Bride flight (2008)

Alternatieve titel: Bruidsvlucht

Regie

Ben Sombogaart

Scenario

Marieke van der Pol

Release

16 oktober 2008

Producent

Anton Smit, Hanneke Niens

Duur

130 minuten
Filminformatie

Verhaal

Om te ontsnappen aan persoonlijke drama?s en het verstikkende klimaat van het naoorlogse Nederland emigreren Marjorie, Ada en Esther in 1953 naar Nieuw-Zeeland. Hun verloofdes ? Hans, Derk en Leon ? zijn al vooruit gereisd om werk en een onderkomen te vinden in het nieuwe land. De familie van de joodse Esther is vermoord in de concentratiekampen. Ver weg van alle pijnlijke herinneringen hoopt ze aan de slag te kunnen als modeontwerpster. Ada is na een ontmoeting met Derk, een Zeeuwse jongen die zijn familie is verloren bij de Watersnoodramp, zwanger geraakt en moet met hem trouwen. Zij ontvluchten het Brabantse dorpje, waar iedereen elkaar kent. Marjorie denkt dat haar dromen van een gezin, kinderen en een mooi huis eerder uit zullen komen in Nieuw-Zeeland dan in Nederland waar werkeloosheid en woningnood heerst. Tijdens de opwindende vlucht van Londen naar Nieuw-Zeeland, een luchtrace van 19.000 kilometer tegen een Engels en een Nieuw-Zeelands vliegtuig, ontmoeten de jonge vrouwen de aantrekkelijke avonturier Frank. Hij wil als wijnboer fortuin maken in het nieuwe land. Frank en Ada voelen zich direct tot elkaar aangetrokken. Esther herkent in Frank, wiens familie omkwam in een Jappenkamp, een lotgenoot. Het Nederlandse vliegtuig wint de luchtrace en bereikt Christchurch in een recordtijd. De vrouwen beginnen vol hoop en verwachtingen aan hun nieuwe leven. Nieuw-Zeeland brengt hen een wervelwind aan emoties vol romantische verwikkelingen, maar ook liefdesdrama?s en tegenslagen. Ada voelt zich emotioneel en seksueel gevangen in haar huwelijk met de zeer religieuze Derk en verlangt naar meer. Esther besluit toch niet te trouwen met Leon, die een traditioneel joods gezin wil, en probeert alleen carrière te maken als modeontwerpster. Voor Marjorie en Hans lijkt de droom van een groot gezin voorbij als ze een miskraam krijgt en misschien geen kinderen kan krijgen. De drie vrouwen vechten voor hun geluk en moeten daarbij schrijnende beslissingen nemen. De ontmoeting met Frank blijkt bovendien van blijvende invloed op hun verdere leven.

Cast

Karina Smulders (Ada, jong), Pleuni Touw (Ada, oud), Elise Schaap (Marjorie, jong), Petra Laseur (Marjorie, oud), Anna Drijver (Esther, jong), Willeke van Ammelrooy (Esther, oud), Waldemar Torenstra (Frank de Rooy, jong), Rutger Hauer (Frank, oud), Marc Klein Essink, Rawiri Paratene, Mischa Hulshof, Mattijn Hartemink, Walter Bart, Roeland Fernhout (steward), Jaap Spijkers (reporter in Londen)

Ontstaan

Productiebudget: 6,7 miljoen euro. De financiers zijn Chios Media BV (500.000 euro), Telescoop (1,9 miljoen euro), Suppletieregeling Filminvesteringen Nederland (2,3 miljoen euro), CoBO Fonds en Filmfonds Luxemburg (250.000 euro plus een belastingvoordeel van 530.000 euro), NCRV (voor de televisieserie 386.000 euro), Idtv Film (140.000 euro).

Besteed geld: in Nederland 3,5 miljoen euro, in Luxemburg 2 miljoen euro en in Nieuw-Zeeland 1,2 miljoen euro.

Los van het vertrouwde Luxemburgse filmfonds bleek ophalen van buitenlands geld mislukt. In Nieuw-Zeeland vond men het project ?te Nederlands?, het Ierse fonds was niet gecharmeerd van het scenario en bij Eurimages kwamen projecten langs met nog grotere namen. Door alle problemen met de financiering moesten de oorspronkelijk gecaste meisjes vervangen worden door jongere actrices, omdat ze inmiddels te oud waren geworden.

