Sinterklaas en het geheim van het grote boek (2008)

Regie

Martijn van Nellestijn

Scenario

Martijn van Nellestijn

Release

8 oktober 2008

Producent

Erik-Jan Slot, Martijn van Nellestijn

Studio

SRSP Films, Dutchview, RCV Entertainment

Duur

90 minuten
Filminformatie

Verhaal

Als Sinterklaas bij het examen voor zijn nieuwe 'dakrijbewijs' een ongeluk krijgt, moet hij naar het ziekenhuis. Iedereen vindt het heel erg, behalve de gemene Dr. Brein. Die wil dat Sinterklaas stopt met zijn werk. Ze wil het kasteel van Sinterklaas voor zichzelf en is ook van plan om al het geld voor de cadeautjes in te pikken en er met het Grote Boek van Sinterklaas vandoor te gaan. De Pieten stellen een onderzoek in en met behulp van kinderen proberen ze de problemen op te lossen. Het avontuur brengt ze zelfs tot in Curacao. Lukt het de pieten dit spannende avontuur tot een goed einde te brengen en het Grote Boek van Sinterklaas voor 5 December veilig te stellen...?

Cast

Pamela Teves (Dr. Brein; Cornelia Maria Petronella), Martijn van Nellestijn (Joris), Richard de Ruijter (Boris), Martine van Os (Pieta), Erik-Jan Slot (agent De Bok), Hetty Heyting (Tante Til), Carel Struycken (Dr. Ferdinand), Frederik de Groot (inspecteur Jankers), Inge Ipenburg (mevrouw Dakjes), Christian Nieuwenhuizen (Chrisje Dakjes), Ben Cramer (norse politiecommissaris), Richard Groenendijk (arts twee), Harold Verwoert (Diego), Frans Mulder (Van Brummelen), Marianne van Wijnkoop (vrouw van Van Brummelen), Joep Sertons (juwelier Govert Glinster), Gerard Joling (spreekstalmeester Gerard), Maureen DuToit (Maureen), Robert-Jan Wik (Premier Piet), Tony Neef (Pers Piet), Gerard Cox, Lone van Rosendaal, Sebastiaan Rebel, Wieteke van Dort (Koningin Beatrix), Rita Verdonk (minister-president), Jeffrey Erens, Bill van Dijk, Freek Commandeur, Alex van Bergen, Jon Karthaus, Ronnie Tober

Ontstaan

Scenario: Martijn van Nellestijn. Scriptbijdragen van: Frans Mulder, Hetty Heyting, Jon van Eerd. Scriptadvies: Frederik de Groot, Robert-Jan Wik.

Co-Regie: Boudewijn Schrik. Schilderijen: Rene Gossink.

Vierde Sinterklaasfilm van Martijn van Nellestijn, de eerste die het witte doek haalde. De eerdere titels verschenen gelijk op dvd: Sinterklaas en het geheim van de robijn (2004), Sinterklaas verdwaalt in het grote bos (2005) en Sinterklaas en het uur van de waarheid (2006).

De Stichting Regionale Sinterklaas Promotie (SRSP) uit Ede/Veenendaal realiseerde eerder al drie films over Sinterklaas. Van de twee voorgaande films gingen tienduizenden dvd?s over de toonbank. Dit is de vierde film en de eerste bioscoopfilm.

Budget: nog geen tachtigduizend euro. Iedereen werkte vrijwillig mee. Het toerismebureau van Curašao nam alle kosten op zich. Het duurste was de Dolbylicentie van achtduizend euro.

De opnamen van de film van regisseur gingen 30 april 2008 van start. Opgenomen in o.a. Ede (politiebureau), Hoorn (Westfries Gasthuis), Kasteel Doorwerth, en op Curašaose locaties in en rond Willemstad.

Het Grote Boek van Sinterklaas kwam van Antiquariaat de Slegte Arnhem. Verder ook product placement van Blokker, Steven van der Ham Verhuizers, Pon's Automobielhandel, Ballonvaarderij de Hot, Curacao Tourism Board, bistro Piaf, Metro, Arke.

