Pam (AIVD directeur), Jeroen Pauw (Jeroen Pauw), Prem Radhakishun (Prem Radhakishun), Felix Rottenberg (Felix Rottenberg), Eugénie Schellen (Kamervoorzitster), Ron Schuitema (Lijfwacht huis Zoë), Ergun Simsek (Fractiegenoot 4), Frederique Spigt (Sidekick De Wereld Draait Door), Sophie van der Stap (Fractiegenote 1), Jan van Frankenhuijsen (Congresganger), Matthijs van Nieuwkerk (Matthijs van Nieuwkerk, presentator De Wereld Draait Door), Marie Vinck (Peggy 25 jaar), Iwan Vogelaar (Man Mira), Mei Li Vos (Linda), Paul Witteman (Paul Witteman), Dirk Zeelenberg (Arno Smeets)

Ontstaan

Vox populi is Latijn voor stem van het volk.

Opgenomen in Nederland, Kroatië en Spanje.

Sluitstuk van een drieluik over de Nederlandse mentaliteit. SIMON ging over onze omgang met dood en euthanasie, SEXTET over seks en VOX POPULI over de Haagse politiek.

Oorspronkelijk was het plan om de film al in 2006 op te nemen voor de verkiezingen van mei 2007. Maar door de val van het kabinet Balkenende II werden de verkiezingen vervroegd naar november 2006. De opnames begonnen uiteindelijk in augustus 2007.

Première op 26-09-2008 om 20.30 uur in Stadsschouwburg van Utrecht.

Facts

PvdA-politica Mei Li Vos speelt een rol in Vox Populi. Ook Freek de Jonge, Matthijs van Nieuwkerk, Maurice de Hond, Jeroen Pauw en Paul Witteman zijn te zien.

Pers

Peter de Bruijn in 'NRC Handelsblad' van 22 oktober 2008: "(...) Terstall kan een goede oneliner schrijven en plaatsen. Maar Vox Populi is ook een pamfletfilm, met monomane trekjes. Gewone mensen zijn heus niet allemaal gek, laat Terstall steeds opnieuw zien. Vox Populi komt neer op een pleidooi voor verlicht populisme: luid en duidelijk zeggen dat de islam een achterlijke cultuur is, maar er wel bij vertellen dat dat komt door eeuwen van uitbuiting en economische ongelijkheid. Wel van het suikerfeest een officiële vrije dag willen maken, maar ook Marokkaanse jongens afschilderen als agressieve gekken. Terstall zorgt ervoor dat zijn volkse types altijd net binnen de grenzen van het acceptabele blijven. Zo maakt hij het wel heel gemakkelijk om gehoor te geven aan de stem des volks."

André Nientied op Revu.nl in oktober 2008: "(...) Wie vreesde dat Terstall - tevens kritisch PvdA-lid ? van zijn politieke stokpaardjes een droge zeepkistfilm van zou maken kan gerust zijn: Vox Populi zet aan het denken, maar is in de eerste plaats erg grappig."

Merike Woning in 'Metro' van 23 oktober 2008: "(...) verrekt amusante film (...) Geestige monologen worden afgewisseld door spitsvondige dialogen. Het script is alleen wel wat dunnetjes. (...) het bonte gezelschap en de kakafonie aan opnies zijn als een goedgeoliede kermis op elkaar ingespeeld."

M.K. in 'Sp!ts' van 23 oktober 2008: "(...) Wie vreesde dat Terstall, actief PvdA lid, de film zou gebruiken om zijn standpunten te verkondigen, kan dus gerust zijn: de film is kritisch jegens alle partijen, en grappig bovendien. Terugkerend hoogtepunt wat dat laatste betreft, is het optreden van Esmarel Gasman als dodelijk naïeve, immer opgewekte fractieassistente van RoodGroen. (...) een film die overtuigt. Zelfs het zwakke einde doet daar geen afbreuk aan. Na het al te melige SEXTET is Terstall helemaal terug."

Mark Moorman in Het Parool van 22 oktober 2008: "(...) De film is een harde - en vrij geestige - afrekening met het politieke milieu en de politici die, of ze nu van links, rechts of recht door het midden komen, worden neergezet als een gilde van opportunistische baantjesjagers, die geen bezwaar zien in een gapende kloof tussen politieke en persoonlijke integriteit. Met genoegen schilt Terstall een hele mand met appelen met het politieke establishment, de media en het goedgelovige stemvee in de, na Simon, beste film uit zijn carrière. (...) Op een handige manier verweeft Terstall zijn fictieve politieke wereld met de bestaande mediawereld, waarin we Matthijs van Nieuwkerk, Jeroen Pauw, Paul Witteman, Freek de Jonge, Maurice de Hond en vele anderen moeiteloos de rol van 'zichzelf' zien vervullen en het politieke spel in Vox populi een realistisch decor krijgt. Zoals altijd bij Terstall bevat de film nogal wat rafelranden. Soms lijkt het alsof Eddy Terstall door de mond van al zijn personages spreekt - alsof iedereen geboren is als een Jordaanse lefgozer en alsof alle wisecracks oorspronkelijk stonden genoteerd op de achterzijde van een bierviltje - aan het eind van een dolle avond, dat wel. Zou Terstall niet behouden kunnen blijven voor de nationale cinema? Na het zien van Vox populi kun je niet geloven dat er nog iets van zijn vertrouwen in de traditionele politiek over is. Laat hij er eerst nog maar een trilogie achteraan plakken. Dan praten we verder."

Bor Beekman op Cinema.nl op 23 oktober 2008: "(...) Terstall bevestigt slechts het, toch al bestaande, beeld van de politicus als uitvretende windvaan, en weet (of wil) daar weinig aan toe te voegen. Die eendimensionale kijk wreekt zich gaandeweg: sleutelfiguur Jos Fransen (overtuigend geacteerd door Jansen) is te mager gekarakteriseerd om de film ten volle te kunnen dragen. Vox populi voldoet als vermakelijke politieke klucht. Maar Terstall kietelt, hij haalt niet uit."

Kay van de Linde, spindoctor van Rita Verdonk, over de film in 'Het Parool' van woensdag 22 oktober 2008: "(...) Ik loop toch al een tijdje mee, maar ken geen politicus die in de verste verte op Fransen lijkt. Ik zie totaal geen motivatie voor zijn verandering. Dat hij in contact komt met 'de gewone man' is onvoldoende voor zijn ommezwaai. Goede satire heeft een dubbele bodem en die mis ik. Onder de oppervlakte had een laag moeten zitten, maar ik zie alleen maar platitudes over drank, cocaïne en jonge vrouwen. (...) Het populisme is zo'n interessant fenomeen, daar kun je een betere film over maken. (...) Terstall had de Haagse spindoctor-cultuur moeten uitvergroten. (...) BULWORTH (...) nog een geslaagde politieke satire: WAG THE DOG (...) VOX POPULI: die vergroot uit wat niet bestaat."

Prijzen

Gouden Kalf 2008 voor BESTE MANNELIJKE BIJROL voor Ton Kas.

Casting

Janusz Gosschalk, Job Gosschalk, Saida van der Reijd, Marina Wijn

Filmuziek

Spinvis (Erik de Jong)

Camera

Gábor Deák

Montage

Michiel Reichwein

ProdDesign

Aviva de Groot, Barbara Westra

Kostuums

Gaby Hanrath, Odette Roosterman

Grime

Gerda Koekoek

Geluid

Antoin Cox

Special effects

Harrie Wiessenhaan

Distributeur

A-Film Distribution

Bioszalen

17 bioscoopzalen bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: http://www.voxpopuli.nl.