De casting ? met Marina Wijn van Kemna Casting ? was een ingewikkeld proces. Voor de drie meiden werden niet alleen goede actrices gezocht, maar ook vrouwen die niet op elkaar mochten lijken. Niet qua uiterlijk, maar ook niet qua uitstraling en mimiek. Maar ze moesten wel goed bij elkaar passen.

De vijftig opnamedagen van Bruidsvlucht vonden plaats tussen 10 september en eind december 2007 en in februari 2008 in de studio en op locaties in Luxemburg en Nieuw-Zeeland. Christchurch op het Zuidereiland vormde bij de opnames in Nieuw-Zeeland de uitvalsbasis voor de filmcrew. Hier landde de Liftmaster en begon het ?nieuwe leven? voor de hoofdrolspelers. Ook de Waimakariri River, die vanaf de Southern Alps stroomt, en stad Queenstown komen uitgebreid in beeld. Bovendien maakte de filmploeg opnames in enkele wijngaarden in de regio Centra Otago, het zuidelijkste en tevens hoogst gelegen wijngebied van Nieuw-Zeeland.

Rutger Hauer treedt voor het eerst in meer dan twintig jaar weer op in een Nederlandse film. Rutger Hauer - te zien in het eerste shot - is als geëmigreerde Hollandse wijnboer ongeveer vijf minuten te zien, maar met slechts een regel tekst. De speelfilm is gebaseerd op het ware verhaal van de laatste grote luchtrace van Londen naar Christchurch in oktober 1953. Aan boord van de Liftmaster, de DC6 van de KLM die de race won, zaten vele Nederlandse emigranten. Onder hen tientallen jonge vrouwen op weg naar hun verloofdes, die vooruit waren gereisd naar Nieuw-Zeeland. De internationale pers gaf de vlucht daarom de bijnaam Bride Flight. Piotr Kukla, geboren in het Poolse Bydgoszcz, studeerde aan de Filmacademie in Lodz. In Nederland stond hij achter de camera bij de speelfilms De tweeling, Ellis in Glamourland, Ja zuster, nee zuster, Magonia en Lijmen/Het been en korte films zoals Rafas Rules en Tonino. Voor televisie draaide Kukla onder meer Ik ben Willem, 25 Minuten, De Daltons, Hertenkamp en vele documentaires.

Ilse DeLange zingt de titelsong Miracle. De track van Ilse DeLange is in de film anders dan op haar album. In de film zit de demoversie, omdat Ilse nog naar de VS moest gaan voor de albumproductie ervan.

A-Film Distribution bracht de speelfilm najaar 2008 uit in de Nederlandse bioscopen; de NCRV zond Bruidsvlucht later als film en als driedelige serie uit op televisie.

BRIDE FLIGHT ging ook met 'audiodescriptie' in de bioscoop draaien. Mensen met een visuele beperking kregen via een koptelefoon te horen wat er op het witte doek gebeurt.De première van deze film met audiodescriptie was woensdag 15 oktober 2008, tijdens de Week van de Toegankelijkheid, in Cinemec in Ede. Deze bioscoop vertoont Bride Flight de hele week dagelijks. City/Movies in Utrecht ging de film later ook draaien. Het was de eerste keer dat een film met dit hulpmiddel tegelijkertijd met de reguliere versie in première ging.

Pers

Barend de Voogd in ?PreView? van oktober/november 2008: ?(?) Waar het drama en de karakters in de jonge jaren nog wel eens te dik aangezet zijn, scheppen decor, muziek en het prachtige camerawerk een nostalgische wereld die overtuigt. Op Franks begrafenis verzamelen zich in de oudere versies van de personages ee paar van de beste actrices die Nederland heeft: Pleuni Touw, Willeke van Ammelrooy en Petra Laseur delen herinneringen, verdriet en berusting. En al maakt dat BRIDE FLIGHT niet meteen tot de meest vernieuwende film, je laat je graag meevoeren op deze epische vlucht.?

Ivar Snoep in ?de Filmkrant? van oktober 2008: ?(?) de gebeurtenissen volgen elkaar nogal staccato op. Oké, een tv-serie met een budget van 6 miljoen is wellicht te mooi om waar te zijn in deze karige tijden, maar BRIDE FLIGHT was in die vorm hoogstwaarschijnlijk beter tot zijn recht gekomen. Anna Drijver is een ontdekking als de ambitieuze, joodse modeontwerpster Esther. Ze is zinnelijk, gevaarlijk en nog veel meer. Ze is misschien wel de nieuwe Willeke van Ammelrooy, de actrice die haar personage op latere leeftijd speelt. Van Ammelrooy doet het zelf ook fijn, maar wordt bijna naar de kroon gestoken door het ragfijne stille spel van Pleuni Touw. En dan is er nog straalblauw, zonovergoten Nieuw Zeeland. Hopelijk heeft het toeristenbureau ook een deel van het budget opgehoest, want als u na het zien van BRIDE FLIGHT nog steeds geen zin heeft om te gaan, dan is het gewoon niet het land voor u.?