In 'Metro' van 9 oktober 2008 een gesprek met uitvoerend producent Erik-Jan Slot en regisseur Martijn van Nellestijn: "(...) Martijn: Meespelen in ÚÚn van onze films heeft in de theater- en filmwereld een beetje een cultstatus gekregen. Mensen doen mee omdat ze het initiatief leuk vinden, niet voor het geld. Erik-Jan: Frederik de Groot heeft ˇns benaderd met de vraag of hij mee mocht doen. Hij zat ook al in de vorige film. (...) We hopen natuurlijk op een Gouden Film. Martijn: Het dubbele moet in mijn ogen haalbaar zijn. Dat is toch wel het minste wat iedereen die heeft meegewerkt aan deze film verdient."

Er is ook een Making Off vervaardigd door Pieter Hupkes, Marnix Marijnissen, Yme van der Lugt en Evert Haagsma.

vanaf 9 oktober 2008 te zien in Nederland, vanaf 23 oktober 2008 in bioscopen op de Antillen, en in BelgiŰ is de film te bezoeken vanaf 29 oktober 2008.

Facts

Rita Verdonk maakte in het openluchttheater Caprera in Bloemendaal op zondag 6 juli 2008 haar acteerdebuut in de rol van minister-president. Op 3 april 2008 had Rita Verdonk bij de start van haar politieke partij Trots op Nederland gezegd dat we ervoor moeten zorgen dat de traditie van Sinterklaas blijft bestaan. Een paar dagen later werd ze gevraagd of ze mee wilde doen aan de film.

Harold Verwoert is Diego in de film. Als Coole Piet uit de Fox Kids (later Jetix)-serie De Club van Sinterklaas scoorde hij nummer 1-hits in de Single Top 100 met de Sinterklaashits De Streken Van Tante Toets in 2005 en Paniek In De Confettifabriek in 2006.

Pers

Marieke Kremer in 'Sp!ts' van 9 oktober 2008: "(...) wordt volop op de schaterlach gemikt, en wel volgens een beproefde methode: gek doen. Met uitzondering van Sinterklaas zelf, die blijft gelukkig de bedaard, vriendelijke figuur die we kennen. (...) Voor de kleintjes biedt SINTERKLAAS EN HET GEHEIM VAN HET GROTE BOEK waarschijnlijk een spannend en grappig avontuur, maar ouders mogen zich schrap zetten dit is niet het soort kinderfilm waarbij ook aan volwassenen is gedacht. Kleine troost voor wie zijn kinderen toch dit uitje gunt: Tante Til is nog net zo leuk als vroeger."

Jochem Geerdink in 'Metro' van 9 oktober 2008: "(...) een indrukwekkende cast (...) Dat daarbij niet iedereen over evenveel acteerkwaliteiten beschikt, moge duidelijk zijn. Deze film moet het vooral hebben van het enthousiasme van cast en crew. (...)"

Cinema.nl: "De be´nvloedbare doelgroep komt met rare ideeŰn de bioscoop uit: naast opzichtige reclame leren kinderen dat sommige dingen ?desnoods? met geweld opgelost moeten worden en dat Rita Verdonk minister-president is."

Dana Linssen in 'NRC Handelsblad' van 8 oktober 2008: "(...) opgezet door vrijwilligers en gretige sponsors. (...) geeft zelfs de welwillende toeschouwer het gevoel of er per ongeluk een camera naar de begindagen van de vaudeville is geteleporteerd. Maar het beweegt. Er zitten achtervolgingen in. En er is kennelijk een doelgroep voor."

Filmuziek

Vidjay Beerepoot

Titelnummer

Ik kan niet wachten / Gerard Joling & Diego

Liedjes

Slaap maar zacht Lieve Sint, Het Geheim / Diego

Camera

Ruben Sluijter

Kostuums

Gert-Jan Peer

Geluid

Reinout Weebers

Distributeur

RCV Entertainment

Bioszalen

102 bioscoopzalen bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: http://www.sinterklaasdefilm.nl.