Ver van familie (2008)

Regie

Marion Bloem

Scenario

Marion Bloem

Release

23 oktober 2008

Producent

Marion Bloem

Duur

149 minuten
Filminformatie

Verhaal

Nederland, 1986. De Indische oma Em, dochter van een Duitse man en een Javaanse moeder, ligt op sterven. Oma Em wil echter niet vertrekken voor ze haar kleindochter Barbie, uit Amerika heeft kunnen spreken over onopgeloste familiegeheimen. In 1945, na de Japanse bezetting, verklaarden vrijheidsstrijders Indonesië onafhankelijk. In de jaren erna emigreerden velen van de voormalige Nederlandse kolonie naar Nederland. De meesten waren er nog nooit geweest. Wie er niet kon aarden, vertrok naar onder meer Amerika. Net als Buddy, zoon van oma Em en vader van Barbie. Terwijl Barbie, steevast met sigaret in de mond en gitaar op haar rug, naar Nederland komt om haar oma te zien, willen andere familieleden niet dat die ontmoeting plaatsvindt. Ieder lid van de familie heeft zijn eigen geheimen. Tijdens Barbie's ingewikkelde zoektocht naar oma Em, klinken Barbie's gitaarliedjes.

Cast

Anneke Grönloh (oma Em), Terence Schreurs (Barbie König), Riem de Wolff (Lex, man van Joyce), Gepke Witteveen (Joyce, dochter van Em), Martin Schwab, Luc Prawoto (Boy, zoon van Denise), Jona Hees, Gable Roelofsen, Katja Schuurman (Denise), Camilla Siegertsz (Astrid, kleindochter van Em), Bart de Vries (Flip, man van Astrid), Lindsay Pronk (Maudi, moeder van Barbie), Elle van Rijn (Elfrie), Nada van Nie (Debbie, kleindochter van Em), Leona Philippo, Carlo Scheldwacht (William Lemaire, vader van Peter), Ricci Scheldwacht (Arthur, kleinzoon van Em), Griselda Molemans (Fanny, vriendin van de moeder van Barbie), Maurice Rugebregt (Buddy in flashbacks), Joep van der Geest (Jacques, liefde van Raymond), Jaro Wolff (Raymond, kleinzoon van Em), Janina Pakasi (Aisha, dochter van Astrid en Flip), Ilse Bloem (Daisy, dochter van Em), Mary-Lou Kerver-Berends (dochter van Em), Yola Geldtmeijer (Louise, dochter van Em), Grace Bernardus (Paula, dochter van Em), Charles Renoult (Bert), Rene Cornelissen, Joey Geldtmeijer (Kevin, zoon van Arthur en Elfrie, achterkleinkind van Em), Debbie van Cappellen (vriendin van Kevin), Freek Lodeweges (Werner, kleinzoon van Em), Patrick Neumann (Roy, zoon van Louise), Rickey Hamwijk (zoon van Louise, kleinzoon van Em), Jaime, Geldtmeijer, Patrick Drabe (Erik), Demi Drabe (dochter van Meg, achterkleinkind Em), Robin Drabe (achterkleinkind Em), Donnee Prawoto (Natasha, nichtje van Boy), Feline Neyendorff (Amy, dochter van Debbie), David Neyendorff (Josh), Priscilla Siswoko (Floor, dochter van Meg, kleindochter van Em), Mandy Geldtmeijer (Naomi, dochter van Daisy, kleindochter Em), Cynthia Giezenberg (Esther, dochter van Louise, kleindochter Em), Clara de Ceunink van Capelle, Judith Hees (curator), Reggie Baay (museumdirecteur), Jaap Pop (burgemeester), Harry van Rijthoven, Michel Sorbach, Klaas Drupsteen, Alex Mehlbaum (Raymond in flashbacks, kleinzoon Em), Merel Rugebregt (dochter van Buddy), Nolan van Ieperen (kleinkind van Louise), Michael Loupatty (Ruud), Maniche Loupatty, Jersey Loupatty (kleinkind Louise), Helena Wolffers

Ontstaan

Scenario: Marion Bloem, gebaseerd op haar gelijknamige roman uit 1999.