Grieteke Meerman in 'Sp!ts' van donderdag 16 oktober 2008: "(...) Wie niets van groots en meeslepend drama, heeft aan BRIDE FLIGHT een verkeerde film. Liefhebbers daarentegen zullen het niet drooghouden. (...) Torenstra is niet te versmaden in zijn cowboyoutfit en zijn liefde voor de ontwapenende Smulders lijkt geen seconde gespeeld Vanaf het moment dat de twee elkaar voor het eerst aankijken, spat de chemie van het scherm. (...) Je weet onmiddellijk wie wie is [oud], dankzij een uitstekende casting (...) BRIDE FLIGHT duurt ruim twee uur, maar verveelt geen minuut. Zijn het niet de dialogen, de acteurs of de knap uitgewerkte verhaallijnen, dan is het wel het natuurschoon van Nieuw-Zeeland dat je met een brok in je keel op het puntje van je stoel zet."

Elaine Brand in On Stage van 16 oktober 2008: "(...) Bride Flight is overduidelijk van de makers van De Tweeling. Vooral de zwaar overdreven en dramatische muziek zijn herkenbaar. Neemt niet weg dat de film net als zijn voorganger een goed script heeft, onderhoudt en bij vlagen zelfs meeslepend is. Dit laatste is ook zeker te danken aan het voortreffelijke spel van de jonge actrices. Ze acteren zelfs zo sterk dat ze hun oude succesvolle collega' s haast van het doek spelen. Bijna, want Van Ammelrooy, maar vooral ook Touw, hebben de kneepjes van hun vak na al die jaren duidelijk weten te verfijnen. Bride Flight is een dramatisch epos waarvan we de verschillende verhaallijnen aan de hand van flashbacks beetje bij beetje zien ontrafelen. Dat de beslissingen die de vrouwen nemen ingrijpend zijn kunnen we van hun gezichten aflezen. Het is jammer dat de theatrale muziek dit onnodig onderstreept. De beelden van Nieuw-Zeeland zijn verrukkelijk en laten je zelf bijna in een vliegtuig springen."

Pauline Kleijer in 'de Volkskrant' van 16 oktober 2008: "(...) Net als in De tweeling zet Sombogaart het melodrama stevig aan, maar de onthullende close-ups met aanzwellende vioolmuziek zijn in Bride Flight beter gedoseerd. Dankzij de vloeiende regie, de fraaie aankleding, de goed benutte locaties en het knappe scenario is Bride Flight een meeslepende vertelling, die ontroert zonder de kijker in een emotionele houdgreep te nemen. De grootste lof verdienen de makers voor de uitstekende casting. Het acteerwerk is over de hele linie indrukwekkend, waarbij vooral opvalt hoe knap de jongere en de oudere Ada, Esther en Marjorie ? ieder door twee verschillende actrices gespeeld ? op elkaar aansluiten. Of er nog een Oscarnominatie in het verschiet ligt, is de vraag. Sombogaart en zijn team hebben hem zeker verdiend: Bride Flight is een film die staat als een huis."

Prijzen

Binnen anderhalve week zagen 100.000 bezoekers de film in de bioscoop. Op maandag 27 oktober 2008 ontvingen acteurs Waldemar Torenstra, Anna Drijver, Elise Schaap, Mattijn Hartemink en regisseur Ben Sombogaart de Gouden Filmtrofee uit handen van zangeres Ilse DeLange.

Film1 Rembrandt Award 2008 op 9 maart 2009 voor Beste Filmhitsong: Ilse DeLange voor het lied ?Miracle?.

Gouden Kalf 2009 voor BESTE VROUWELIJKE BIJROL voor Pleuni Touw voor haar rol in BRIDE FLIGHT.

Filmuziek

Jeannot Savia

Titelnummer

Miracle / Ilse DeLange

Camera

Piotr Kukla

Montage

Herman P. Koerts

Kostuums

Linda Bogers

Geluid

Peter Flamman

Bioszalen

94 bioscoopzalen bij première

Kleur

Kleur

Art director

Vera van de Sand