Ver van Familie is een productie van Rocketta Film en werd gemaakt met de financiële steun van Stichting Het Gebaar; verantwoordelijk voor de verdeling van door het kabinet beschikbaar gestelde middelen ter compensatie van tekortkomingen in het naoorlogs Indisch rechtsherstel. Toen de acteurs eenmaal gekozen waren, werd duidelijk dat daardoor weer nieuwe keuzes gemaakt moesten worden ten aanzien van het script. Zo komt het dat er niet één of twee versies van een script waren, maar tientallen.

Marion Bloem wilde in elke scčne familie hebben als achtergrond voor de gebeurtenissen. Van wie al die neefjes en nichtjes zijn, blijft onduidelijk want dat is onbelangrijk.

De opnames voor VER VAN FAMILIE vonden plaats in de zomer van 2007 in Nederland (Amsterdam, Radio Kootwijk) en Amerika. De eerste draaidag was 12 juni 2007. De laatste Nederlandse draaidag was 6 augustus 2008, daarna werd nog gefilmd in New York.

Met vele flashbacks naar de jaren zeventig en tachtig. Nederlands en Engels gesproken.

Marion Bloem maakte eerder de documentaire Het land van mijn ouders (1983). Als schrijfster werd Marion Bloem bekend met haar roman Geen gewoon Indisch meisje (1983), een bestseller waarvan meer dan 100.000 exemplaren verkocht zijn.

Op de 50ste Pasar Malam Besar in mei 2008 werd een trailer van de film getoond.

De film ging in aanwezigheid van cast & crew op zondagmiddag 14 september 2008 om 14.00 uur in premičre tijdens de 10e editie van het International Film Festival Film by the Sea in Vlissingen.

Vanaf 23 oktober 2008 was de film te zien in de volgende plaatsen: Amsterdam (Ketelhuis), Den Haag (Filmhuis), Breda (Chassé), Eindhoven (Plaza Futura), Rotterdam (Lantaren/Venster tbc), Utrecht (Louis Hartlooper Complex), Nijmegen (Lux).

Pers

M.K. in 'Sp!ts' van 23 oktober 2008: "(...) overvol wat thema's betreft, maar maakt gek genoeg toch een vlakke indruk. Traag als stroop vloeit de ene gebeurtenis over in de andere, waarbij de camera er bijvoorbeeld rustig een minuut over doet om een huiskamer, waar de telefoon rinkelt, in beeld te brengen. Daar komt bij dat hoofdpersoon Barbie een nogal irritant kind is, dat ostensief gebukt gaat onder allerlei jeugdtrauma's. (...) de scčnes waarijn zij bijeen zijn om te eten en voor oma te zorgen, zijn de beste van de film. Grönloh is als oud omaatje daarbij behoorlijk overtuigend. Wie voldoende zitvlees heeft en in een inkijkje wil in het leven van zo'n grote, warme Indische familie, zal zich aan VER VAN FAMILIE geen buil vallen. Moet je wel dat vervelende Indische meisje op de koop toe nemen."

Jan Pieter Ekker in de Volkskrant van 23 oktober 2008: "(...) gesitueerd in 1986 (...) alle acteurs en BN-ers met een drupje Indisch bloed lijken een rol te hebben gekregen, van Nada van Nie en Martin Schwab tot Ricci Scheldwacht en Katja Römer-Schuurman. Bloem regisseerde niet alleen, ze schreef het scenario op basis van haar gelijknamige roman uit 1999, produceerde, deed de casting en schreef bijna alle liedteksten. voor bijna alle liedjes. Het resultaat van de one woman show in een onevenwichtige, veel te lange, maar charmante en bovenal volstrekt eigenzinnige familiekroniek."

Fritz de Jong in 'Het Parool' van 22 oktober 2008: "(...) Aan de fantasie van de kijker wordt niets overgelaten. Elk dilemma wordt uitgesproken en iedere (al dan niet pijnlijke) herinnering wordt getoond in obligate flashbacks. De uitvoering is allesbehalve vlekkeloos: ongeloofwaardige accenten, zeer wisselvallige acteerprestaties en een lang niet altijd overtuigende reconstructie van het midden van de jaren tachtig. Maar goed bedoeld is het wel."

Filmuziek

Fons Merkies, Alex Britti, Mirjam Verheem

Camera

Danny Elsen

ProdDesign

Dewi van den Heuvel

Geluid

Simone Galavazi

Bioszalen

7 bioscoopzalen bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: http://www.vervanfamilie.nl.

Locaties

Nederland, Amerika